Τηλεδιάσκεψη Εργασίας για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού Αττικής


Η διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την ίδρυση DMO στην Αττική, από τη Νέα Μητροπολιτική Αττική.


Την Τετάρτη 8 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε Τηλεδιάσκεψη Εργασίας (Workshop), στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη Μελέτη ίδρυσης «Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού» στην Περιφέρεια Αττικής. Ο τουρισμός, που ήδη αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, για την Αττική χαρακτηρίζεται ως η κινητήρια δύναμη του μέλλοντος. 

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε.», αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος 4875/2021, του Υπουργείου Τουρισμού, να λειτουργήσει ως «Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για την Αττική», θα καταστεί ως ο ιδανικός φορέας σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την αποτελεσματικότερη συνδιαμόρφωση του προορισμού, με σύγχρονες και αειφόρες αντιλήψεις, αντιλαμβανόμενη τις διεθνείς τάσεις, εμπειρίες και πρακτικές.

Στην Τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχαν το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κι η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, το ΞΕΕ, ο ΣΕΤΕ, η ΕΑΤΑ, η ΕΞΑΑΑ, το ΔΙΑΖΩΜΑ, η ΣΕΤΚΕ, η fedHATTA, ο ΓΕΠΟΕΤ, ο HAPCO, τα Εμπορικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η AEGEAN, τα τέσσερα λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ελευσίνα, Λαύριο & Ραφήνα), εκπρόσωποι του θαλάσσιου τουρισμού και του οινοτουρισμού, καθώς και στελέχη του Αναπτυξιακού Οργανισμού. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, έθεσε το όραμα και το πλαίσιο στρατηγικής ενός έργου πνοής, αναφέροντας τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή του. «Το όραμα όλων μας δεν είναι να δημιουργήσουμε έναν ακόμη Οργανισμό στην Αττική, έναν ακόμη φορέα διαχείρισης προορισμού. Στόχος και όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ολιστικό μηχανισμό που θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και συγκέντρωσης πληροφοριών ως εργαλείο υποστήριξης για όλους τους σχετικούς φορείς και δήμους της Αττικής. Η Αττική θα πρωταγωνιστήσει στο τουριστικό σκηνικό στο επόμενο διάστημα. Αυτή είναι η δική μου δέσμευση», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πατούλης.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι «Η δημιουργία DMO, Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, είναι εκ των ουκ άνευ για μια βιώσιμη, αειφόρα τουριστική ανάπτυξη της Αττικής. Είναι ένα έργο που απαιτεί μελέτη, σχεδιασμό και προσοχή μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια στην υλοποίησή του. Η συζήτηση για τους DMO έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, επιτέλους ξεκινά να γίνεται πράξη και γι αυτό, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό περιθώριο χρονοτριβής και λαθών.» Η πρόεδρος του ΕΟΤ ανέφερε ότι «Σε αυτήν την προσπάθεια να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε όλοι μαζί. Μόνο με συνεργασία, συντονισμό και συνέπεια από πλευράς όλων μας, ένα τέτοιο έργο θα έρθει εις πέρας»Ο ΕΟΤ είναι συνοδοιπόρος, συμπαραστάτης και αρωγός στη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού», κατέληξε στην ομιλία της. Ως προς την προβολή, η πρόεδρος του ΕΟΤ επισήμανε ότι ο ΕΟΤ θα είναι σταθερά αρωγός, ως Εθνική Πύλη Προβολής της χώρας. 

Παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της μελέτης διαμόρφωσης του οδικού χάρτη, για την ίδρυση του DMO Αττικής, ο Ιωσήφ Πάρσαλης, Διευθύνων Σύμβουλος της «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», είπε χαρακτηριστικά: «Μέσα από τη συνεργασία και δικτύωση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στόχος είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των αναγκών, των προτεραιοτήτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Αττικής αλλά και συνολικά η αγορά, η καταγραφή των αδυναμιών και προβλημάτων σε υφιστάμενες πολιτικές, με προφανή στόχο την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα επιλύουν αποτελεσματικά τα ζητήματα που έχουν παρατηρηθεί», επισημαίνοντας ότι «ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού της Περιφέρειας Αττικής, θέτει σε δημόσια διαβούλευση τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις που ορίζουν και καθορίζουν τα βήματα προόδου για την παραγωγική λειτουργία του Οργανισμού.»

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τηλεδιάσκεψης Εργασίας, παρουσιάστηκαν:

  • η εξέλιξη των εργασιών για την υλοποίηση της μελέτης
  • η διαμόρφωση του οδικού χάρτη του DMO
  • οι άξονες του σχεδίου για την Ανάπτυξη και Διαχείριση Προορισμού

Αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου, η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» ως DMO, θα προσφέρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τη διατήρηση ή και ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην Αττική 365 ημέρες τον χρόνο, τη βελτίωση της μέσης κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, την αύξηση της απασχόλησης, και  της αναβάθμισης της ποιότητας διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» & Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Νικόλαος Παπαγεωργίου, συνόψισε το οραματικό πλαίσιο ως εξής: «Η Αττική, με μια μοναδική μορφολογία, βουνό και θάλασσα, νησιά του Αργοσαρωνικού, με αγροτοκτηνοτροφική και εμπορική δραστηριότητα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το πολλαπλώς βραβευμένο διεθνές αεροδρόμιο και με μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής, κορυφαίος μητροπολιτικός παραθαλάσσιος προορισμός στον κόσμο για το 2021, σύμφωνα με τα World Travel Awards, θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας της».

Μάθετε περισσότερα για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διαβούλευση, πατήστε εδώ

#DMO

DATE OF PUBLICATION
Jun 8, 2022
SHARE

News

Dec 18, 2023
Dec 18, 2023

Results of a Cycling Route Study on Iera Odos

The design of the Cycling Route on Iera Odos financed by the Green Fund has been completed. 

News

Oct 4, 2023
Oct 4, 2023

A great celebration of culture, ecology and sustainability in Attica Land

Seven innovative actions, musical events, workshops, gastronomic experiences and experiential workshops make up the valuable account of the 1st Attica Gaia Festival 2023 | New Thesmoforia.

News

Oct 2, 2023
Oct 2, 2023

Experiential Educational Workshops

The cycle of educational workshops for young and old at the Center of the Earth, in the "Antonis Tritsis" metropolitan park, for the entire week of 09/16 - 24/09 of the Gaia Festival of Attica | New Thesmoforia has been completed.

News

Sep 29, 2023
Sep 29, 2023

Tradition & Attica Land

A celebration dedicated to the Land of Attica, our folk tradition and the flavors of our land.

News

Sep 27, 2023
Sep 27, 2023

Attica Molecular Mixology | Original molecular cocktails for the Gaia Festival of Attica | New Thesmoforia

A unique experience with original molecular cocktails was presented on Sunday 24 September 2023,
at MoMix Bar in Kerameikos.

News

Sep 25, 2023
Sep 25, 2023

Physis Gaia Project | A magical night in the city park

A unique night was experienced on Saturday at the Areos Field, with the Physis Gaia Project, in a magical landscape in our favorite park of the city. Evridiki and Ada Athanasopoulou sang unique songs and got the audience going!

News

Sep 21, 2023
Sep 21, 2023

The Hellenic Chamber of Hotels presented the Greek Breakfast of Attica at the Gaia Festival of Attica | New Thesmoforia

The “Gaia Festival of Attica – New Thesmoforia” welcomed the innovative “Greek Breakfast” at a special event in the Athenian Riviera, in Alimos.

News

Sep 19, 2023
Sep 19, 2023

New Thesmoforian Workshop

The environment, the effects of the climate crisis and the products of Attica’s land were put at the forefront of a “fruitful” workshop presented at the Old Parliament Megaron.

Quick Search

Search below!