Ο Ευρωπαϊκός Προσανατολισμός ενός Σύγχρονου Οργανισμού


Η αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, προτεραιότητα για την Νέα Μητροπολιτική Αττική.


Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 αποτελεί μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων,  ώστε να αναδειχθούν νέες συνεργασίες και να υλοποιηθούν έργα πνοής στην Περιφέρεια Αττικής.

Σε αυτή τη βάση, η Νέα Μητροπολιτική Αττική, δρώντας ως σύγχρονος, αν και νεοσύστατος, Αναπτυξιακός Οργανισμός με Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, στοχεύει στην ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών μηχανισμών που θα στηρίξουν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής.

Από την επισκόπηση του ΠΔΠ 2021 και της κατανομής των κονδυλίων της ΕΕ σε διακριτούς τομείς δαπανών, διαφαίνεται επί του παρόντος, ότι το μεγαλύτερο μερίδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ προορίζεται για τη στήριξη της πιο πράσινης και πιο ανθεκτικής Ευρώπης, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η επιτυχής ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση των πολιτικών κοινωνικής συνοχής και της καινοτομίας.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες προσκλήσεις σε επίπεδο ΕΕ και η Νέα Μητροπολιτική Αττική αναδεικνύοντας ένα νέο υπόδειγμα για την άσκηση αναπτυξιακών πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο αναζητά τις καλύτερες απαντήσεις στην πρόκληση της απορρόφησης των χρηματοδοτικών κονδυλίων για την Αττική, αντλώντας από την εμπειρία και τις καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Συνάπτει συμφωνίες με εταιρείες με αποδεδειγμένη διεθνή εμπειρία στην συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη για την αξιοποίηση των κατάλληλων προγραμμάτων της ΕΕ κατά τη διάρκεια του ΠΔΠ 2021-2027.

Σε πρώτη φάση, έχουν αξιολογηθεί σε συνεργασία με την Ernst & Young οι προσκλήσεις χρηματοδοτικών προγραμμάτων και έχουν διαγνωστεί σε άξονες που στηρίζουν συγκεκριμένες περιφερειακές ανάγκες:

  • Ενιαία Αγορά, Καινοτομία και Ψηφιακή Μετάβαση: Horizon Europe, Digital Europe.
  • ΚοινωνικήΣυνοχήκαιΑξίες: EU4health, Erasmus+, Creative Europe, Citizens Equality Rights and Values Programme, Union Civil Protection Mechanism, Structural Funds.
  • ΔιαχείρισηΦυσικώνΠόρωνκαιΠεριβάλλον: Programme for Environmental and Climate Action (LIFE).
  • Συνεργασία μεταξύ περιφερειών και χωρών της ΕΕ: Interreg – Μία νέα γενιά προγραμμάτων Interreg που  υποστηρίζουν τη διασυνοριακή κινητικότητα και τις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος, των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, των ειδικευμένων θέσεων εργασίας, της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες για την επόμενη γενιά της ΕΕ, την καλύτερη διακυβέρνηση συνεργασίας και μία πιο ασφαλή Ευρώπη).

Εκτός από τις προσκλήσεις των Interreg προγραμμάτων, έχουν εντοπιστεί ευκαιρίες σε προγράμματα που προωθούν τη πράσινη, ανθεκτική και προσβάσιμη αναβάθμιση των γειτονιών αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος άνθρακα. Επιπλέον, στο στόχαστρο είναι τα προγράμματα που αποσκοπούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας μέσω ολοκληρωμένων λύσεων βιώσιμης κινητικότητας που θα λειτουργήσουν ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση έναντι του ιδιωτικού αυτοκινήτου, συνδυαστικά με ασφαλείς και ολοκληρωμένες υποδομές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης έχουν τα προγράμματα που αφορούν στη στήριξη διαπεριφερειακών επενδύσεων στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας και καινοτομίας, της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της υγειονομικής περίθαλψης.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
3 Μαϊ 2022
SHARE

Νέα

31 Ιαν 2023
31 Ιαν 2023

Εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού για τους DMΜOs

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, η παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMΜOs) από το Υπουργείο Τουρισμού.

Νέα

21 Δεκ 2022
21 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Βιοκλιματική – Αστική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου».

Νέα

16 Δεκ 2022
16 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για το Θέατρο Πέτρας

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση των Υποδομών του Θεάτρου Πέτρας».

Νέα

1 Δεκ 2022
1 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για 108 Γέφυρες της Αττικής

Σημαντικά τα αποτελέσματα της μελέτης που προέκυψαν μετά την βασική επιθεώρηση 108 γεφυρών της Περιφέρειας Αττικής από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Νέα

1 Δεκ 2022
1 Δεκ 2022

Έγκριση σύστασης DMMO Περιφέρειας Αττικής 

Ελήφθη η απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Αττικής για τη σύσταση DMMO από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Περιφέρειας Αττικής.

Νέα

12 Νοε 2022
12 Νοε 2022

Η Αττική ξανά στην Kορυφή των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «World’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

18 Οκτ 2022
18 Οκτ 2022

Η Αττική υποψήφια ως «World's Leading Sustainable Tourism Destination 2022»

Ακόμη μια υποψηφιότητα για την Αττική στον παγκόσμιο θεσμό των World Travel Awards.

Νέα

3 Οκτ 2022
3 Οκτ 2022

Η Αττική Ξανά στην Πρώτη Θέση των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!