Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο


Η μείωση των θερμοκρασιών μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών, στο επίκεντρο του εργαστηρίου που οργανώθηκε.


Η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής & το Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center του Atlantic Council, πραγματοποίησαν χτες Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο, σε μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων στους δημόσιους χώρους με στόχο τη μείωση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας και την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών. Το εργαστήριο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova & την κα Ελένη Μυριβήλη, Chief Heat Officer Αθηνών του Arsht-Rock Resilience Center, και επικεντρώθηκε στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, ως ένας από τους πλέον πολυσύχναστους αστικούς δρόμους.

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική, και στο πλαίσιο προετοιμασίας για την ΟΧΕ Αδριάνειου Υδραγωγείου, συνεργάζεται με το Arsht-Rock Resilience Center του Atlantic Council, με σκοπό τη μελέτη του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας κατά της μήκος της διαδρομής του Υδραγωγείου, αλλά και παραμετροποιήσεων για δράσεις ελέγχου και μετριασμού αυτής, από Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας, αστικής δασοκομίας, κλίματος, οικονομικών, υποδομών και αστικών περιοχών. Μοναδικό στόχο αποτελεί η στήριξη της κλιματικής διάστασης του όλου εγχειρήματος, και συγκεκριμένα η προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η Νέα Μητροπολιτική Αττική, διοργάνωσε το εργαστήριο συν-σχεδιασμού για τις γειτονιές της μητροπολιτικής Αθήνας, από τις οποίες και διέρχεται το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Μέρος της συνεργασίας με το Atlantic Council αποτελεί και η σύνταξη ενός τεχνικού οδηγού (Design Guidelines Booklet) από την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova. Αυτός ο οδηγός θα αποτελέσει ένα εγχειρίδιο βάσης για τα έργα της ΟΧΕ του Αδριάνειου Υδραγωγείου έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση των θερμοκρασιών σε διαφορετικές τυπολογίες του Δημόσιου Χώρου μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών.

Το εργαστήριο συν-σχεδιασμού είναι μία πρόσκληση συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο με στόχο τη μείωση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας και την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά καταθέτοντας τις προτάσεις τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ, των 8 δήμων από τους οποίους διέρχεται το Αδριάνειο Υδραγωγείο, μέλη της ΜΚΟ Urban Dig Project, μέλη φορέων καθώς και ενεργοί πολίτες.  

Το εργαστήριο κάλυψε επιτελείο των Financial Times, προκειμένου να καταγράψει το έργο του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως case study αξιοποίησης ενός μνημείου για ένα σύγχρονο σκοπό.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022 στο Myrtillo Café, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Ειδικού Σκοπού (Ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας). Λειτουργεί ως café - πολυχώρος Λόγου/Τέχνης, και αποτελεί μια καινοτόμο αυτοδύναμη εργασιακή και εκπαιδευτική μονάδα, όπου όλοι οι εργαζόμενοί της είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της. Το 90% των εργαζομένων στο Myrtillo ανήκει στις ευάλωτες ομάδες (άτομα με αναπηρίες).


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
4 Ιουλ 2022
SHARE

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής  | Νέα Θεσμοφόρια

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της αττικής γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Νέα

18 Σεπ 2023
18 Σεπ 2023

Mια ηχηρή ‘Ωδή στη Γη’ άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Ένα μαγευτικό συμφωνικό χορόδραμα, πλήθος κόσμου και ηχηρά μηνύματα οικολογικής ευαισθητοποίησης και αφύπνισης πρωταγωνίστησαν στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

31 Ιουλ 2023
31 Ιουλ 2023

Φεστιβάλ Γαίας – Ένας νέος, σύγχρονος και διαδραστικός θεσμός έρχεται στην Αττική

Το Φεστιβάλ ΓΑΙΑΣ έρχεται να οικοδομήσει ένα ουσιαστικό «πεδίο συνάντησης» μεταξύ της Αττικής γης και των προϊόντων της.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!