Η Περιφέρεια Αττικής μπαίνει στη νέα εποχή για τη Βιώσιμη Κινητικότητα


Σε φάση προετοιμασίας για τη χάραξη της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.


Ένας από τους βασικούς στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής είναι η μεταστροφή προς καθαρότερους και πιο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία που θα επιφέρει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητο να υπάρχει στρατηγική, σχέδιο και όραμα με ορίζοντα 5ετίας κατά το ελάχιστο.

Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)  είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και όχι μία μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα που εστιάζει περισσότερο στις ανάγκες της "λειτουργικής πόλης" και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα της Αστικής Κινητικότητας (ELTIS, n.d.),  πρέπει να παραγάγει ένα συγκεκριμένο όραμα για τις μεταφορές και την κινητικότητα σε μία δεδομένη περιοχή μελέτης, με δεδομένους στόχους και αναλυτική περιγραφή πλαισίου μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κατοίκων.

Ο πρόσφατος Νόμος 4781/2021 με τίτλο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα - Μικροκινητικότητα - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες διατάξεις» που καθόρισε το πλαίσιο κατάρτισης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) και τις διαδικασίες εκπόνησης, εξέτασης, χαρακτηρισμού, παρακολούθησης και εποπτείας τους, δίνει πλέον το πράσινο φως για την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών σχεδιασμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής με απόφασή της προχώρησε στη σύσταση της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την κατάρτιση του Σ.Β.Α.Κ.  Μεταξύ άλλων η Ομάδα θα είναι υπεύθυνη για τη συλλογή των διαθέσιμων εγγράφων, μελετών και στοιχείων για την Περιφέρεια Αττικής και την εισήγηση για συμπλήρωσή τους, τη συνεργασία με τα συμβαλλόμενα μέρη στην εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων και την επεξεργασία των δεδομένων των ανοιχτών διαβουλεύσεων με τους πολίτες και τα εμπλεκόμενα μέρη.

Με την επιτυχή ολοκλήρωσή του το Σ.Β.Α.Κ.  θα έχει αποτυπώσει μια ολοκληρωμένη σειρά τεχνικών μέτρων, υποδομής και πολιτικής καθώς και ήπιων μέτρων για τη βελτίωση της απόδοσης και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας ως προς τον δεδηλωμένο στόχο και τις επιμέρους επιδιώξεις στοχεύοντας στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος μετακινήσεων που θα είναι προσιτό σε όλους, θα μειώνει το θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας, θα εξισορροπεί την κοινωνική δικαιοσύνη, την ποιότητα του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη και θα εστιάζει στην επίτευξη μετρήσιμων στόχων.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
27 Μαϊ 2022
SHARE

Νέα

8 Μαϊ 2023
8 Μαϊ 2023

Ολοκληρώθηκε το ‘A μέρος της μελέτης για τον εκσυγχρονισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού από Ελευσίνα έως Μέγαρα

Η αναβάθμιση της ασφάλειας και σήμανσης στο επίκεντρο της μελέτης.

Νέα

5 Μαϊ 2023
5 Μαϊ 2023

Ολοκληρώθηκε το Α’ μέρος της Μελέτης Έργων Αποχέτευσης Όμβριων Δ.Ε. Ερυθρών

Με τον εντοπισμό των ρεμάτων και την υποβολή προτάσεων των απαιτούμενων τεχνικών έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας του οικισμού.

Νέα

21 Απρ 2023
21 Απρ 2023

Ξεκινούν 6 Νέες Μελέτες Υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής για την νέα Προγραμματική Περίοδο 2021 - 2027

Τροποποίηση της Πράξης «Μελέτες Υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής για την Εξειδίκευση Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων και Ειδικών Δράσεων κατά την Προγραμματική Περίοδο 2021 – 2027».

Νέα

21 Απρ 2023
21 Απρ 2023

Μελέτη Αστικής Παρέμβασης στην Βεργίνα

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορούν στην Προγραμματική Σύμβαση με τον Δήμο Βέροιας.

Νέα

27 Μαρ 2023
27 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την Κατασκήνωση Ιεράς Μητροπόλεως Νίκαιας

Υλοποιήθηκε η μελέτη για την αντιμετώπιση των φθορών και την αναβάθμιση των υποδομών της παιδικής κατασκήνωσης Ιεράς Μητρόπολης Νίκαιας.

Νέα

17 Μαρ 2023
17 Μαρ 2023

Στη τελική ευθεία ο Παραλιακός Οδικός Άξονας Ωρωπού – Μαραθώνα  

Ένα εμβληματικό έργο ανάκαμψης & αναβάθμισης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος της μελέτης για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Εθνική Οδό 91

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης με τίτλο «Επεμβάσεις βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε.Ο.91 στο τμήμα από Βάρκιζα έως Σούνιο».

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης για την ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!