Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για την Αστική παρέμβαση στην περιοχή της Βεργίνας


Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Βέροιας.


Στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης με τίτλο «Ολοκληρωμένη Αστική παρέμβαση στην Περιοχή της Βεργίνας», η Νέα Μητροπολιτική Αττική ολοκλήρωσε την εκπόνηση της μελέτης που αφορά στις ανάγκες των τεχνικών προμελετών και μελετών καθώς και την υποστήριξης προς τον Δήμο Βέροιας. 

Οι αρχές σχεδιασμού της μελέτης έχουν ως γνώμονα την αναβάθμιση του Αστικού Οδικού Δικτύου, με τη διαφοροποίηση της μορφής και των υλικών των οδοστρωμάτων, με την διαμόρφωση των πεζοδρομίων, με την χρήση κατάλληλου τύπου φωτιστικών σωμάτων καθώς και με την δενδροφύτευση κατάλληλου είδους φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή. Η υιοθέτηση αυτών των χαρακτηριστικών βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας και θα ακολουθήσει τη διεθνή τάση για τη διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας τα 30km/h με ιδιαίτερο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο.

Παράλληλα, οι στόχοι παρέμβασης περιλαμβάνουν τη βιώσιμη επίλυση τη αστικής κυκλοφορίας, αφενός για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών & οχημάτων, με την ασφαλή συνύπαρξη όλων και αφετέρου για την αισθητική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου αστικού ιστού μέσω «έξυπνων» εφαρμογών.

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης, έχουν μελετηθεί:

  • Η κυκλοφοριακή οργάνωση του οδικού δικτύου της Βεργίνας (μονοδρομήσεις, αντιδρομήσεις, διαμορφώσεις οδών ήπιας κυκλοφορίας κλπ), που θα ευνοεί τις ήπιας μορφής αστικές μετακινήσεις σε όλο τον οικισμό.
  • Η ανάπλαση του οδοστρώματος του εν λόγω οδικού δικτύου με «ψυχρά» υλικά» και χρήση κατάλληλου χρωματισμού κυβόλιθών, καθώς και η διαμόρφωση κατάλληλου συστήματος απορροής ομβρίων.
  • Η διαμόρφωση των κατάλληλων στρώσεων οδοστρωσίας και υποδομής έδρασης των κυβόλιθών με έμφαση στη βιωσιμότητα.
  • Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και γενικότερα ο ανασχεδιασμός της Αστικής Υποδομής ώστε να είναι συμβατός με τα προβλεπόμενα στις Οδηγίες Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ «Σχεδιάζοντας για Όλους» με έμφαση στην εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.
  • Βιοκλιματική διαμόρφωση των πεζοδρομίων με χρησιμοποίηση κατάλληλων υλικών αλλά και εκτεταμένη ανάπτυξη αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων) με έμφαση στη χρήση νέας τεχνολογίας (φόρτιση κινητών, Wi-Fi κλπ).
  • Εκτεταμένη φύτευση κατάλληλων δέντρων, συμβατών με την χλωρίδα της περιοχής, τα οποία θα προσφέρουν έντονη σκίαση ώστε να καθιστούν τις διαδρομές ελκυστικές στους πεζούς.
  • Τοποθέτηση φωτισμού κατά μήκος των οδικών αξόνων με ταυτόχρονη υπογειοποίηση των υπαρχόντων δικτύων.

Όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις έχουν σκοπό να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της περιοχής, γεγονός απαραίτητο, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν μοναδικό τουριστικό-αρχαιολογικό προορισμό, όχι μόνο για την Βόρεια Ελλάδα αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

DATE OF PUBLICATION
Apr 21, 2023
SHARE

News

Oct 2, 2023
Oct 2, 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

News

Sep 29, 2023
Sep 29, 2023

Παράδοση & Αττική Γη

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

News

Sep 27, 2023
Sep 27, 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής  | Νέα Θεσμοφόρια

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

News

Sep 25, 2023
Sep 25, 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

News

Sep 21, 2023
Sep 21, 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια  

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο. 

News

Sep 19, 2023
Sep 19, 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια 

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της αττικής γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. 

News

Sep 18, 2023
Sep 18, 2023

Mια ηχηρή ‘Ωδή στη Γη’ άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Ένα μαγευτικό συμφωνικό χορόδραμα, πλήθος κόσμου και ηχηρά μηνύματα οικολογικής ευαισθητοποίησης και αφύπνισης πρωταγωνίστησαν στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

News

Jul 31, 2023
Jul 31, 2023

Gaia Festival – A new, modern and interactive institution comes to Attica

The GAIAS Festival comes to build an essential "meeting ground" between the land of Attica and its products

Quick Search

Search below!