Η Αξιοποίηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων ως εργαλείο μείωσης της ενεργειακής φτώχειας


T
η μελέτη ανάλυσης των ενεργειακών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής και σκοπιμότητας αξιοποίησης των ΑΠΕ υλοποιεί η Νέα Μητροπολιτική Αττική.


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, και εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 αναλαμβάνει τη μελέτη των ενεργειακών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής.

Το έργο αφορά στην ανάλυση των ενεργειακών αναγκών στην Περιφέρειας Αττικής και στη διερεύνηση της δυνατότητας και σκοπιμότητας αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων για την κάλυψη των αναγκών αυτών με οικονομικά και περιβαλλοντικά αποδοτικό τρόπο.

Η ενέργεια διέρχεται μία φάση μετασχηματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ως αποτέλεσμα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μετάβαση του ενεργειακού συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ παράλληλα και με βάση τα στοιχεία της EUROSTAT, υπερδιπλασιάστηκαν, σε ποσοστό 115% οι τιμές εισαγωγής ενέργειας στη ζώνη του ευρώ στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021, με τις εγχώριες τιμές παραγωγής ενέργειας να αυξάνονται επίσης σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα. Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, η διεθνής ενεργειακή κρίση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και έχει επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η ανάγκη μετάβασης του ενεργειακού συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο ενώ ικανοποιεί το όραμα για μία Αττική πιο «πράσινη», που πρωτοπορεί στην ενεργειακή μετάβαση και παρέχει πρόσβαση σε ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια για τους πολίτες και τα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άμεση μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πόλεων και των κατοίκων τους εκφράζεται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των ρύπων κατά 55% έως το 2030.

Ειδικότερα, η μελέτη της «Νέα Μητροπολιτική Αττική», θα αποτυπώσει και αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με τις ενεργειακές ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής. Ακολούθως, θα γίνει διερεύνηση και τεκμηρίωση της σκοπιμότητας αξιοποίησης των ΑΠΕ και θα σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων με προσδιορισμό του βέλτιστου μοντέλου διακυβέρνησης με βάση τις καλύτερες πρακτικές.

Η μελέτη θα συνδιαμορφωθεί στη βάση της συνεργασίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική» με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, ώστε το τελικό παραδοτέο να οδηγήσει σε μία ώριμη πρόταση παρέμβασης για την Περιφέρεια.


Σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες

Οι Ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ είναι μη κερδοσκοπικές εταιρίες των οποίων τα κέρδη επιστρέφονται στους πολίτες των οικείων Δήμων μέσα από έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες μείωσης του ενεργειακού κόστους και περαιτέρω προώθησης της ενεργειακής μετάβασης. Μία πρωτοβουλία που, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, στοχεύει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας.


H μελέτη υλοποιείται από τη Νέα Μητροπολιτική Αττική στο πλαίσιο της Πράξης «Μελέτες Υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής για την Εξειδίκευση Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων και Ειδικών Δράσεων κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027» (Κωδ. ΟΠΣ/MIS: 5145430), που εντάχθηκε σε χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 και τον Άξονα Προτεραιότητας «Τεχνική Υποστήριξη της Εφαρμογής (ΕΤΠΑ)», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).  Δείτε περισσότερα για την μελέτη εδώ

DATE OF PUBLICATION
Apr 8, 2022
SHARE

News

Oct 2, 2023
Oct 2, 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

News

Sep 29, 2023
Sep 29, 2023

Παράδοση & Αττική Γη

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

News

Sep 27, 2023
Sep 27, 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής  | Νέα Θεσμοφόρια

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

News

Sep 25, 2023
Sep 25, 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

News

Sep 21, 2023
Sep 21, 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια  

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο. 

News

Sep 19, 2023
Sep 19, 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια 

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της αττικής γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. 

News

Sep 18, 2023
Sep 18, 2023

Mια ηχηρή ‘Ωδή στη Γη’ άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Ένα μαγευτικό συμφωνικό χορόδραμα, πλήθος κόσμου και ηχηρά μηνύματα οικολογικής ευαισθητοποίησης και αφύπνισης πρωταγωνίστησαν στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

News

Jul 31, 2023
Jul 31, 2023

Gaia Festival – A new, modern and interactive institution comes to Attica

The GAIAS Festival comes to build an essential "meeting ground" between the land of Attica and its products

Quick Search

Search below!