Η ανάδειξη των Μητροπολιτικών Χώρων Πρασίνου της Αττικής στο επίκεντρο μελέτης του Αναπτυξιακού Οργανισμού


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς προχωράει σε εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη και αναβάθμιση των μητροπολιτικών χώρων πρασίνου. 


Το αστικό πράσινο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, αλλά και αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση ενός βιώσιμου και ολοκληρωμένου αστικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Μία συνθήκη, η οποία γίνεται ακόμη πιο σημαντική στην περίπτωση της Αθήνας, όπου η «έκταση» του δομημένου χώρου περιορίζει την επαφή των κατοίκων με την ύπαιθρο και τη φύση. Στον σύγχρονο πολεοδομικό σχεδιασμό, τα αστικά πάρκα, είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλοί «πνεύμονες πρασίνου» μιας πόλης. Αποτελούν, πέρα από κέντρα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, χώρους με σημαντική κοινωνική διάσταση, με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες που τα επισκέπτονται, καλύπτοντας αθλητικές, πολιτιστικές καθώς και πολιτισμικές ανάγκες.

Η μελέτη ανάδειξης των Μητροπολιτικών Χώρων Πρασίνου στην Αττική αποσκοπεί στη δημιουργία ενός δικτύου έξυπνων, βιώσιμων και φιλικών προς τους χρήστες χώρων πρασίνου, που συνδέονται με τις ανάγκες της κοινωνίας, ικανοποιούν και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επισκεπτών τους, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αποτελούν πόλους έλξης υπερτοπικής εμβέλειας και Μητροπολιτικού χαρακτήρα στην Αττική.


Η μελέτη στοχεύει στην ανάδειξη των μητροπολιτικών περιοχών πρασίνου και συγκεκριμένα των πάρκων: Πεδίον του Άρεως, Αττικό Άλσος και Πάρκο Τρίτση καθώς και σε μικρότερα άλση – πράσινα πάρκα, τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ενιαίου και συνεχόμενου δικτύου πρασίνου. Με τον τρόπο αυτό, η έννοια του δικτύου δεν περιορίζεται μόνο στην περιβαλλοντική συνιστώσα, αλλά περιλαμβάνει και την οικονομική και κοινωνική – πολιτιστική διάσταση. Πιο συγκεκριμένα συμβάλλει:

  •  Στη διασύνδεση: Ο συνδυασμός των υπό ένταξη μητροπολιτικών χώρων πρασίνου μεταξύ τους, αλλά και με άλλους ανοιχτούς χώρους, καθιερώνουν έναν περιβαλλοντικά ευχάριστο υπαίθριο χώρο, που προσελκύει πολίτες και επισκέπτες, συντελώντας στη μείωση των ρύπων, ενισχύοντας την αυτονομία κίνησης ατόμων με κινητικές δυσκολίες και συμβάλλοντας στην ψυχική και σωματική υγεία.

  • Στην αναψυχή: Ο τρόπος ψυχαγωγίας αλλάζει. Δεν αφορά πλέον σε στατικές δραστηριότητες, αλλά δίνει έναυσμα σε ενεργητικές μορφές αναψυχής, προσφέροντας κίνηση και δράση, συμπεριλαμβανομένου του περιπάτου, της ποδηλασίας και της εξερεύνησης.

  • Στην ψυχική και σωματική υγεία: Τα δίκτυα πρασίνου ενισχύουν την ψυχική και σωματική υγεία του πληθυσμού και αυξάνουν την παραγωγικότητα των ενεργών πολιτών.

  • Στη βιώσιμη ανάπτυξη: Οι πράσινοι χώροι αποτελούν οικολογικές διαδρομές που συνδέουν τεχνητούς και φυσικούς βιότοπους, επιτρέπουν τη διάχυση της χλωρίδας και πανίδας στην πόλη, ενώ παράλληλα συντηρούν και αυξάνουν τη βιοποικιλότητα των φυτικών και ζωικών ειδών που μπορεί να ευδοκιμήσουν στο συγκεκριμένο αστικό περιβάλλον.

  • Στη βελτίωση του μικροκλίματος: Η κίνηση αερίων μαζών μέσω των ανοιχτών χώρων πρασίνου βελτιώνει τον δροσισμό και την ανανέωση του αέρα, ενώ σε συνδυασμό με την σκίαση και την υδροπερατή εδαφοκάλυψη σταθεροποιεί και μειώνει τις θερινές θερμοκρασιακές μεταβολές.

  • Στην ποιότητα ζωής: Η αναμόρφωση των υπαίθριων χώρων αναβαθμίζει την εικόνα και την ποιότητα του αστικού τοπίου. Επιπλέον, όταν οι περιοχές κεντρικών λειτουργιών και τα τοπικά κέντρα ενσωματώνονται στους χώρους πρασίνου, βελτιώνεται η προσπελασιμότητά τους και ευεργετούνται από τα οφέλη του αστικού και περιαστικού πρασίνου.

  • Στον τουρισμό: Οι πράσινοι χώροι αποτελούν πόλο έλξης και για τους τουρίστες, οι οποίοι συχνά δεν διαθέτουν αυτοκίνητα, ή αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις δημόσιες συγκοινωνίες, οπότε μέσω του δικτύου των πράσινων χώρων η γνωριμία με την πόλη αποτελεί μία ευχάριστη εμπειρία.

#ViosimiAttiki #PrasiniAttiki ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
25 Νοε 2021
SHARE

Νέα

31 Ιαν 2023
31 Ιαν 2023

Εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού για τους DMΜOs

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, η παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMΜOs) από το Υπουργείο Τουρισμού.

Νέα

21 Δεκ 2022
21 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Βιοκλιματική – Αστική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου».

Νέα

16 Δεκ 2022
16 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για το Θέατρο Πέτρας

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση των Υποδομών του Θεάτρου Πέτρας».

Νέα

1 Δεκ 2022
1 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για 108 Γέφυρες της Αττικής

Σημαντικά τα αποτελέσματα της μελέτης που προέκυψαν μετά την βασική επιθεώρηση 108 γεφυρών της Περιφέρειας Αττικής από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Νέα

1 Δεκ 2022
1 Δεκ 2022

Έγκριση σύστασης DMMO Περιφέρειας Αττικής 

Ελήφθη η απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής για τη σύσταση DMMO από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Περιφέρειας Αττικής.

Νέα

12 Νοε 2022
12 Νοε 2022

Η Αττική ξανά στην Kορυφή των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «World’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

18 Οκτ 2022
18 Οκτ 2022

Η Αττική υποψήφια ως «World's Leading Sustainable Tourism Destination 2022»

Ακόμη μια υποψηφιότητα για την Αττική στον παγκόσμιο θεσμό των World Travel Awards.

Νέα

3 Οκτ 2022
3 Οκτ 2022

Η Αττική Ξανά στην Πρώτη Θέση των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!