Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας | Νέα Θεσμοφόρια 


Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.


Σε μία μοναδική εκδήλωση στον πανέμορφο χώρο του Ble Pavillon, παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, σε δημοσιογράφους και προσκεκλημένους του τουριστικού τομέα και της πρωτογενούς παραγωγής, το Ελληνικό Πρωινό Αττικής Γης. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία μοναδική βιωματική εμπειρία, και να ανακαλύψουν την αξία της Ελληνικής – Μεσογειακής διατροφής και των προϊόντων της Αττικής, μέσα από την επιστημονική ματιά του Γεώργιου Μπόσκου, καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και διατροφολόγου.

Στην εκδήλωση ξεδιπλώθηκε ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ταξίδι με προϊόντα της Αττικής Γης. Μέσα από παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων στο ειδικά διαμορφωμένο Attica Corner, ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις και παρουσιάσεις, προβλήθηκαν οι μοναδικές γεύσεις των τοπικών προϊόντων της Αττικής Γης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα μυστικά του παραδοσιακού Ελληνικού καφέ στη χόβολη, να απολαύσουν βιολογικά αφεψήματα από βότανα της Αττικής, να δοκιμάσουν μοναδικά προϊόντα της Αττικής, όπως το φιστίκι Αιγίνης, το μέλι, το ελαιόλαδο, τα σύκα, την παραδοσιακή λεμονάδα αλλά και να ανακαλύψουν νέες συνταγές από αγνά τοπικά προϊόντα.

Το «Ελληνικό Πρωινό» είναι το εμπνευσμένο πρόγραμμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος με στόχο τη σύνδεση του γαστρονομικού πλούτου της χώρας με την εμπειρία του επισκέπτη και την προώθηση της γαστρονομικής κληρονομίας του κάθε τόπου μέσα από ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να ξεχωρίσει προϊόντα από την κάθε περιοχή. Με τη σφραγίδα πιστοποίησης του Ελληνικού Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το «Ελληνικό Πρωινό» αποτελεί μία καινοτομία, ένα δομημένο πρόγραμμα, παρέχοντας μια ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει τη γαστρονομική και πολιτιστική κληρονομιά του προορισμού. Ο στόχος είναι τα ποιοτικά, τοπικά προϊόντα της Ελλάδας να τοποθετηθούν σε κάθε στάδιο της ταξιδιωτικής εμπειρίας του επισκέπτη.

Ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, δήλωσε: «Στο παρελθόν ανήκουν οι δεκαετίες όπου, η επιτυχία του τουρισμού μετριόταν σε κεφάλια ή τζίρο. Η επιτυχία και η δυναμική του τουριστικού προϊόντος μετριέται πλέον στη διάχυση που έχει στην τοπική κοινωνία καθώς και στις θετικές επιπτώσεις και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που επιφέρει σε τομείς εκτός αυτού του τουρισμού αναδεικνύοντας τον πολιτισμό, την ιστορία, τη γαστρονομία αλλά και τομείς όπως η καινοτομία, η βιομηχανία και όσα άλλα συνθέτουν τον κοινωνικό ιστό του τόπου. 

Ειδικότερα το Πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», βασίζεται σε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης του ποιοτικού πρωτογενή τομέα της χώρας στις διάφορες περιοχές, με 45 τοπικά σύμφωνα τα οποία έχουν υπογραφεί μεταξύ παραγωγών και ξενοδόχων, με 1.300 και πλέον ξενοδοχεία τα οποία έχουν πιστοποιηθεί με το μόνο πιστοποιημένο προϊόν που συνδέει έμπρακτα τον πρωτογενή με τον ξενοδοχειακό και τον τουριστικό κλάδο.  Το Ελληνικό Πρωινό αποτελεί μία βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε να χτίζουμε προκειμένου να ενισχύσουμε την γαστρονομική ταυτότητά μας η οποία είναι θεματοφύλακας του πολιτιστικού στοιχείου και της παράδοσης της χώρας μας.».

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, κ. Άντζελα Γκερέκου, δήλωσε: «Στόχος όλων μας, τόσο της Πολιτείας όσο και του επιχειρηματικού κόσμου, πρέπει να είναι πλέον αυτά τα ποιοτικά, τοπικά προϊόντα μας να τοποθετηθούν σε κάθε στάδιο της ταξιδιωτικής εμπειρίας του επισκέπτη. Σε αυτό το πνεύμα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ήδη καθιερώσει εδώ και πολλά χρόνια το πραγματικά εμπνευσμένο πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό». Αυτό το μενού θα απολαύσουμε σήμερα το οποίο έχει ειδικά διαμορφωθεί με τοπικά, κορυφαία προϊόντα της Αττικής. Και βέβαια πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε αυτή η θαυμάσια πρωτοβουλία του ΞΕΕ να επεκταθεί πέραν του Πρωινού, σε όλες τις επιχειρήσεις διαμονής και εστίασης, σε κάθε κρίκο της αλυσίδας της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», κ. Ιωσήφ Πάρσαλης ανέφερε: «Η γαστρονομική εμπειρία του Ελληνικού Πρωϊνού που επικεντρώνεται στην αυθεντικότητα, συνεισφέρει οικονομικά στη τοπική κοινότητα, ενισχύει τη τοπική οικονομία και του τοπικούς παραγωγούς, συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη με τη μείωση των εισαγωγών και μεταφορών. Αυτό το μήνυμα επιδιώκουμε ως Αναπτυξιακός Οργανισμός της Αττικής να ενισχύσουμε μέσα από τη συνέργεια και συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και τον ΕΟΤ. Να στηρίξουμε όσο μπορούμε το Ελληνικό Πρωινό κι ειδικότερα της Αττικής και να θέσουμε τις βάσεις για μελλοντικά projects, μέσα από το Attica DMMO.».


DATE OF PUBLICATION
Sep 21, 2023
TAGS
SHARE

News

Dec 10, 2025
Dec 10, 2025

Dimitris Fragakis at the event ‘Discovering Attica through its Wines’

‘The Attica Vineyard lies at the heart of our initiatives to showcase the tourism experience of the greater Athens area.’

News

Dec 9, 2025
Dec 9, 2025

Dimitris Fragakis at the 55th Annual General Assembly of Athens - Attica & Argosaronic Hotel Association

During his speech, he spoke about Athens’ potential to evolve into a 365-day destination and to broaden its visitor mix.

News

Dec 8, 2025
Dec 8, 2025

The Attica Region supports Athens’ bar scene

The President of New Metropolitan Attica S.A., Dimitris Fragakis, highlighted the contribution of Athens’ bars to the tourism product, on the occasion of the event celebrating ‘15 Years of the Athens Bar Show’.

News

Dec 8, 2025
Dec 8, 2025

Meeting of ‘Athens Forward’ with NCSR ‘Demokritos’ and the ‘LEFKIPPOS’ Technology ParkEmpty heading

Working meeting with the executives of the National Centre for Scientific Research ‘Demokritos’ and the scientific leads of the ‘LEFKIPPOS’ Technology Park.

Working meeting with the executives of the National Centre for Scientific Research ‘Demokritos’ and the scientific leads of the ‘LEFKIPPOS’ Technology Park.

News

Dec 4, 2025
Dec 4, 2025

Participation of ‘Athens Forward’ in InnoDays 2025 in Crete Empty heading

The Observatory at the Innovation Days of the Region of Crete, with targeted meetings and the highlighting of areas for interregional cooperation in innovation, entrepreneurship, and research.

News

Nov 21, 2025
Nov 21, 2025

Press Release of the Region of Attica | New Initiative for the Protection of Children with Allergies

On the occasion of World Anaphylaxis Day, the Region of Attica and the Hellenic Pediatric Allergy Society are implementing a comprehensive information and training program.

News

Nov 14, 2025
Nov 14, 2025

CARMINE | 2ο Εργαστήριο Συνεργασίας

Υλοποιήθηκε με επιτυχία το δεύτερ Living Lab για τη Μητροπολιτική Αθήνα στο πλαίσιο του έργου CARMINE.

News

Oct 31, 2025
Oct 31, 2025

Participation of the DMMO of the Attica Region in the “Greek Tourism Workshop” in Copenhagen

The DMMO presented the profile of the destination Greater Athens Region to the Danish market.

Quick Search

Search below!