Τηλεδιάσκεψη Εργασίας για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού Αττικής


Η διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την ίδρυση DMO στην Αττική, από τη Νέα Μητροπολιτική Αττική.


Την Τετάρτη 8 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε Τηλεδιάσκεψη Εργασίας (Workshop), στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη Μελέτη ίδρυσης «Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού» στην Περιφέρεια Αττικής. Ο τουρισμός, που ήδη αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, για την Αττική χαρακτηρίζεται ως η κινητήρια δύναμη του μέλλοντος. 

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε.», αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος 4875/2021, του Υπουργείου Τουρισμού, να λειτουργήσει ως «Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για την Αττική», θα καταστεί ως ο ιδανικός φορέας σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την αποτελεσματικότερη συνδιαμόρφωση του προορισμού, με σύγχρονες και αειφόρες αντιλήψεις, αντιλαμβανόμενη τις διεθνείς τάσεις, εμπειρίες και πρακτικές.

Στην Τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η «Νέα Μητροπολιτική Αττική ΑΕ», ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχαν το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κι η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, το ΞΕΕ, ο ΣΕΤΕ, η ΕΑΤΑ, η ΕΞΑΑΑ, το ΔΙΑΖΩΜΑ, η ΣΕΤΚΕ, η fedHATTA, ο ΓΕΠΟΕΤ, ο HAPCO, τα Εμπορικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η AEGEAN, τα τέσσερα λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ελευσίνα, Λαύριο & Ραφήνα), εκπρόσωποι του θαλάσσιου τουρισμού και του οινοτουρισμού, καθώς και στελέχη του Αναπτυξιακού Οργανισμού. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, έθεσε το όραμα και το πλαίσιο στρατηγικής ενός έργου πνοής, αναφέροντας τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή του. «Το όραμα όλων μας δεν είναι να δημιουργήσουμε έναν ακόμη Οργανισμό στην Αττική, έναν ακόμη φορέα διαχείρισης προορισμού. Στόχος και όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ολιστικό μηχανισμό που θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και συγκέντρωσης πληροφοριών ως εργαλείο υποστήριξης για όλους τους σχετικούς φορείς και δήμους της Αττικής. Η Αττική θα πρωταγωνιστήσει στο τουριστικό σκηνικό στο επόμενο διάστημα. Αυτή είναι η δική μου δέσμευση», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πατούλης.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι «Η δημιουργία DMO, Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, είναι εκ των ουκ άνευ για μια βιώσιμη, αειφόρα τουριστική ανάπτυξη της Αττικής. Είναι ένα έργο που απαιτεί μελέτη, σχεδιασμό και προσοχή μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια στην υλοποίησή του. Η συζήτηση για τους DMO έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, επιτέλους ξεκινά να γίνεται πράξη και γι αυτό, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό περιθώριο χρονοτριβής και λαθών.» Η πρόεδρος του ΕΟΤ ανέφερε ότι «Σε αυτήν την προσπάθεια να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε όλοι μαζί. Μόνο με συνεργασία, συντονισμό και συνέπεια από πλευράς όλων μας, ένα τέτοιο έργο θα έρθει εις πέρας». Ο ΕΟΤ είναι συνοδοιπόρος, συμπαραστάτης και αρωγός στη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού», κατέληξε στην ομιλία της. Ως προς την προβολή, η πρόεδρος του ΕΟΤ επισήμανε ότι ο ΕΟΤ θα είναι σταθερά αρωγός, ως Εθνική Πύλη Προβολής της χώρας. 

Παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της μελέτης διαμόρφωσης του οδικού χάρτη, για την ίδρυση του DMO Αττικής, ο Ιωσήφ Πάρσαλης, Διευθύνων Σύμβουλος της «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», είπε χαρακτηριστικά: «Μέσα από τη συνεργασία και δικτύωση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στόχος είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των αναγκών, των προτεραιοτήτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Αττικής αλλά και συνολικά η αγορά, η καταγραφή των αδυναμιών και προβλημάτων σε υφιστάμενες πολιτικές, με προφανή στόχο την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα επιλύουν αποτελεσματικά τα ζητήματα που έχουν παρατηρηθεί», επισημαίνοντας ότι «ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού της Περιφέρειας Αττικής, θέτει σε δημόσια διαβούλευση τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις που ορίζουν και καθορίζουν τα βήματα προόδου για την παραγωγική λειτουργία του Οργανισμού.»

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τηλεδιάσκεψης Εργασίας, παρουσιάστηκαν:

  • η εξέλιξη των εργασιών για την υλοποίηση της μελέτης
  • η διαμόρφωση του οδικού χάρτη του DMO
  • οι άξονες του σχεδίου για την Ανάπτυξη και Διαχείριση Προορισμού

Αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου, η «Νέα Μητροπολιτική Αττική» ως DMO, θα προσφέρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τη διατήρηση ή και ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην Αττική 365 ημέρες τον χρόνο, τη βελτίωση της μέσης κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, την αύξηση της απασχόλησης, και  της αναβάθμισης της ποιότητας διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική» & Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Νικόλαος Παπαγεωργίου, συνόψισε το οραματικό πλαίσιο ως εξής: «Η Αττική, με μια μοναδική μορφολογία, βουνό και θάλασσα, νησιά του Αργοσαρωνικού, με αγροτοκτηνοτροφική και εμπορική δραστηριότητα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το πολλαπλώς βραβευμένο διεθνές αεροδρόμιο και με μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής, κορυφαίος μητροπολιτικός παραθαλάσσιος προορισμός στον κόσμο για το 2021, σύμφωνα με τα World Travel Awards, θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας της».

Μάθετε περισσότερα για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διαβούλευση, πατήστε εδώ

#DMO

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
8 Ιουν 2022
SHARE

Νέα

17 Μαρ 2023
17 Μαρ 2023

Στη τελική ευθεία ο Παραλιακός Οδικός Άξονας Ωρωπού – Μαραθώνα  

Ένα εμβληματικό έργο ανάκαμψης & αναβάθμισης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος της μελέτης για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Εθνική Οδό 91

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης με τίτλο «Επεμβάσεις βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε.Ο.91 στο τμήμα από Βάρκιζα έως Σούνιο».

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης για την ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

Νέα

15 Φεβ 2023
15 Φεβ 2023

Γαλάζια και Πράσινη Ζώνη Αδριάνειου Υδραγωγείου

Ολοκληρώθηκε ο Οδηγός Μετριασμού Θερμότητας για το Αδριάνειο Υδραγωγείο από το Atlantic Council.

Νέα

15 Φεβ 2023
15 Φεβ 2023

Αδριάνειο Υδραγωγείο – Προκαταρκτική Μελέτη

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης ως εργαλείο διαμόρφωσης της στρατηγικής της ΟΧΕ Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Νέα

31 Ιαν 2023
31 Ιαν 2023

Εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού για τους DMΜOs

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, η παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMΜOs) από το Υπουργείο Τουρισμού.

Νέα

21 Δεκ 2022
21 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Βιοκλιματική – Αστική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου».

Νέα

16 Δεκ 2022
16 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για το Θέατρο Πέτρας

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση των Υποδομών του Θεάτρου Πέτρας».

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!