Η Αξιοποίηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων ως εργαλείο μείωσης της ενεργειακής φτώχειας


T
η μελέτη ανάλυσης των ενεργειακών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής και σκοπιμότητας αξιοποίησης των ΑΠΕ υλοποιεί η Νέα Μητροπολιτική Αττική.


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, και εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 αναλαμβάνει τη μελέτη των ενεργειακών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής.

Το έργο αφορά στην ανάλυση των ενεργειακών αναγκών στην Περιφέρειας Αττικής και στη διερεύνηση της δυνατότητας και σκοπιμότητας αξιοποίησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων για την κάλυψη των αναγκών αυτών με οικονομικά και περιβαλλοντικά αποδοτικό τρόπο.

Η ενέργεια διέρχεται μία φάση μετασχηματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, ως αποτέλεσμα του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής γεγονός που καθιστά αναγκαία τη μετάβαση του ενεργειακού συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ παράλληλα και με βάση τα στοιχεία της EUROSTAT, υπερδιπλασιάστηκαν, σε ποσοστό 115% οι τιμές εισαγωγής ενέργειας στη ζώνη του ευρώ στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021, με τις εγχώριες τιμές παραγωγής ενέργειας να αυξάνονται επίσης σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα. Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, η διεθνής ενεργειακή κρίση έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και έχει επιπτώσεις τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Η ανάγκη μετάβασης του ενεργειακού συστήματος σε καθαρές μορφές ενέργειας βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ατζέντας, σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο ενώ ικανοποιεί το όραμα για μία Αττική πιο «πράσινη», που πρωτοπορεί στην ενεργειακή μετάβαση και παρέχει πρόσβαση σε ασφαλή, βιώσιμη και προσιτή ενέργεια για τους πολίτες και τα νοικοκυριά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άμεση μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πόλεων και των κατοίκων τους εκφράζεται μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας αλλά και των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των ρύπων κατά 55% έως το 2030.

Ειδικότερα, η μελέτη της «Νέα Μητροπολιτική Αττική», θα αποτυπώσει και αξιολογήσει την υφιστάμενη κατάσταση αναφορικά με τις ενεργειακές ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής. Ακολούθως, θα γίνει διερεύνηση και τεκμηρίωση της σκοπιμότητας αξιοποίησης των ΑΠΕ και θα σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων με προσδιορισμό του βέλτιστου μοντέλου διακυβέρνησης με βάση τις καλύτερες πρακτικές.

Η μελέτη θα συνδιαμορφωθεί στη βάση της συνεργασίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική» με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων, ώστε το τελικό παραδοτέο να οδηγήσει σε μία ώριμη πρόταση παρέμβασης για την Περιφέρεια.


Σχετικά με τις Ενεργειακές Κοινότητες

Οι Ενεργειακές Κοινότητες των ΟΤΑ είναι μη κερδοσκοπικές εταιρίες των οποίων τα κέρδη επιστρέφονται στους πολίτες των οικείων Δήμων μέσα από έργα, δράσεις και πρωτοβουλίες μείωσης του ενεργειακού κόστους και περαιτέρω προώθησης της ενεργειακής μετάβασης. Μία πρωτοβουλία που, εκτός από τα περιβαλλοντικά οφέλη, στοχεύει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας.


H μελέτη υλοποιείται από τη Νέα Μητροπολιτική Αττική στο πλαίσιο της Πράξης «Μελέτες Υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής για την Εξειδίκευση Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων και Ειδικών Δράσεων κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027» (Κωδ. ΟΠΣ/MIS: 5145430), που εντάχθηκε σε χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 και τον Άξονα Προτεραιότητας «Τεχνική Υποστήριξη της Εφαρμογής (ΕΤΠΑ)», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).  Δείτε περισσότερα για την μελέτη εδώ


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
8 Απρ 2022
SHARE

Νέα

31 Ιαν 2023
31 Ιαν 2023

Εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού για τους DMΜOs

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, η παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMΜOs) από το Υπουργείο Τουρισμού.

Νέα

21 Δεκ 2022
21 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Βιοκλιματική – Αστική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου».

Νέα

16 Δεκ 2022
16 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για το Θέατρο Πέτρας

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση των Υποδομών του Θεάτρου Πέτρας».

Νέα

1 Δεκ 2022
1 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για 108 Γέφυρες της Αττικής

Σημαντικά τα αποτελέσματα της μελέτης που προέκυψαν μετά την βασική επιθεώρηση 108 γεφυρών της Περιφέρειας Αττικής από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Νέα

1 Δεκ 2022
1 Δεκ 2022

Έγκριση σύστασης DMMO Περιφέρειας Αττικής 

Ελήφθη η απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής για τη σύσταση DMMO από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Περιφέρειας Αττικής.

Νέα

12 Νοε 2022
12 Νοε 2022

Η Αττική ξανά στην Kορυφή των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «World’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

18 Οκτ 2022
18 Οκτ 2022

Η Αττική υποψήφια ως «World's Leading Sustainable Tourism Destination 2022»

Ακόμη μια υποψηφιότητα για την Αττική στον παγκόσμιο θεσμό των World Travel Awards.

Νέα

3 Οκτ 2022
3 Οκτ 2022

Η Αττική Ξανά στην Πρώτη Θέση των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!