Τηλεδιάσκεψη Εργασίας για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού Αττικής


Η διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την ίδρυση DMO στην Αττική, από τη Νέα Μητροπολιτική Αττική.


Την Τετάρτη 8 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε Τηλεδιάσκεψη Εργασίας (Workshop), στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη Μελέτη ίδρυσης «Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού» στην Περιφέρεια Αττικής. Ο τουρισμός, που ήδη αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, για την Αττική χαρακτηρίζεται ως η κινητήρια δύναμη του μέλλοντος. 

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε.», αξιοποιώντας τη δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος 4875/2021, του Υπουργείου Τουρισμού, να λειτουργήσει ως «Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού για την Αττική», θα καταστεί ως ο ιδανικός φορέας σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, για την αποτελεσματικότερη συνδιαμόρφωση του προορισμού, με σύγχρονες και αειφόρες αντιλήψεις, αντιλαμβανόμενη τις διεθνείς τάσεις, εμπειρίες και πρακτικές.

Στην Τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχαν το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΕΟΤ, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κι η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, το ΞΕΕ, ο ΣΕΤΕ, η ΕΑΤΑ, η ΕΞΑΑΑ, το ΔΙΑΖΩΜΑ, η ΣΕΤΚΕ, η fedHATTA, ο ΓΕΠΟΕΤ, ο HAPCO, τα Εμπορικά Επιμελητήρια Αθήνας και Πειραιά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η AEGEAN, τα τέσσερα λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ελευσίνα, Λαύριο & Ραφήνα), εκπρόσωποι του θαλάσσιου τουρισμού και του οινοτουρισμού, καθώς και στελέχη του Αναπτυξιακού Οργανισμού. 

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατά την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, έθεσε το όραμα και το πλαίσιο στρατηγικής ενός έργου πνοής, αναφέροντας τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή του. «Το όραμα όλων μας δεν είναι να δημιουργήσουμε έναν ακόμη Οργανισμό στην Αττική, έναν ακόμη φορέα διαχείρισης προορισμού. Στόχος και όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ολιστικό μηχανισμό που θα αποτελεί σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και συγκέντρωσης πληροφοριών ως εργαλείο υποστήριξης για όλους τους σχετικούς φορείς και δήμους της Αττικής. Η Αττική θα πρωταγωνιστήσει στο τουριστικό σκηνικό στο επόμενο διάστημα. Αυτή είναι η δική μου δέσμευση», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πατούλης.

Η πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου στην τοποθέτησή της επισήμανε ότι «Η δημιουργία DMO, Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, είναι εκ των ουκ άνευ για μια βιώσιμη, αειφόρα τουριστική ανάπτυξη της Αττικής. Είναι ένα έργο που απαιτεί μελέτη, σχεδιασμό και προσοχή μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια στην υλοποίησή του. Η συζήτηση για τους DMO έχει ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, επιτέλους ξεκινά να γίνεται πράξη και γι αυτό, αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό περιθώριο χρονοτριβής και λαθών.» Η πρόεδρος του ΕΟΤ ανέφερε ότι «Σε αυτήν την προσπάθεια να είστε σίγουροι ότι θα είμαστε όλοι μαζί. Μόνο με συνεργασία, συντονισμό και συνέπεια από πλευράς όλων μας, ένα τέτοιο έργο θα έρθει εις πέρας». Ο ΕΟΤ είναι συνοδοιπόρος, συμπαραστάτης και αρωγός στη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού», κατέληξε στην ομιλία της. Ως προς την προβολή, η πρόεδρος του ΕΟΤ επισήμανε ότι ο ΕΟΤ θα είναι σταθερά αρωγός, ως Εθνική Πύλη Προβολής της χώρας. 

Παρουσιάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της μελέτης διαμόρφωσης του οδικού χάρτη, για την ίδρυση του DMO Αττικής, ο Ιωσήφ Πάρσαλης, Διευθύνων Σύμβουλος της «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», είπε χαρακτηριστικά: «Μέσα από τη συνεργασία και δικτύωση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στόχος είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των αναγκών, των προτεραιοτήτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Αττικής αλλά και συνολικά η αγορά, η καταγραφή των αδυναμιών και προβλημάτων σε υφιστάμενες πολιτικές, με προφανή στόχο την υλοποίηση παρεμβάσεων που θα επιλύουν αποτελεσματικά τα ζητήματα που έχουν παρατηρηθεί», επισημαίνοντας ότι «ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού της Περιφέρειας Αττικής, θέτει σε δημόσια διαβούλευση τις προτεινόμενες πρωτοβουλίες και δράσεις που ορίζουν και καθορίζουν τα βήματα προόδου για την παραγωγική λειτουργία του Οργανισμού.»

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Τηλεδιάσκεψης Εργασίας, παρουσιάστηκαν:

  • η εξέλιξη των εργασιών για την υλοποίηση της μελέτης
  • η διαμόρφωση του οδικού χάρτη του DMO
  • οι άξονες του σχεδίου για την Ανάπτυξη και Διαχείριση Προορισμού

Αξιοποιώντας αποτελεσματικά τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου, η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» ως DMO, θα προσφέρει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τη διατήρηση ή και ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην Αττική 365 ημέρες τον χρόνο, τη βελτίωση της μέσης κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, την αύξηση της απασχόλησης, και  της αναβάθμισης της ποιότητας διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» & Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, Νικόλαος Παπαγεωργίου, συνόψισε το οραματικό πλαίσιο ως εξής: «Η Αττική, με μια μοναδική μορφολογία, βουνό και θάλασσα, νησιά του Αργοσαρωνικού, με αγροτοκτηνοτροφική και εμπορική δραστηριότητα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το πολλαπλώς βραβευμένο διεθνές αεροδρόμιο και με μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής, κορυφαίος μητροπολιτικός παραθαλάσσιος προορισμός στον κόσμο για το 2021, σύμφωνα με τα World Travel Awards, θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον αντάξιο της μακραίωνης ιστορίας της».

Μάθετε περισσότερα για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού εδώ

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διαβούλευση, πατήστε εδώ

#DMO

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
8 Ιουν 2022
SHARE

Νέα

18 Δεκ 2023
18 Δεκ 2023

Αποτελέσματα Μελέτης Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό του ο σχεδιασμός Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη  

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες και βιωματικά εργαστήρια συνθέτουν τον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη 

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project, σε ένα μαγικό τοπίο μέσα στο αγαπημένο πάρκο της πόλης μας. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!