Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για τους Μητροπολιτικούς Χώρους Πράσινου της Αττικής


Τα αποτελέσματα της Μελέτης για τα Μητροπολιτικά Πάρκα της Αττικής δίνουν έμφαση στον πολυδιάστατο χαρακτήρα των πάρκων


Ο τρόπος ανάδειξης των Μητροπολιτικών Χώρων Πρασίνου της Αττικής ως μέσο για την αναβάθμιση της καθημερινής ποιότητας ζωής των πολιτών και η δημιουργία ενός δικτύου έξυπνων, βιώσιμων και φιλικών προς τους χρήστες χώρων πρασίνου, που συνδέονται με τις ανάγκες της κοινωνίας, ικανοποιούν και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επισκεπτών τους, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αποτελούν πόλους έλξης υπερτοπικής εμβέλειας στην Αττική, αποτελούν το αντικείμενο της μελέτης που υλοποίησε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.».

Η μελέτη αφορά στους μητροπολιτικούς χώρους πρασίνου του πολεοδομικού συγκροτήματος του λεκανοπεδίου της Αθήνας στους οποίους η Περιφέρεια Αττικής έχει αρμοδιότητα, και ειδικότερα εντοπίζεται:

  • στο σύμπλεγμα Πεδίο του Άρεως - Λόφος Φινόπουλου - Πλατεία Πρωτομαγιάς,
  • στο Αττικό Άλσος και
  • στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Μέσα από την μελέτη δίνεται έμφαση στον πολυδιάστατο χαρακτήρα των πάρκων που πλέον αποτελούν χώρους εφαρμογής των αρχών βιώσιμης διαχείρισης και πρακτικών αειφορίας, κοινωνικοποίησης και κοινωνικής ενσωμάτωσης, πολιτισμικής συνύπαρξης, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, επιχειρηματικότητας, βιωματικής εκπαίδευσης και παιδικής ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μέρες μας οι μητροπολιτικοί χώροι πρασίνου και τα αστικά πάρκα δεν αποτελούν απλώς χώρους επαφής των επισκεπτών τους με τη φύση, αλλά και χώροι ανάπτυξης δραστηριοτήτων άθλησης, προσωπικής ευεξίας, ψυχαγωγίας και χαλάρωσης.

Κύριοι άξονες του προτεινόμενου Σχεδίου είναι:

  • Αναβάθμιση της ποιότητας και της αισθητικής του αστικού χώρου μέσω αναμόρφωσης υπαίθριων χώρων και ενίσχυσης του πρασίνου με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
  • Βελτίωση του μικροκλίματος με άμεση επίδραση στην υγεία των κατοίκων: καταπολέμηση των νησίδων θερμότητας, σταθεροποίηση και μείωση των θερινών θερμοκρασιακών μεταβολών, βελτίωση της ποιότητας αέρα στα αστικά κέντρα
  • Βελτίωση και προστασία του περιβάλλοντος: ενίσχυση και διάχυση της χλωρίδας και πανίδας, αύξηση της βιοποικιλότητας των φυτικών και ζωικών ειδών, στήριξη των οικοσυστημάτων
  • Προώθηση της βιωσιμότητας και της αειφορίας: ορθολογική διαχείριση και εξοικονόμηση πόρων (π.χ. υδάτων) και ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, προώθηση της ανακύκλωσης και στήριξη της κυκλικής οικονομίας
  • Βελτίωση της αστικής κινητικότητας: ενσωμάτωση διαδρομών εναλλακτικής κινητικότητας στα Πάρκα αναδεικνύοντάς τους σε κόμβους ενός ευρύτερου δικτύου βιώσιμης αστικής κινητικότητας, μείωση των ρύπων, ενίσχυση της αυτόνομης κινητικότητας των ευάλωτων ομάδων.
DATE OF PUBLICATION
Mar 30, 2023
TAGS
SHARE

News

Oct 2, 2023
Oct 2, 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

News

Sep 29, 2023
Sep 29, 2023

Παράδοση & Αττική Γη

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

News

Sep 27, 2023
Sep 27, 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής  | Νέα Θεσμοφόρια

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

News

Sep 25, 2023
Sep 25, 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

News

Sep 21, 2023
Sep 21, 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια  

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο. 

News

Sep 19, 2023
Sep 19, 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια 

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της αττικής γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. 

News

Sep 18, 2023
Sep 18, 2023

Mια ηχηρή ‘Ωδή στη Γη’ άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Ένα μαγευτικό συμφωνικό χορόδραμα, πλήθος κόσμου και ηχηρά μηνύματα οικολογικής ευαισθητοποίησης και αφύπνισης πρωταγωνίστησαν στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

News

Jul 31, 2023
Jul 31, 2023

Gaia Festival – A new, modern and interactive institution comes to Attica

The GAIAS Festival comes to build an essential "meeting ground" between the land of Attica and its products

Quick Search

Search below!