Ο νέος ποδηλατικός άξονας της Ιεράς Οδού που θα εξυπηρετήσει τους Δήμους της Δυτικής Αττικής


Ενέργειες για τον Σχεδιασμό και τη Μεθοδολογία στρατηγικής ανάπτυξης ποδηλατικής υποδομής επί της Ιεράς Οδού.


Το συγκεκριμένο σχέδιο για τη δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας στη διαβούλευση για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής. Με το σχέδιο- πλαίσιο για τη Δυτική Πύλη της Αθήνας (ΟΡΣΑ 1991), προβλέφθηκε ο ποδηλατόδρομος κατά μήκος της Ιεράς Οδού, ενώ στον σχεδιασμό του ΡΣΑ Αθήνας-Αττικής (το 2014) ως προς το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατικών Διαδρομών, σε πρώτη φάση προτεραιότητας/ υλοποίησης περιλαμβάνεται στο δίκτυο η Ιερά Οδός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Οδός, ο αρχαιότερος δρόμος που συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα διατρέχει σήμερα τους Δήμους Αθηναίων, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου περνώντας μέσα από περιοχές βιομηχανικών χρήσεων όσο και περιοχές αμιγούς κατοικίας και χώρων πρασίνου (Βοτανικός κήπος), άρα το έργο της δημιουργίας ποδηλατοδρόμου έχει υπερτοπικό χαρακτήρα ενώ η συνολική ανάδειξη και ανάπλασή του δρόμου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σε συνδυασμό με την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2023.

Ο προτεινόμενος ποδηλατόδρομος θα εκτείνεται σε μήκος 8 χλμ και θα συνδέει τον Δήμο Χαϊδαρίου με το κέντρο της Αθήνας, έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια του ποδηλατικού δικτύου με τον Μητροπολιτικό Ποδηλατικό Άξονα «Φάληρο-Κηφισιά» και κατ’ επέκταση με το σύνολο των ποδηλατικών υποδομών  της Αττικής. Οι μετακινούμενοι με ποδήλατο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σταθμούς του Μετρό καθώς και σε σημαντικές χρήσεις στους όμορους δήμους (ενδεικτικά Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Διομήδειος Βοτανικός Κήπος κ.ά) και να διασχίζουν το σύνολο της διαδρομής με ασφάλεια και ευκολία.

 Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός, προετοιμάζεται για να συνδράμει με την παροχή υπηρεσιών για την δημιουργία Τεύχους Οδηγιών Σχεδιασμού και Μεθοδολογίας στρατηγικής ανάπτυξης της ποδηλατικής υποδομής επί της Ιεράς Οδού.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
23 Μαϊ 2022
SHARE

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, επιστημονικές ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες, πολλαπλά βιωματικά εργαστήρια και εννιά ημέρες δράσεων συνθέτουν τον πολύτιμο απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής  | Νέα Θεσμοφόρια

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της αττικής γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Νέα

18 Σεπ 2023
18 Σεπ 2023

Mια ηχηρή ‘Ωδή στη Γη’ άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Ένα μαγευτικό συμφωνικό χορόδραμα, πλήθος κόσμου και ηχηρά μηνύματα οικολογικής ευαισθητοποίησης και αφύπνισης πρωταγωνίστησαν στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!