Συνεργασία με τη ΜΚΟ «Όχι Παίζουμε - UrbanDigProject»


Μνημόνιο Συνεργασίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής, Νέα Μητροπολιτική Αττική με τη ΜΚΟ “Όχι Παίζουμε | UrbanDig
Project” για το Αδριάνειο Υδραγωγείο.


Με στόχο τη συνεργασία για τη διάχυση του έργου στις κοινότητες του Αδριάνειου Υδραγωγείου και τον σχεδιασμό καινοτόμων δράσεων, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Όχι Παίζουμε | UrbanDigProject”. Τα βασικά πεδία της συνεργασίας αφορούν στην ανάληψη κοινών δράσεων δικτύωσης των κοινοτήτων και στη διαμόρφωση του concept, της υλοποίησης και της διαχείρισης Κοινότητας για το Αδριάνειο Υδραγωγείο μέσω ψηφιακών συστημάτων.   

Το UrbanDigProject είναι μία «πλατφόρμα» δράσεων που ασχολείται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο από τον Σεπτέμβριο του 2019. Το UrbanDig Αδριάνειο «ανασκάπτει» το ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο, αντλώντας έμπνευση από την τριπλή ιδιότητά του ως αθέατου πολιτιστικού μνημείου, ανεκμετάλλευτης φλέβας νερού, και μη ορατής υπόγειας διαδρομής. Αυτές οι τρεις όψεις του Αδριάνειου αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται το UrbanDig Αδριάνειο: πολιτισμός (μνημείο) – περιβάλλον (νερό) – κοινωνία (δικτύωση κοινοτήτων).

Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του υδάτινου πόρου και μνημείου, όπως αρχικά έχει προταθεί από την ΕΥΔΑΠ και εντάσσεται στη μελέτη της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που προετοιμάζει η Νέα Μητροπολιτική Αττική, ανταποκρίνεται σε στόχους όπως:

  • ανάπλαση της ζώνης που διανύει το Αδριάνειο Υδραγωγείο με στόχο τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στην πόλη,
  • αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει,
  • προστασία του μνημείου,
  • ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη διασύνδεση του έργου με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κ.λπ.


Στο πλαίσιο προετοιμασίας και υποβολής της ολοκληρωμένης πρότασης της χωρικής στρατηγικής για την ΟΧΕ Αδριάνειο, η Νέα Μητροπολιτική Αττική συνεργάζεται και διαβουλεύεται με φορείς, Δήμους, Οργανώσεις, Ενώσεις καθώς και την κοινωνία των πολιτών με στόχο την ενημέρωση του κοινού, την ενεργοποίησή του σε δράσεις συμμετοχικού χαρακτήρα και την εν γένει κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάδειξη του ρόλου της χωρικής στρατηγικής. Μέρος της παραπάνω στρατηγικής είναι κι η συνεργασία των δύο φορέων με κύριο αντικείμενο την περαιτέρω διείσδυση του έργου του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην κοινωνία των πολιτών.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
1 Ιουν 2022
SHARE

Νέα

18 Δεκ 2023
18 Δεκ 2023

Αποτελέσματα Μελέτης Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό του ο σχεδιασμός Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη  

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες και βιωματικά εργαστήρια συνθέτουν τον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη 

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project, σε ένα μαγικό τοπίο μέσα στο αγαπημένο πάρκο της πόλης μας. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!