Η Περιφέρεια Αττικής μπαίνει στη νέα εποχή για τη Βιώσιμη Κινητικότητα


Σε φάση προετοιμασίας για τη χάραξη της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.


Ένας από τους βασικούς στόχους της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής είναι η μεταστροφή προς καθαρότερους και πιο βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία που θα επιφέρει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητο να υπάρχει στρατηγική, σχέδιο και όραμα με ορίζοντα 5ετίας κατά το ελάχιστο.

Η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)  είναι ένα στρατηγικό σχέδιο και όχι μία μελέτη πολεοδομικού, κυκλοφοριακού, συγκοινωνιακού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα που εστιάζει περισσότερο στις ανάγκες της "λειτουργικής πόλης" και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα της Αστικής Κινητικότητας (ELTIS, n.d.),  πρέπει να παραγάγει ένα συγκεκριμένο όραμα για τις μεταφορές και την κινητικότητα σε μία δεδομένη περιοχή μελέτης, με δεδομένους στόχους και αναλυτική περιγραφή πλαισίου μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κατοίκων.

Ο πρόσφατος Νόμος 4781/2021 με τίτλο «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα - Μικροκινητικότητα - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες διατάξεις» που καθόρισε το πλαίσιο κατάρτισης Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) και τις διαδικασίες εκπόνησης, εξέτασης, χαρακτηρισμού, παρακολούθησης και εποπτείας τους, δίνει πλέον το πράσινο φως για την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών σχεδιασμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής με απόφασή της προχώρησε στη σύσταση της Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την κατάρτιση του Σ.Β.Α.Κ.  Μεταξύ άλλων η Ομάδα θα είναι υπεύθυνη για τη συλλογή των διαθέσιμων εγγράφων, μελετών και στοιχείων για την Περιφέρεια Αττικής και την εισήγηση για συμπλήρωσή τους, τη συνεργασία με τα συμβαλλόμενα μέρη στην εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων και την επεξεργασία των δεδομένων των ανοιχτών διαβουλεύσεων με τους πολίτες και τα εμπλεκόμενα μέρη.

Με την επιτυχή ολοκλήρωσή του το Σ.Β.Α.Κ.  θα έχει αποτυπώσει μια ολοκληρωμένη σειρά τεχνικών μέτρων, υποδομής και πολιτικής καθώς και ήπιων μέτρων για τη βελτίωση της απόδοσης και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας ως προς τον δεδηλωμένο στόχο και τις επιμέρους επιδιώξεις στοχεύοντας στη δημιουργία ενός βιώσιμου συστήματος μετακινήσεων που θα είναι προσιτό σε όλους, θα μειώνει το θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου και την κατανάλωση ενέργειας, θα εξισορροπεί την κοινωνική δικαιοσύνη, την ποιότητα του περιβάλλοντος και την οικονομική ανάπτυξη και θα εστιάζει στην επίτευξη μετρήσιμων στόχων.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
27 Μαϊ 2022
SHARE

Νέα

12 Νοε 2022
12 Νοε 2022

Η Αττική ξανά στην Kορυφή των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «World’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

18 Οκτ 2022
18 Οκτ 2022

Η Αττική υποψήφια ως «World's Leading Sustainable Tourism Destination 2022»

Ακόμη μια υποψηφιότητα για την Αττική στον παγκόσμιο θεσμό των World Travel Awards.

Νέα

3 Οκτ 2022
3 Οκτ 2022

Η Αττική Ξανά στην Πρώτη Θέση των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

29 Ιουλ 2022
29 Ιουλ 2022

Workshops της Περιφέρειας Αττικής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική συμμετέχει στις θεματικές συναντήσεις με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου».

Νέα

21 Ιουλ 2022
21 Ιουλ 2022

Η Αττική υποψήφια ως Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022

Για μία ακόμη χρονιά η Αττική διεκδικεί έναν από τους κορυφαίους τίτλους του μεγαλύτερου θεσμού της τουριστικής βιομηχανίας, των World Travel Awards.

Νέα

7 Ιουλ 2022
7 Ιουλ 2022

#2 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σημαντικά αποτελέσματα του Workshop της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή προτάσεις παρεμβάσεων για μείωση των θερμοκρασιών.

Νέα

4 Ιουλ 2022
4 Ιουλ 2022

#1 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Η μείωση των θερμοκρασιών μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών, στο επίκεντρο του εργαστηρίου που οργάνωσε η Νέα Μητροπολιτική Αττική.

Νέα

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!