Μελέτη για την Ανάπτυξη & Λειτουργία Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών της Αγοράς Εργασίας


Η Νέα Μητροπολιτική Αττική ξεκινάει μελέτη με στόχο την οργανωμένη και τεχνοκρατική παρακολούθηση της Αγοράς Εργασίας σε Περιφερειακό Επίπεδο.


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής, και εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 αναλαμβάνει τη μελέτη για την οργανωμένη και τεχνοκρατική παρακολούθηση της Αγοράς Εργασίας σε Περιφερειακό Επίπεδο, με στόχο τη βελτίωση της χάραξης πολιτικών για την απασχόληση, παρέχοντας πληροφορίες, αναλύσεις και γνώση σχετικά με το σχεδιασμό, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των πολιτικών αυτών.

Το έργο στοχεύει να ενισχύσει την Περιφέρεια Αττικής με έναν στρατηγικού χαρακτήρα, τεχνοκρατικό μηχανισμό διαρκούς παρακολούθησης του παραγωγικού συστήματος και της αγοράς εργασίας που θα συλλέγει, θα επεξεργάζεται, θα αναλύει και θα συνθέτει έγκυρα δεδομένα, για τον εντοπισμό τάσεων και δυναμικών σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης ανά επάγγελμα και κλάδο δραστηριότητας, όπως και για την ανάπτυξη και εμπλουτισμό των δεξιοτήτων μέσω κατάλληλων προγραμμάτων και εργαλείων κατάρτισης και εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, μέσω της μελέτης θα γίνει ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με εθνικούς και περιφερειακούς μηχανισμούς που ήδη λειτουργούν για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων και συγκριτική αξιολόγηση των στοιχείων που συγκεντρώνουν, με βάση τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία και τις διεθνώς αποδεκτές πρακτικές παρακολούθησης των μεγεθών στις αγορές εργασίας.

Παράλληλα, θα χαρτογραφηθούν οι φορείς που κάνουν χρήση των δεδομένων ώστε να διαπιστωθούν οι πληροφοριακές τους ανάγκες και τα πιθανά κενά στην πληροφορία ενώ έμφαση θα δοθεί στις πληροφοριακές ανάγκες των φορέων με αρμοδιότητα τη χάραξη πολιτικών απασχόλησης και πολιτικών για την κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Με βάση τα ευρήματα της μελέτης θα τεκμηριωθεί η σκοπιμότητα ανάπτυξης και λειτουργίας Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (Παρατηρητήριο Απασχόλησης) στην Περιφέρεια Αττικής, και θα προσδιοριστεί το αντικείμενο, οι αρμοδιότητες και το πεδίο δράσης και μεθόδου λειτουργίας του Μηχανισμού, λαμβάνοντας υπόψη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και τις εγχώριες και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Ως αποτέλεσμα της μελέτης θα σχεδιαστεί ο οδικός χάρτης, το επιχειρησιακό σχέδιο, για τη στρατηγική δικτύωσης του Μηχανισμού με το παραγωγικό σύστημα και τους παραγωγικούς και θεσμικούς φορείς άσκησης πολιτικής για την απασχόληση, την κατάρτιση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Η συγκεκριμένη μελέτη, με την ανάπτυξη και λειτουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού, θα συμβάλλει στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Περιφέρειας Αττικής που απορρέουν από τη συμμετοχή στο Δίκτυο Φορέων και Οργανισμών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας.

H μελέτη υλοποιείται από τη Νέα Μητροπολιτική Αττική, στο πλαίσιο της Πράξης «Μελέτες Υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής για την Εξειδίκευση Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων και Ειδικών Δράσεων κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027» (Κωδ. ΟΠΣ/MIS: 5145430), που εντάχθηκε σε χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 και τον Άξονα Προτεραιότητας «Τεχνική Υποστήριξη της Εφαρμογής (ΕΤΠΑ)», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
9 Μαρ 2022
SHARE

Νέα

18 Δεκ 2023
18 Δεκ 2023

Αποτελέσματα Μελέτης Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό του ο σχεδιασμός Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη  

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες και βιωματικά εργαστήρια συνθέτουν τον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη 

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project, σε ένα μαγικό τοπίο μέσα στο αγαπημένο πάρκο της πόλης μας. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!