Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια


Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής!


Με εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημαντικές συμμετοχές διεξήχθη η ημερίδα «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της: περιβάλλον και κλιματική κρίση, προοπτικές» την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια και με την επιστημονική επιμέλεια της Δρος Αικατερίνης Πολυμέρου- Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ένα καταρτισμένο επιστημονικό πάνελ δέκα ομιλητών, απαρτιζόμενο από ακαδημαϊκούς, ερευνητές, γεωπόνους, κτηνοτρόφους κ.α. ανέπτυξε σκέψεις γύρω από τις αρχές της βιωσιμότητας και τις προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα στην Αττική.

Την ημερίδα άνοιξε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, δίνοντας έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα σύνδεση ανάμεσα στην ιδέα της υλοποιήσησης του Φεστιβάλ των Νέων Θεσμοφορίων και τις προοπτικές ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Αττική, ενώ η Δρ Καμηλάκη, συντονίστρια της Ημερίδας, κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού με την εισήγησή της: «Παραγωγική Αττική, Μύθος και σύγχρονη πραγματικότητα». Στην ημερίδα επιπλέον, ακούστηκαν εμπεριστατωμένες απόψεις και θέσεις, ενώ προτάθηκαν ορθές μέθοδοι ανάπτυξης της τοπικής παραγωγής, μα και προσαρμογής στις προκλήσεις της νέας εποχής. Ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή επισήμανε τους ανθρωπογενείς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο Σταύρος Βέμμος, ομότ. Καθηγητής Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου εστίασε στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια της Αττικής.

Οι εισηγήσεις της ημερίδας στάθηκαν καίριες στο σύνολό τους με ομιλητές τους:

Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Ομοτ. Ερευνήτρια. τ. Διευθύντρια του Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Χρήστος Ζερεφός,  Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή

Σταύρος Βέμμος, ομοτ. Καθηγητής Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημήτρης Βολουδάκης, γεωπόνος & εξωτερικός συνεργάτης, Κέντρο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Διευθυντής Προγραμμάτων "Νέα Γεωργία - Νέα Γενιά"

Δημήτρης Μιχαηλίδης, συγγραφέας «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής

Γεώργιος Μπόσκου, αναπλ. Καθηγητής Χαροκοπείου, Διατροφολόγος

Γεώργιος Πίττας, ερευνητής και συγγραφέας

Δρ Γιολάντα Τότσιου, γεωπόνος με ειδίκευση στην Τεχνολογία Τροφίμων κ.α.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν και οι :

Μπελογιάννη Μαρία, Πάρχα Αναστασία, Σιδέρης Γεώργιος, Μακρυγιάννης Παναγιώτης, Μελετιάδης Χάρης,  Κοντογιάννη  Αικατερίνη, Γκομοζιάς Δημήτρης, Μπερμπερίδου Μαρία, Δουφεξή Ιωάννα, Βέμμος Κώστας, Βαγιάς Νικόλαος, Καραταράκης Νίκος, Κοντογιάννης Γιάννης, Σπυράκη Ελένη, Ζιώγας Δημήτρης, Τσουκαλά Μπήλιω, Οικονόμου Γιώργος, Παπαδάκης Γιώργος, Παπαδάκη Ιωάννα, Πανδής Ιωάννης, Πανδή Άννα, Κύρκου Ελένη, Μαγκανιώτης Γεράσιμος, Κεφαλάς Αριστείδης, Καμηλάκης Παναγιώτης

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ημερίδας, η κα Γκερέκου, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένη από το πέρας των εργασιών κι επισήμανε σχετικά:

«Η σημερινή επιστημονική Ημερίδα «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της: περιβάλλον και κλιματική κρίση, προοπτικές» είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσει μια πολύτιμη παρακαταθήκη στον κοινό στόχο όλων μας για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Αττική. Η επιστημονική γνώση αλλά και τα σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης είναι ίσως ο ισχυρότερος σύμμαχός μας τόσο για την προάσπιση της γης και των καρπών της, όσο και για την ανάδειξη και αξιοποίησή τους, έτσι ώστε  να αποτελέσουν πυλώνα για ένα αειφόρο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που θα σέβεται το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά: την Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, για την συνολική επιστημονική επιμέλεια καθώς και  την εξαιρετική οργάνωση και το συντονισμό της  Ημερίδας, όλους τους συμμετέχοντες-διακεκριμένους επιστήμονες, που μας τίμησαν με την παρουσία τους, οι σημερινές τοποθετήσεις τους θα αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον και βέβαια τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, καθώς και όλη την ομάδα από την Περιφέρεια και την Μητροπολιτική Αττική για την υποδειγματική υλοποίηση και την αμέριστη στήριξη κάθε πτυχής και κάθε δράσης των Νέων Θεσμοφορίων.»

O Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική» κύριος Ιωσήφ Πάρσαλης δήλωσε:

«Με το 1ο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής Νέα Θεσμοφόρια φέτος θέτουμε τις βάσεις κι ανοίγουμε το δρόμο για ένα Θεσμό ο οποίος δεν θα έχει μόνο εορταστικό χαρακτήρα αλλά θα αποτελέσει όχημα παραγωγής δράσεων, προτάσεων πολιτικής και προγραμμάτων στρατηγικής ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της διασύνδεσής του με τον τουρισμό. Φιλοδοξία μας στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας είναι μέσα από τα Νέα Θεσμοφόρια, να δημιουργήσουμε μια σύμπραξη των αρμόδιων φορέων, της ακαδημαϊκής κι επιστημονικής κοινότητας και των σχετικών συλλόγων, κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να υποβάλλουμε προτάσεις και σχέδια δράσεων για την διαμόρφωση σχετικών προγραμμάτων ανάπτυξης στα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. 

Πιστεύω ότι η σημερινή Ημερίδα μπορεί να είναι ο πρώτος σταθμός σε αυτό το στόχο κι αναμένουμε όλοι με ενδιαφέρον τις Εισηγήσεις.»


DATE OF PUBLICATION
Sep 19, 2023
TAGS
SHARE

News

Dec 18, 2023
Dec 18, 2023

Results of a Cycling Route Study on Iera Odos

The design of the Cycling Route on Iera Odos financed by the Green Fund has been completed. 

News

Oct 4, 2023
Oct 4, 2023

A great celebration of culture, ecology and sustainability in Attica Land

Seven innovative actions, musical events, workshops, gastronomic experiences and experiential workshops make up the valuable account of the 1st Attica Gaia Festival 2023 | New Thesmoforia.

News

Oct 2, 2023
Oct 2, 2023

Experiential Educational Workshops

The cycle of educational workshops for young and old at the Center of the Earth, in the "Antonis Tritsis" metropolitan park, for the entire week of 09/16 - 24/09 of the Gaia Festival of Attica | New Thesmoforia has been completed.

News

Sep 29, 2023
Sep 29, 2023

Tradition & Attica Land

A celebration dedicated to the Land of Attica, our folk tradition and the flavors of our land.

News

Sep 27, 2023
Sep 27, 2023

Attica Molecular Mixology | Original molecular cocktails for the Gaia Festival of Attica | New Thesmoforia

A unique experience with original molecular cocktails was presented on Sunday 24 September 2023,
at MoMix Bar in Kerameikos.

News

Sep 25, 2023
Sep 25, 2023

Physis Gaia Project | A magical night in the city park

A unique night was experienced on Saturday at the Areos Field, with the Physis Gaia Project, in a magical landscape in our favorite park of the city. Evridiki and Ada Athanasopoulou sang unique songs and got the audience going!

News

Sep 21, 2023
Sep 21, 2023

The Hellenic Chamber of Hotels presented the Greek Breakfast of Attica at the Gaia Festival of Attica | New Thesmoforia

The “Gaia Festival of Attica – New Thesmoforia” welcomed the innovative “Greek Breakfast” at a special event in the Athenian Riviera, in Alimos.

News

Sep 18, 2023
Sep 18, 2023

With a resounding «Ode to the Earth» opened the curtain of the Gaia Festival of Attica | New Thesmoforia

An enchanting symphonic dance drama, crowds of people and resounding messages of ecological awareness and awakening starred in the opening of the 1st Gaia Festival of Attica 2023 | New Thesmoforia.

Quick Search

Search below!