Η ανάδειξη των Μητροπολιτικών Χώρων Πρασίνου της Αττικής στο επίκεντρο μελέτης του Αναπτυξιακού Οργανισμού


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς προχωράει σε εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη και αναβάθμιση των μητροπολιτικών χώρων πρασίνου. 


Το αστικό πράσινο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, αλλά και αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση ενός βιώσιμου και ολοκληρωμένου αστικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Μία συνθήκη, η οποία γίνεται ακόμη πιο σημαντική στην περίπτωση της Αθήνας, όπου η «έκταση» του δομημένου χώρου περιορίζει την επαφή των κατοίκων με την ύπαιθρο και τη φύση. Στον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό, τα αστικά πάρκα, είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλοί «πνεύμονες πρασίνου» μιας πόλης. Αποτελούν, πέρα από κέντρα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, χώρους με σημαντική κοινωνική διάσταση, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες που τα επισκέπτονται, καλύπτοντας αθλητικές, πολιτιστικές καθώς και πολιτισμικές ανάγκες.

Η μελέτη ανάδειξης των Μητροπολιτικών Χώρων Πρασίνου στην Αττική αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου έξυπνων, βιώσιμων και φιλικών προς τους χρήστες χώρων πρασίνου, που συνδέονται με τις ανάγκες της κοινωνίας, ικανοποιούν και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επισκεπτών τους, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αποτελούν πόλους έλξης υπερτοπικής εμβέλειας και Μητροπολιτικού χαρακτήρα στην Αττική.

Η μελέτη στοχεύει στην ανάδειξη των μητροπολιτικών περιοχών πρασίνου και συγκεκριμένα των πάρκων: Πεδίον του Άρεως, Αττικό Άλσος και Πάρκο Τρίτση καθώς και σε μικρότερα άλση – πράσινα πάρκα, τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ενιαίου και συνεχόμενου δικτύου πρασίνου. Με τον τρόπο αυτό, η έννοια του δικτύου δεν περιορίζεται μόνο στην περιβαλλοντική συνιστώσα, αλλά περιλαμβάνει και την οικονομική και κοινωνική – πολιτιστική διάσταση. Πιο συγκεκριμένα συμβάλλει:

  •  Στη διασύνδεση: Ο συνδυασμός των υπό ένταξη μητροπολιτικών χώρων πρασίνου μεταξύ τους, αλλά και με άλλους ανοιχτούς χώρους, καθιερώνουν έναν περιβαλλοντικά ευχάριστο υπαίθριο χώρο, που προσελκύει πολίτες και επισκέπτες, συντελώντας στη μείωση των ρύπων, ενισχύοντας την αυτονομία κίνησης ατόμων με κινητικές δυσκολίες και συμβάλλοντας στην ψυχική και σωματική υγεία.

  • Στην αναψυχή: Ο τρόπος ψυχαγωγίας αλλάζει. Δεν αφορά πλέον σε στατικές δραστηριότητες, αλλά δίνει έναυσμα σε ενεργητικές μορφές αναψυχής, προσφέροντας κίνηση και δράση, συμπεριλαμβανομένου του περιπάτου, της ποδηλασίας και της εξερεύνησης.

  • Στην ψυχική και σωματική υγεία: Τα δίκτυα πρασίνου ενισχύουν την ψυχική και σωματική υγεία του πληθυσμού και αυξάνουν την παραγωγικότητα των ενεργών πολιτών.

  • Στη βιώσιμη ανάπτυξη: Οι πράσινοι χώροι αποτελούν οικολογικές διαδρομές που συνδέουν τεχνητούς και φυσικούς βιότοπους, επιτρέπουν τη διάχυση της χλωρίδας και πανίδας στην πόλη, ενώ παράλληλα συντηρούν και αυξάνουν τη βιοποικιλότητα των φυτικών και ζωικών ειδών που μπορεί να ευδοκιμήσουν στο συγκεκριμένο αστικό περιβάλλον.

  • Στη βελτίωση του μικροκλίματος: Η κίνηση αερίων μαζών μέσω των ανοιχτών χώρων πρασίνου βελτιώνει τον δροσισμό και την ανανέωση του αέρα, ενώ σε συνδυασμό με την σκίαση και την υδροπερατή εδαφοκάλυψη σταθεροποιεί και μειώνει τις θερινές θερμοκρασιακές μεταβολές.

  • Στην ποιότητα ζωής: Η αναμόρφωση των υπαίθριων χώρων αναβαθμίζει την εικόνα και την ποιότητα του αστικού τοπίου. Επιπλέον, όταν οι περιοχές κεντρικών λειτουργιών και τα τοπικά κέντρα ενσωματώνονται στους χώρους πρασίνου, βελτιώνεται η προσπελασιμότητά τους και ευεργετούνται από τα οφέλη του αστικού και περιαστικού πρασίνου.

  • Στον τουρισμό: Οι πράσινοι χώροι αποτελούν πόλο έλξης και για τους τουρίστες, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν αυτοκίνητα, ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις δημόσιες συγκοινωνίες, οπότε μέσω του δικτύου των πράσινων χώρων η γνωριμία με την πόλη αποτελεί μία ευχάριστη εμπειρία.

#ViosimiAttiki #PrasiniAttiki 


DATE OF PUBLICATION
Nov 25, 2021
TAGS
SHARE

News

Oct 2, 2023
Oct 2, 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

News

Sep 29, 2023
Sep 29, 2023

Παράδοση & Αττική Γη

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

News

Sep 27, 2023
Sep 27, 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής  | Νέα Θεσμοφόρια

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

News

Sep 25, 2023
Sep 25, 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

News

Sep 21, 2023
Sep 21, 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια  

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο. 

News

Sep 19, 2023
Sep 19, 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια 

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της αττικής γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. 

News

Sep 18, 2023
Sep 18, 2023

Mια ηχηρή ‘Ωδή στη Γη’ άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Ένα μαγευτικό συμφωνικό χορόδραμα, πλήθος κόσμου και ηχηρά μηνύματα οικολογικής ευαισθητοποίησης και αφύπνισης πρωταγωνίστησαν στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

News

Jul 31, 2023
Jul 31, 2023

Gaia Festival – A new, modern and interactive institution comes to Attica

The GAIAS Festival comes to build an essential "meeting ground" between the land of Attica and its products

Quick Search

Search below!