Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια


Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής!


Με εξαιρετικό ενδιαφέρον και σημαντικές συμμετοχές διεξήχθη η ημερίδα «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της: περιβάλλον και κλιματική κρίση, προοπτικές» την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια και με την επιστημονική επιμέλεια της Δρος Αικατερίνης Πολυμέρου- Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Ένα καταρτισμένο επιστημονικό πάνελ δέκα ομιλητών, απαρτιζόμενο από ακαδημαϊκούς, ερευνητές, γεωπόνους, κτηνοτρόφους κ.α. ανέπτυξε σκέψεις γύρω από τις αρχές της βιωσιμότητας και τις προοπτικές ανάπτυξης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα στην Αττική.

Την ημερίδα άνοιξε η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, δίνοντας έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα σύνδεση ανάμεσα στην ιδέα της υλοποιήσησης του Φεστιβάλ των Νέων Θεσμοφορίων και τις προοπτικές ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Αττική, ενώ η Δρ Καμηλάκη, συντονίστρια της Ημερίδας, κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού με την εισήγησή της: «Παραγωγική Αττική, Μύθος και σύγχρονη πραγματικότητα». Στην ημερίδα επιπλέον, ακούστηκαν εμπεριστατωμένες απόψεις και θέσεις, ενώ προτάθηκαν ορθές μέθοδοι ανάπτυξης της τοπικής παραγωγής, μα και προσαρμογής στις προκλήσεις της νέας εποχής. Ο Χρήστος Ζερεφός, Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή επισήμανε τους ανθρωπογενείς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο Σταύρος Βέμμος, ομότ. Καθηγητής Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου εστίασε στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια της Αττικής.

Οι εισηγήσεις της ημερίδας στάθηκαν καίριες στο σύνολό τους με ομιλητές τους:

Δρ Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, Ομοτ. Ερευνήτρια. τ. Διευθύντρια του Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

Χρήστος Ζερεφός,  Γενικός Γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή

Σταύρος Βέμμος, ομοτ. Καθηγητής Δενδροκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Δημήτρης Βολουδάκης, γεωπόνος & εξωτερικός συνεργάτης, Κέντρο Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών, Διευθυντής Προγραμμάτων "Νέα Γεωργία - Νέα Γενιά"

Δημήτρης Μιχαηλίδης, συγγραφέας «ΑγροΝέα», «AgroBus»

Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Γραμματέας Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής

Γεώργιος Μπόσκου, αναπλ. Καθηγητής Χαροκοπείου, Διατροφολόγος

Γεώργιος Πίττας, ερευνητής και συγγραφέας

Δρ Γιολάντα Τότσιου, γεωπόνος με ειδίκευση στην Τεχνολογία Τροφίμων κ.α.

Στην εκδήλωση βρέθηκαν και οι :

Μπελογιάννη Μαρία, Πάρχα Αναστασία, Σιδέρης Γεώργιος, Μακρυγιάννης Παναγιώτης, Μελετιάδης Χάρης,  Κοντογιάννη  Αικατερίνη, Γκομοζιάς Δημήτρης, Μπερμπερίδου Μαρία, Δουφεξή Ιωάννα, Βέμμος Κώστας, Βαγιάς Νικόλαος, Καραταράκης Νίκος, Κοντογιάννης Γιάννης, Σπυράκη Ελένη, Ζιώγας Δημήτρης, Τσουκαλά Μπήλιω, Οικονόμου Γιώργος, Παπαδάκης Γιώργος, Παπαδάκη Ιωάννα, Πανδής Ιωάννης, Πανδή Άννα, Κύρκου Ελένη, Μαγκανιώτης Γεράσιμος, Κεφαλάς Αριστείδης, Καμηλάκης Παναγιώτης

Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της ημερίδας, η κα Γκερέκου, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευχαριστημένη από το πέρας των εργασιών κι επισήμανε σχετικά:

«Η σημερινή επιστημονική Ημερίδα «Η Αττική Γη και τα προϊόντα της: περιβάλλον και κλιματική κρίση, προοπτικές» είμαι βέβαιη ότι θα αποτελέσει μια πολύτιμη παρακαταθήκη στον κοινό στόχο όλων μας για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην Αττική. Η επιστημονική γνώση αλλά και τα σύγχρονα μοντέλα ανάπτυξης είναι ίσως ο ισχυρότερος σύμμαχός μας τόσο για την προάσπιση της γης και των καρπών της, όσο και για την ανάδειξη και αξιοποίησή τους, έτσι ώστε  να αποτελέσουν πυλώνα για ένα αειφόρο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που θα σέβεται το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά: την Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, για την συνολική επιστημονική επιμέλεια καθώς και  την εξαιρετική οργάνωση και το συντονισμό της  Ημερίδας, όλους τους συμμετέχοντες-διακεκριμένους επιστήμονες, που μας τίμησαν με την παρουσία τους, οι σημερινές τοποθετήσεις τους θα αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον και βέβαια τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη, καθώς και όλη την ομάδα από την Περιφέρεια και την Μητροπολιτική Αττική για την υποδειγματική υλοποίηση και την αμέριστη στήριξη κάθε πτυχής και κάθε δράσης των Νέων Θεσμοφορίων.»

O Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική» κύριος Ιωσήφ Πάρσαλης δήλωσε:

«Με το 1ο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής Νέα Θεσμοφόρια φέτος θέτουμε τις βάσεις κι ανοίγουμε το δρόμο για ένα Θεσμό ο οποίος δεν θα έχει μόνο εορταστικό χαρακτήρα αλλά θα αποτελέσει όχημα παραγωγής δράσεων, προτάσεων πολιτικής και προγραμμάτων στρατηγικής ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα και της διασύνδεσής του με τον τουρισμό. Φιλοδοξία μας στον Αναπτυξιακό Οργανισμό της Περιφέρειας είναι μέσα από τα Νέα Θεσμοφόρια, να δημιουργήσουμε μια σύμπραξη των αρμόδιων φορέων, της ακαδημαϊκής κι επιστημονικής κοινότητας και των σχετικών συλλόγων, κοινωνικών ομάδων, προκειμένου να υποβάλλουμε προτάσεις και σχέδια δράσεων για την διαμόρφωση σχετικών προγραμμάτων ανάπτυξης στα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. 

Πιστεύω ότι η σημερινή Ημερίδα μπορεί να είναι ο πρώτος σταθμός σε αυτό το στόχο κι αναμένουμε όλοι με ενδιαφέρον τις Εισηγήσεις.»


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
19 Σεπ 2023
SHARE

Νέα

18 Δεκ 2023
18 Δεκ 2023

Αποτελέσματα Μελέτης Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό του ο σχεδιασμός Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη  

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες και βιωματικά εργαστήρια συνθέτουν τον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη 

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project, σε ένα μαγικό τοπίο μέσα στο αγαπημένο πάρκο της πόλης μας. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

18 Σεπ 2023
18 Σεπ 2023

Με μια ηχηρή "Ωδή στη Γη" άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Ένα μαγευτικό συμφωνικό χορόδραμα, πλήθος κόσμου και ηχηρά μηνύματα οικολογικής ευαισθητοποίησης και αφύπνισης πρωταγωνίστησαν στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!