Η Αξιοποίηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων ως εργαλείο μείωσης της ενεργειακής φτώχειας


Tη μελέτη ανάλυσης των ενεργειακών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής και σκοπιμότητας αξιοποίησης των ΑΠΕ υλοποιεί η Νέα Μητροπολιτική Αττική

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, και εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 αναλαμβάνει τη μελέτη των ενεργειακών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής.

Το έργο αφορά στην ανάλυση των ενεργειακών αναγκών στην Περιφέρειας Αττικής και στη διερεύνηση της δυνατότητας και σκοπιμότητας αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων για την κάλυψη των αναγκών αυτών με οικονομικά και περιβαλλοντικά αποδοτικό τρόπο.

Η ενέργεια διέρχεται μία φάση μετασχηματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ως αποτέλεσμα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μετάβαση του ενεργειακού συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ παράλληλα και με βάση τα στοιχεία της EUROSTAT, υπερδιπλασιάστηκαν, σε ποσοστό 115% οι τιμές εισαγωγής ενέργειας στη ζώνη του ευρώ στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021, με τις εγχώριες τιμές παραγωγής ενέργειας να αυξάνονται επίσης σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα. Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, η διεθνής ενεργειακή κρίση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και έχει επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η ανάγκη μετάβασης του ενεργειακού συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο ενώ ικανοποιεί το όραμα για μία Αττική πιο «πράσινη», που πρωτοπορεί στην ενεργειακή μετάβαση και παρέχει πρόσβαση σε ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια για τους πολίτες και τα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άμεση μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πόλεων και των κατοίκων τους εκφράζεται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των ρύπων κατά 55% έως το 2030.

Ειδικότερα, η μελέτη της «Νέα Μητροπολιτική Αττική», θα αποτυπώσει και αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με τις ενεργειακές ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής. Ακολούθως, θα γίνει διερεύνηση και τεκμηρίωση της σκοπιμότητας αξιοποίησης των ΑΠΕ και θα σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων με προσδιορισμό του βέλτιστου μοντέλου διακυβέρνησης με βάση τις καλύτερες πρακτικές.

Η μελέτη θα συνδιαμορφωθεί στη βάση της συνεργασίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική» με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, ώστε το τελικό παραδοτέο να οδηγήσει σε μία ώριμη πρόταση παρέμβασης για την Περιφέρεια.


Σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες

Οι Ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ είναι μη κερδοσκοπικές εταιρίες των οποίων τα κέρδη επιστρέφονται στους πολίτες των οικείων Δήμων μέσα από έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες μείωσης του ενεργειακού κόστους και περαιτέρω προώθησης της ενεργειακής μετάβασης. Μία πρωτοβουλία που, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, στοχεύει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας.


H μελέτη υλοποιείται από τη Νέα Μητροπολιτική Αττική στο πλαίσιο της Πράξης «Μελέτες Υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής για την Εξειδίκευση Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων και Ειδικών Δράσεων κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027» (Κωδ. ΟΠΣ/MIS: 5145430), που εντάχθηκε σε χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 και τον Άξονα Προτεραιότητας «Τεχνική Υποστήριξη της Εφαρμογής (ΕΤΠΑ)», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).  Δείτε περισσότερα για την μελέτη εδώ


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
8 Απρ 2022
SHARE

Νέα

18 Μαϊ 2022
18 Μαϊ 2022

Τηλεδιάσκεψη Εργασίας για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Ψηφιακό Εργαστήριο για την ανάδειξη ενός μοναδικού έργου Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με περιβαλλοντικό, πολιτιστικό & τουριστικό πρόσημο στην Αττική

Νέα

3 Μαϊ 2022
3 Μαϊ 2022

Ο Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός ενός σύγχρονου Οργανισμού

Η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, προτεραιότητα για την Νέα Μητροπολιτική Αττική

Νέα

26 Απρ 2022
26 Απρ 2022

Έγκριση Αρχιτεκτονικών Μελετών από το ΥΠΕΝ 

Αφορά σε μελέτες ωρίμανσης που υλοποιεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός "Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε."

Νέα

8 Απρ 2022
8 Απρ 2022

Σύσκεψη Εργασίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Λυσσιατρείο και Απολυμαντήριο, δύο ιστορικά κτίρια της Αττικής, στο επίκεντρο μελετών αξιοποίησής τους

Νέα

4 Απρ 2022
4 Απρ 2022

Συνάντηση Συνεργασίας με Δήμους Νήσων Αττικής

Σκοπός της συζήτησης ήταν η εξέλιξη της πορείας προετοιμασίας για την υποβολή προτάσεων Χωρικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Νήσων Αττικής, με τη συνεργασία όλων των φορέων. 

Νέα

30 Μαρ 2022
30 Μαρ 2022

Πληθώρα συναντήσεων του Περιφερειάρχη Αττικής στην Expo 2020 Dubai

Η ενίσχυση της διεθνούς εικόνας και του δυναμικού προφίλ της Αττικής βρέθηκε στο επίκεντρο των εποικοδομητικών συναντήσεων που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στη Διεθνή Έκθεση EXPO 2020 Dubai.

#ExpoDubai

Νέα

30 Μαρ 2022
30 Μαρ 2022

Ανακαλύψτε την Αττική, τη γη των ευκαιριών

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για τις αναπτυξιακές και επενδυτικές ευκαιρίες της Αττικής στην Expo 2020 Dubai.

#ExpoDubai

Νέα

14 Μαρ 2022
14 Μαρ 2022

Ωρίμανση μελετών για την αναβάθμιση του Θεάτρου Πέτρας

Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Πετρούπολης για την παροχή υπηρεσιών ωρίμανσης μελετών για την αναβάθμιση των υποδομών του Θεάτρου Πέτρας

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!