Ο Υγρότοπος στο Βουρκάρι Μεγάρων, ένα μοναδικό Περιφερειακό ΠάρκοΤο Παράκτιο έλος Βουρκαρίου Μεγάρων βρίσκεται μεταξύ Ν. Περάμου και Πάχης, στον Δήμο Μεγαρέων, δίπλα στο τείχος της Αγίας Τριάδας, ένα μοναδικό στο είδος του οχυρωματικό έργο της επαναστατικής περιόδου νοτιοανατολικά των Μεγάρων. Έχει επιφάνεια 1.782 στρ. και περιλαμβάνει ρηχά νερά του θαλάσσιου όρμου (381 στρ.). Πρόκειται για μία περιοχή υψηλής βιολογικής αξίας με ένα εύρος φυσικοχημικών και υδρομορφολογικών συνθηκών του οικοσυστήματος που δημιουργούν ένα μωσαϊκό από διαφορετικά ενδιαιτήματα.

Η μεγάλη αβαθής έκταση των νερών και η απουσία ισχυρών ρευμάτων του Περιφερειακού Πάρκου του Υγρότοπου στο Βουρκάρι Μεγάρων, προσελκύει δεκάδες είδη θαλάσσιων ψαριών τα οποία έρχονται εδώ για να αναπαραχθούν καθώς ο υγρότοπος αποτελεί ένα ιδανικό, φυσικό ιχθυοτροφείο. Έτσι προσελκύουν και δεκάδες υδρόβια και παρυδάτια πουλιά που τρέφονται με ψάρια και διάφορα ασπόνδυλα. Το σημαντικότερο είδος που εμφανίζεται κάθε χρόνο και πολλές φορές σε μεγάλους αριθμούς είναι τα φοινικόπτερα. Άλλα σημαντικά είδη είναι η τουρλίδα, ο μελανοκέφαλος γλάρος, η βαρβάρα, η αλκυόνη, η σαρσέλα, η ο θαλασσοσφυριχτής, το νανοβουτηχτάρι κ.α. Συχνά στον χώρο του Υγροτόπου κυνηγάνε γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα και κουκουβάγιες, ενώ λίγο πιο ψηλά στα βράχια μπορεί κανείς να συναντήσει ήρεμες νησιώτικες πέρδικες που έχουν απελευθερωθεί από τον άνθρωπο. Συνολικά φιλοξενεί  πάνω από 80 είδη πουλιών (καλοβατικά, παρυδάτια και υδρόβια είδη) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ή ως μεταναστευτικό σταθμό και τόπο διαχείμασης.  19 από αυτά είναι είδη που περιγράφονται στην Οδηγία της Ε.Ε. για τα πτηνά (Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009 /147/ΕΚ), ενώ άλλα είδη ανήκουν στα «κινδυνεύοντα» του Κόκκινου βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Πρόκειται για έναν εκ των τριών υγροτοπικών συστημάτων της Δυτικής Αττικής που, αν και δεν ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, συνεισφέρει στη συνεκτικότητά του, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον άνθρωπο και είναι δυνατό να συμβάλει στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας, με άλλα λόγια παρέχει σημαντικές «οικοσυστημικές» υπηρεσίες, όπως: απομάκρυνση - μετασχηματισμό θρεπτικών ουσιών, σταθεροποίηση ακτογραμμής, δέσμευση ηλιακής ακτινοβολίας και στήριξη τροφικών πλεγμάτων, παρέχει διάφορα ενδιαίτηματα άγριων ειδών, προσφέρεται για δράσεις αναψυχής και εκπαίδευσης, κ.α., ενώ έχει βιολογική και πολιτιστική αξία.

Μάθετε περισσότερα για τον Υγρότοπο εδώ

Η Γενική Δ/νση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής έχει υλοποιήσει ήδη ένα σύνολο δράσεων, στις οποίες εντάσσεται και ο υγρότοπος Βουρκαρίου, που αποσκοπούν στην αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων Αττικής. 

Με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση και αποκατάσταση του υγροτόπου Βουρκαρίου Μεγάρων, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Νέα Μητροπολιτική Αττική δρομολογεί την εκπόνηση «Μελέτης για την οργάνωση και διαχείριση του Περιφερειακού Πάρκου Βουρκαρίου Μεγάρων Αττικής» με σκοπό την προστασία, διατήρηση, διαχείριση και αναβάθμιση της φύσης και του τοπίου ως πολύτιμου φυσικού πόρου, στην χερσαία και θαλάσσια περιοχή του κόλπου. DATE OF PUBLICATION
Feb 2, 2022
TAGS
SHARE

Blog

Jun 24, 2022
Jun 24, 2022

Protected Areas in the Attica Islands

These areas are a comparative advantage that highlights the unique physiognomy of Attica Islands.

#DMO

Blog

Jun 23, 2022
Jun 23, 2022

Building the Metropolitan Areas of the future

The promotion of resilience in Metropolitan Areas, a key issue of modern cities.

Blog

May 20, 2022
May 20, 2022

Get to know the “Pedion tou Areos”

A unique metropolitan park in the heart of Athens.

Blog

May 9, 2022
May 9, 2022

Spetses, the island of scents

We travel to the Attica Islands.

Blog

Apr 21, 2022
Apr 21, 2022

Small excursions in Aegina

Six reasons that make Aegina a popular destination for short getaways in the blue waters of the Argosaronic Sea.

Blog

Apr 11, 2022
Apr 11, 2022

A quarry transformed into an art space

For more than 30 years, Petra’s Theater has been a point of cultural reference in Western Attica.

Blog

Mar 21, 2022
Mar 21, 2022

Hydra | Glorious & Noble

Let's get to know one of the most emblematic Attica Islands.

Blog

Mar 14, 2022
Mar 14, 2022

Hadrian's Aqueduct – A technical achievement of Ancient Athens

What we do not know about an exemplary resilient project, which continues to operate 1880 years after its construction.

Quick Search

Search below!