Προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Σπετσών


H Νέα Μητροπολιτική Αττική αναλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης 18 Αναπλάσεων για τον Δήμο Σπετσών.


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», ξεκινάει την εκπόνηση μελέτης, με τίτλο: «Μελέτη ανάδειξης και βιοκλιματικής αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων και δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στην πλατεία Ωρολογίου Δήμου Σπετσών».

Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός των αναπλάσεων δεκαοκτώ (18) κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Σπετσών και πιο συγκεκριμένα στις ακόλουθες περιοχές: Πλατεία Κουνουπίτσας - Λαϊκή Αγορά, Ανάληψη Μιμόζα, Πλατεία Ιατρείου, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Ιωάννης, Ντάπια, Ευαγγελίστρια, Κουνουπίτσα 1, Λαϊκή Κοκκιναριά, Μουράγιο, Παλαιό Λιμάνι 1, Παλαιό Λιμάνι 2, Παλαιό Λιμάνι 3, Πευκάκια, Πλατεία Ρολογιού, Υπαπαντή, Μαργαρίτα, Εισόδια. 

Η ανάπλαση θα περιλαμβάνει την διαμόρφωση πλατειών, πεζοδρόμων παραπλεύρως, διευθέτηση της κυκλοφορίας με ήπια κυκλοφορία οχημάτων, την ανακατασκευή και τη διαμόρφωση πεζοδρομίων, την αντικατάσταση του υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού και προσθήκη νέου όπου απαιτείται ως και την ανάπλαση πλατειών.

Σε όλες τις περιοχές παρέμβασης, πέρα από τις πλακοστρώσεις, θα προβλεφθεί ο απαραίτητος αστικός εξοπλισμός και φωτισμός, καθώς επίσης το έργο θα μελετηθεί και ως προς την διαχείριση των ομβρίων υδάτων με διευθέτηση τους και σύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο, όπου είναι δυνατό. Παράλληλα, όπου είναι εφικτό θα προβλεφθεί ενίσχυση της φύτευσης.

Επιπλέον, στην περιοχή του Ρολογιού προβλέπεται η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου. Αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης αποτελεί η αποκατάσταση και διαρρύθμιση του υπάρχοντος κατασκευασμένου κτιρίου με στόχο την επαναχρησιμοποίησή του και την αξιοποίησή του για πολιτιστικές δράσεις του Δήμου.

Το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης της μελέτης περιλαμβάνει τμηματικά παραδοτέα ενώ η ολοκλήρωση μαζί με τις εγκρίσεις εκτιμάται συνολικά σε 15 μήνες.

Λίγα λόγια για τις Σπέτσες

Οι Σπέτσες είναι ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Περιφέρειας Αττικής. Επιβλητικά αρχοντικά, παραδοσιακοί οικισμοί, μετακινήσεις με ποδήλατο, ή αλλιώς ένας τόπος που το παρελθόν και το παρόν συνυπάρχουν με απόλυτη αρμονία.

Η γνωριμία με στις Σπέτσες ξεκινά από την Ντάπια, το κύριο λιμάνι του νησιού, όπου βρίσκεται το παλαιό πυροβολείο. Στο νου μας έρχονται στιγμές από την ιστορία της Ελλάδας, σε χρόνια και μορφές ηρωικές όπως της Μπουμπουλίνας ενώ, περιδιαβαίνοντας στα λιθόστρωτα σοκάκια ταξιδεύουμε στην παράδοση, τη γεύση και την όμορφη νησιωτική φύση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπατος στον εσωτερικό δρόμο που αρχίζει από την Ντάπια και καταλήγει στο παλαιό λιμάνι.

Ο μοναδικός οικισμός των Σπετσών στον οποίο αναφέρεται η μελέτη βρίσκεται στη Β.Α. πλευρά του νησιού είναι αμφιθεατρικός και εκτείνεται από την ακτή ως το λόφο, ενώ σε ό,τι αφορά τον αρχιτεκτονικό του χαρακτήρα έχει κτίρια τόσο βυζαντινά και Μεσαιωνικά, όσο και της εποχής της τουρκοκρατίας αλλά και νεότερα.

PROJECT INFORMATION
DATE OF PUBLICATION
Dec 14, 2022
Status
Pillar
DURATION
15 months
Program
Αντώνης Τρίτσης

0101
0101

Programme Contract with the Municipality of Mykonos

0202
0101

Study Of The Cycling Infrastructure On Iera Odos

0303
0101

Study for the Playgrounds in Pedion tou Areos

0404
0101

Study On The National Road 91

0505
0101

Study for the Area of Limenas

0606
0101

Programme Contract with the Municipality of Marousi

News

Dec 16, 2022
Dec 16, 2022

The study for the Petra Theatre has been completed

Presentation of the results of the study regarding the Program Contract for the "Restoration and Upgrading of the Infrastructure of the Petra Theater".

News

Dec 1, 2022
Dec 1, 2022

The study of 108 Attica’s bridges has been completed

Important results have been obtained by the Development Organisation's study based on the preliminary inspection of 108 Attica Region’s bridges.

News

Dec 1, 2022
Dec 1, 2022

DMMO Establishment for the Attica Region

The Council of the Region of Attica has decided the establishment of a DMMO by the Development Organization.

News

Nov 12, 2022
Nov 12, 2022

Attica first in the world

The 1st place has conquered Attica as “World’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022”.