Μελέτη για την Εθνική Οδό 91


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός αναλαμβάνει τη Μελέτη με τίτλο «Επεμβάσεις βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε.Ο.91 στο τμήμα από Βάρκιζα έως Σούνιο».


Το έργο «Επεμβάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε.Ο.91 στο τμήμα από Βάρκιζα έως Σούνιο» αφορά στην υλοποίηση μεσοπρόθεσμων επεμβάσεων βελτίωσης της οδικής ασφάλειας της Εθνικής Οδού 91, σε τμήμα μήκους 18,6 χλμ. (από την Αγία Μαρίνα-Βάρκιζα έως την Ανάβυσσο-Σούνιο), και ειδικότερα στην κατεύθυνση της ανακατασκευής της οδού με κεντρική διαχωριστική νησίδα και ανάπτυξη κυκλικών κόμβων και παράπλευρων οδών.

Το εν λόγω τμήμα της οδού διέρχεται από τους οικισμούς Αγ. Μαρίνα, Αγ. Δημήτριος, Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Αγ. Νικόλαος και Ανάβυσσος, ενώ η μελέτη που ανέλαβε να εκπονήσει η Νέα Μητροπολιτική Αττική, περιλαμβάνει πλήθος επιμέρους μελετών, που απαιτούν συλλογή και αξιολόγηση δεδομένων, ψηφιακή σχεδίαση και αντίστοιχο εξοπλισμό για την ολοκλήρωση της εκπόνησης τους.

Ειδικότερα, η μελέτη περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή κεντρικής διαχωριστικής νησίδας ώστε να αποτραπεί δυναμικά η άτακτη είσοδος, έξοδος και αναστροφή οχημάτων στην οδό καθώς και η άτακτη διέλευση των πεζών εγκάρσια της οδού.
  • Περιορισμός του πλάτους των λωρίδων κυκλοφορίας προκειμένου να περιοριστεί η ταχύτητα κυκλοφορίας των οδηγών
  • Κατασκευή κυκλικών κόμβων, σε τακτικές, κατά το δυνατόν, θέσεις, προκειμένου να ενισχυθεί ο περιορισμός της ταχύτητας κυκλοφορίας.
  • Κατασκευή λοιπών κόμβων για την εξυπηρέτηση των δομημένων περιοχών και των αναστροφών με χρήση και του εσωτερικού δικτύου οδών.
  • Κατασκευή παράπλευρων οδών, όπου είναι πρακτικά εφικτό και δόκιμο και με σεβασμό στην υπάρχουσα δόμηση, προκειμένου να αποτραπεί/περιοριστεί η πρόσβαση και η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στην κύρια οδό και να αποτραπεί η παραμονή/στάθμευση των οχημάτων σε αυτήν.
  • Διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών με πρόβλεψη πεζοδρομίων στις δομημένες περιοχές και διαβάσεις σε όλους τους ισόπεδους κόμβους που αναπτύσσονται σε δομημένες περιοχές.

Λόγω της αυξημένης επικινδυνότητας, η οποία προκύπτει από τους αυξημένους δείκτες καταγραφής τροχαίων ατυχημάτων, και καθώς η Περιφέρεια Αττικής θέτει ως προτεραιότητα την εκτέλεση έργων θωράκισης των δήμων της γεωγραφικής της αρμοδιότητας με την εν γένει βελτίωση των υποδομών της, η εκπόνηση της μελέτης αυτής κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη να υλοποιηθεί άμεσα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
23 Σεπ 2022
Status
Πυλωνας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
34 μήνες
Πρoγραμμα
Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων Περιφέρειας Αττικής

0101
0101

Μελέτη για το Δήμο Σπετσών

0202
0101

Μελέτη Επεμβάσεων - Γέφυρες Αττικής

0303
0101

Μελέτη για τον Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας

0404
0101

Δήμος Χαλανδρίου | Αστική Ανάπλαση

0505
0101

Μελέτη για τον Δήμο Παιανίας

Νέα

17 Μαρ 2023
17 Μαρ 2023

Στη τελική ευθεία ο Παραλιακός Οδικός Άξονας Ωρωπού – Μαραθώνα  

Ένα εμβληματικό έργο ανάκαμψης & αναβάθμισης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος της μελέτης για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Εθνική Οδό 91

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης με τίτλο «Επεμβάσεις βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε.Ο.91 στο τμήμα από Βάρκιζα έως Σούνιο».

Νέα

1 Δεκ 2022
1 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για 108 Γέφυρες της Αττικής

Σημαντικά τα αποτελέσματα της μελέτης που προέκυψαν μετά την βασική επιθεώρηση 108 γεφυρών της Περιφέρειας Αττικής από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Νέα

29 Ιουλ 2022
29 Ιουλ 2022

Workshops της Περιφέρειας Αττικής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική συμμετέχει στις θεματικές συναντήσεις με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου».