Συνεργασία με την ΜΚΟ «Όχι Παίζουμε - UrbanDigProject»


Μνημόνιο Συνεργασίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας Αττικής, Νέα Μητροπολιτική Αττική με τη ΜΚΟ “Όχι Παίζουμε | UrbanDig
Project” για το Αδριάνειο Υδραγωγείο.


Με στόχο τη συνεργασία για τη διάχυση του έργου στις κοινότητες του Αδριάνειου Υδραγωγείου και τον σχεδιασμό καινοτόμων δράσεων, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Όχι Παίζουμε | UrbanDigProject”.  Τα βασικά πεδία της συνεργασίας αφορούν στην ανάληψη κοινών δράσεων δικτύωσης των κοινοτήτων και στην διαμόρφωση του concept, της υλοποίησης και της διαχείρισης Κοινότητας για το Αδριάνειο Υδραγωγείο μέσω ψηφιακών συστημάτων.   

Το UrbanDigProject είναι μία «πλατφόρμα» δράσεων που ασχολείται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο από τον Σεπτέμβριο του 2019. Το UrbanDig Αδριάνειο «ανασκάπτει» το ρωμαϊκό Αδριάνειο Υδραγωγείο, αντλώντας έμπνευση από την τριπλή ιδιότητά του ως αθέατου πολιτιστικού μνημείου, ανεκμετάλλευτης φλέβας νερού, και μη ορατής υπόγειας διαδρομής. Αυτές οι τρεις αυτές όψεις του Αδριάνειου αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται το UrbanDig Αδριάνειο: πολιτισμός (μνημείο) – περιβάλλον (νερό) – κοινωνία (δικτύωση κοινοτήτων).

Η ολοκληρωμένη αξιοποίηση του υδάτινου πόρου και μνημείου, όπως αρχικά έχει προταθεί από την ΕΥΔΑΠ και εντάσσεται στη μελέτη της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που προετοιμάζει η Νέα Μητροπολιτική Αττική, ανταποκρίνεται σε στόχους όπως:

  • ανάπλαση της ζώνης που διανύει το Αδριάνειο Υδραγωγείο με στόχο τη μείωση της μέσης θερμοκρασίας στην πόλη
  • αξιοποίηση του νερού για τις τοπικές ανάγκες άρδευσης και η διασύνδεση του μνημείου με έργα πνοής των περιοχών που διανύει
  • προστασία του μνημείου
  • ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από τη διασύνδεση του έργου με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης κ.λπ.


Στο πλαίσιο προετοιμασίας και υποβολής της ολοκληρωμένης πρότασης της χωρικής στρατηγικής για την ΟΧΕ Αδριάνειο, η Νέα Μητροπολιτική Αττική συνεργάζεται και διαβουλεύεται με φορείς, Δήμους, Οργανώσεις, Ενώσεις καθώς και την κοινωνία των πολιτών με στόχο την ενημέρωση του κοινού, την ενεργοποίησή του σε δράσεις συμμετοχικού χαρακτήρα και την εν γένει κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάδειξη του ρόλου της χωρικής στρατηγικής. Μέρος της παραπάνω στρατηγικής είναι κι η συνεργασία των δύο φορέων με κύριο αντικείμενο την περαιτέρω διείσδυση του έργου του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην κοινωνία των πολιτών.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
1 Ιουν 2022
SHARE

Νέα

12 Νοε 2022
12 Νοε 2022

Η Αττική ξανά στην Kορυφή των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «World’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

18 Οκτ 2022
18 Οκτ 2022

Η Αττική υποψήφια ως «World's Leading Sustainable Tourism Destination 2022»

Ακόμη μια υποψηφιότητα για την Αττική στον παγκόσμιο θεσμό των World Travel Awards.

Νέα

3 Οκτ 2022
3 Οκτ 2022

Η Αττική Ξανά στην Πρώτη Θέση των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

29 Ιουλ 2022
29 Ιουλ 2022

Workshops της Περιφέρειας Αττικής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική συμμετέχει στις θεματικές συναντήσεις με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου».

Νέα

21 Ιουλ 2022
21 Ιουλ 2022

Η Αττική υποψήφια ως Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022

Για μία ακόμη χρονιά η Αττική διεκδικεί έναν από τους κορυφαίους τίτλους του μεγαλύτερου θεσμού της τουριστικής βιομηχανίας, των World Travel Awards.

Νέα

7 Ιουλ 2022
7 Ιουλ 2022

#2 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σημαντικά αποτελέσματα του Workshop της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή προτάσεις παρεμβάσεων για μείωση των θερμοκρασιών.

Νέα

4 Ιουλ 2022
4 Ιουλ 2022

#1 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Η μείωση των θερμοκρασιών μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών, στο επίκεντρο του εργαστηρίου που οργάνωσε η Νέα Μητροπολιτική Αττική.

Νέα

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!