Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο


Η μείωση των θερμοκρασιών μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών, στο επίκεντρο του εργαστηρίου που οργανώθηκε.


Η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής & το Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center του Atlantic Council, πραγματοποίησαν χτες Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο, σε μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων στους δημόσιους χώρους με στόχο τη μείωση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας και την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών. Το εργαστήριο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova & την κα Ελένη Μυριβήλη, Chief Heat Officer Αθηνών του Arsht-Rock Resilience Center, και επικεντρώθηκε στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, ως ένας από τους πλέον πολυσύχναστους αστικούς δρόμους.

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική, και στο πλαίσιο προετοιμασίας για την ΟΧΕ Αδριάνειου Υδραγωγείου, συνεργάζεται με το Arsht-Rock Resilience Center του Atlantic Council, με σκοπό τη μελέτη του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας κατά της μήκος της διαδρομής του Υδραγωγείου, αλλά και παραμετροποιήσεων για δράσεις ελέγχου και μετριασμού αυτής, από Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας, αστικής δασοκομίας, κλίματος, οικονομικών, υποδομών και αστικών περιοχών. Μοναδικό στόχο αποτελεί η στήριξη της κλιματικής διάστασης του όλου εγχειρήματος, και συγκεκριμένα η προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η Νέα Μητροπολιτική Αττική, διοργάνωσε το εργαστήριο συν-σχεδιασμού για τις γειτονιές της μητροπολιτικής Αθήνας, από τις οποίες και διέρχεται το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Μέρος της συνεργασίας με το Atlantic Council αποτελεί και η σύνταξη ενός τεχνικού οδηγού (Design Guidelines Booklet) από την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova. Αυτός ο οδηγός θα αποτελέσει ένα εγχειρίδιο βάσης για τα έργα της ΟΧΕ του Αδριάνειου Υδραγωγείου έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση των θερμοκρασιών σε διαφορετικές τυπολογίες του Δημόσιου Χώρου μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών.

Το εργαστήριο συν-σχεδιασμού είναι μία πρόσκληση συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο με στόχο τη μείωση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας και την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά καταθέτοντας τις προτάσεις τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ, των 8 δήμων από τους οποίους διέρχεται το Αδριάνειο Υδραγωγείο, μέλη της ΜΚΟ Urban Dig Project, μέλη φορέων καθώς και ενεργοί πολίτες.  

Το εργαστήριο κάλυψε επιτελείο των Financial Times, προκειμένου να καταγράψει το έργο του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως case study αξιοποίησης ενός μνημείου για ένα σύγχρονο σκοπό.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022 στο Myrtillo Café, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Ειδικού Σκοπού (Ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας). Λειτουργεί ως café - πολυχώρος Λόγου/Τέχνης, και αποτελεί μια καινοτόμο αυτοδύναμη εργασιακή και εκπαιδευτική μονάδα, όπου όλοι οι εργαζόμενοί της είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της. Το 90% των εργαζομένων στο Myrtillo ανήκει στις ευάλωτες ομάδες (άτομα με αναπηρίες).


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
4 Ιουλ 2022
SHARE

Νέα

12 Νοε 2022
12 Νοε 2022

Η Αττική ξανά στην Kορυφή των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «World’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

18 Οκτ 2022
18 Οκτ 2022

Η Αττική υποψήφια ως «World's Leading Sustainable Tourism Destination 2022»

Ακόμη μια υποψηφιότητα για την Αττική στον παγκόσμιο θεσμό των World Travel Awards.

Νέα

3 Οκτ 2022
3 Οκτ 2022

Η Αττική Ξανά στην Πρώτη Θέση των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

29 Ιουλ 2022
29 Ιουλ 2022

Workshops της Περιφέρειας Αττικής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική συμμετέχει στις θεματικές συναντήσεις με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου».

Νέα

21 Ιουλ 2022
21 Ιουλ 2022

Η Αττική υποψήφια ως Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022

Για μία ακόμη χρονιά η Αττική διεκδικεί έναν από τους κορυφαίους τίτλους του μεγαλύτερου θεσμού της τουριστικής βιομηχανίας, των World Travel Awards.

Νέα

7 Ιουλ 2022
7 Ιουλ 2022

#2 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σημαντικά αποτελέσματα του Workshop της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή προτάσεις παρεμβάσεων για μείωση των θερμοκρασιών.

Νέα

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

Νέα

8 Ιουν 2022
8 Ιουν 2022

Τηλεδιάσκεψη για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού Αττικής

Η διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την ίδρυση DMO στην Αττική, από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Περιφέρειας Αττικής.

#DMO

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!