Ο Υγρότοπος στο Βουρκάρι Μεγάρων, ένα μοναδικό Περιφερειακό Πάρκο


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, ανακαλύπτουμε ένα φυσικό τοπίο που βρίσκεται στην Αττική.


Το Παράκτιο έλος Βουρκαρίου Μεγάρων βρίσκεται μεταξύ Ν. Περάμου και Πάχης, στον Δήμο Μεγαρέων, δίπλα στο τείχος της Αγίας Τριάδας, ένα μοναδικό στο είδος του οχυρωματικό έργο της επαναστατικής περιόδου νοτιοανατολικά των Μεγάρων. Έχει επιφάνεια 1.782 στρ. και περιλαμβάνει ρηχά νερά του θαλάσσιου όρμου (381 στρ.). Πρόκειται για μία περιοχή υψηλής βιολογικής αξίας με ένα εύρος φυσικοχημικών και υδρομορφολογικών συνθηκών του οικοσυστήματος που δημιουργούν ένα μωσαϊκό από διαφορετικά ενδιαιτήματα.

Η μεγάλη αβαθής έκταση των νερών και η απουσία ισχυρών ρευμάτων του Περιφερειακού Πάρκου του Υγρότοπου στο Βουρκάρι Μεγάρων, προσελκύει δεκάδες είδη θαλάσσιων ψαριών τα οποία έρχονται εδώ για να αναπαραχθούν καθώς ο υγρότοπος αποτελεί ένα ιδανικό, φυσικό ιχθυοτροφείο. Έτσι προσελκύουν και δεκάδες υδρόβια και παρυδάτια πουλιά που τρέφονται με ψάρια και διάφορα ασπόνδυλα. Το σημαντικότερο είδος που εμφανίζεται κάθε χρόνο και πολλές φορές σε μεγάλους αριθμούς είναι τα φοινικόπτερα. Άλλα σημαντικά είδη είναι η τουρλίδα, ο μελανοκέφαλος γλάρος, η βαρβάρα, η αλκυόνη, η σαρσέλα, η ο θαλασσοσφυριχτής, το νανοβουτηχτάρι κ.α. Συχνά στον χώρο του Υγροτόπου κυνηγάνε γερακίνες, βραχοκιρκίνεζα και κουκουβάγιες, ενώ λίγο πιο ψηλά στα βράχια μπορεί κανείς να συναντήσει ήρεμες νησιώτικες πέρδικες που έχουν απελευθερωθεί από τον άνθρωπο. Συνολικά φιλοξενεί  πάνω από 80 είδη πουλιών (καλοβατικά, παρυδάτια και υδρόβια είδη) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ή ως μεταναστευτικό σταθμό και τόπο διαχείμασης.  19 από αυτά είναι είδη που περιγράφονται στην Οδηγία της Ε.Ε. για τα πτηνά (Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009 /147/ΕΚ), ενώ άλλα είδη ανήκουν στα «κινδυνεύοντα» του Κόκκινου βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Πρόκειται για έναν εκ των τριών υγροτοπικών συστημάτων της Δυτικής Αττικής που, αν και δεν ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, συνεισφέρει στη συνεκτικότητά του, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον άνθρωπο και είναι δυνατό να συμβάλει στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας, με άλλα λόγια παρέχει σημαντικές «οικοσυστημικές» υπηρεσίες, όπως: απομάκρυνση - μετασχηματισμό θρεπτικών ουσιών, σταθεροποίηση ακτογραμμής, δέσμευση ηλιακής ακτινοβολίας και στήριξη τροφικών πλεγμάτων, παρέχει διάφορα ενδιαίτηματα άγριων ειδών, προσφέρεται για δράσεις αναψυχής και εκπαίδευσης, κ.α., ενώ έχει βιολογική και πολιτιστική αξία.

Μάθετε περισσότερα για τον Υγρότοπο εδώ.

Η Γενική Δ/νση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής έχει υλοποιήσει ήδη ένα σύνολο δράσεων, στις οποίες εντάσσεται και ο υγρότοπος Βουρκαρίου, που αποσκοπούν στην αύξηση της γνώσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανασύσταση και αποκατάσταση των υγροτόπων Αττικής. 

Με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση και αποκατάσταση του υγροτόπου Βουρκαρίου Μεγάρων, ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Νέα Μητροπολιτική Αττική δρομολογεί την εκπόνηση «Μελέτης για την οργάνωση και διαχείριση του Περιφερειακού Πάρκου Βουρκαρίου Μεγάρων Αττικής» με σκοπό την προστασία, διατήρηση, διαχείριση και αναβάθμιση της φύσης και του τοπίου ως πολύτιμου φυσικού πόρου, στην χερσαία και θαλάσσια περιοχή του κόλπου. 


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
2 Φεβ 2022
TAGS
SHARE

Blog

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

Blog

23 Ιουν 2022
23 Ιουν 2022

Οικοδομώντας τις Μητροπολιτικές Περιοχές του μέλλοντος

Η προαγωγή της ανθεκτικότητας στις Μητροπολιτικές Περιοχές, βασικό ζητούμενο των σύγχρονων πόλεων.

Blog

20 Μαϊ 2022
20 Μαϊ 2022

Γνωρίζουμε το Πεδίον του Άρεως

Ένα μοναδικό μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της Αθήνας.

Blog

9 Μαϊ 2022
9 Μαϊ 2022

Σπέτσες, το νησί των αρωμάτων

Ταξιδεύουμε στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Blog

21 Απρ 2022
21 Απρ 2022

Μικρές εξορμήσεις στην Αίγινα 

Έξι λόγοι που κάνουν την Αίγινα ένα δημοφιλή προορισμό για ολιγοήμερες αποδράσεις στα γαλάζια νερά του Αργοσαρωνικού.

Blog

11 Απρ 2022
11 Απρ 2022

Ένα λατομείο μεταμορφώνεται σε χώρο τέχνης

Για περισσότερο από 30 χρόνια, το Θέατρο Πέτρας αποτελεί σημείο αναφοράς στη Δυτική Αττική. 

Blog

21 Μαρ 2022
21 Μαρ 2022

Ύδρα | Ένδοξη & Αρχοντική 

Ας γνωρίσουμε ένα από τα εμβληματικότερα νησιά της Περιφέρειας Αττικής. 

Blog

14 Μαρ 2022
14 Μαρ 2022

Αδριάνειο Υδραγωγείο – Ένα τεχνικό επίτευγμα της Αρχαίας Αθήνας

Όσα δεν γνωρίζουμε για ένα υποδειγματικά ανθεκτικό έργο, που συνεχίζει να λειτουργεί 1880 χρόνια μετά την κατασκευή του.

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!