Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο


Η μείωση των θερμοκρασιών μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών, στο επίκεντρο του εργαστηρίου που οργανώθηκε.


Η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής & το Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center του Atlantic Council, πραγματοποίησαν χτες Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο, σε μία προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων στους δημόσιους χώρους με στόχο τη μείωση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας και την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών. Το εργαστήριο υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova & την κα Ελένη Μυριβήλη, Chief Heat Officer Αθηνών του Arsht-Rock Resilience Center, και επικεντρώθηκε στην οδό Λουίζης Ριανκούρ, ως ένας από τους πλέον πολυσύχναστους αστικούς δρόμους.

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική, και στο πλαίσιο προετοιμασίας για την ΟΧΕ Αδριάνειου Υδραγωγείου, συνεργάζεται με το Arsht-Rock Resilience Center του Atlantic Council, με σκοπό τη μελέτη του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας κατά της μήκος της διαδρομής του Υδραγωγείου, αλλά και παραμετροποιήσεων για δράσεις ελέγχου και μετριασμού αυτής, από Έλληνες και ξένους εμπειρογνώμονες, ειδικούς σε θέματα δημόσιας υγείας, αστικής δασοκομίας, κλίματος, οικονομικών, υποδομών και αστικών περιοχών. Μοναδικό στόχο αποτελεί η στήριξη της κλιματικής διάστασης του όλου εγχειρήματος, και συγκεκριμένα η προσαρμογή στις υψηλές θερμοκρασίες.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης, η Νέα Μητροπολιτική Αττική, διοργάνωσε το εργαστήριο συν-σχεδιασμού για τις γειτονιές της μητροπολιτικής Αθήνας, από τις οποίες και διέρχεται το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Μέρος της συνεργασίας με το Atlantic Council αποτελεί και η σύνταξη ενός τεχνικού οδηγού (Design Guidelines Booklet) από την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova. Αυτός ο οδηγός θα αποτελέσει ένα εγχειρίδιο βάσης για τα έργα της ΟΧΕ του Αδριάνειου Υδραγωγείου έτσι ώστε να επιτευχθεί η μείωση των θερμοκρασιών σε διαφορετικές τυπολογίες του Δημόσιου Χώρου μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών.

Το εργαστήριο συν-σχεδιασμού είναι μία πρόσκληση συμμετοχής σε αυτή την προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των παρεμβάσεων στον δημόσιο χώρο με στόχο τη μείωση του φαινομένου της Αστικής Θερμικής Νησίδας και την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ενεργά καταθέτοντας τις προτάσεις τους εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Αττικής, της ΕΥΔΑΠ, των 8 δήμων από τους οποίους διέρχεται το Αδριάνειο Υδραγωγείο, μέλη της ΜΚΟ Urban Dig Project, μέλη φορέων καθώς και ενεργοί πολίτες.  

Το εργαστήριο κάλυψε επιτελείο των Financial Times, προκειμένου να καταγράψει το έργο του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως case study αξιοποίησης ενός μνημείου για ένα σύγχρονο σκοπό.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022 στο Myrtillo Café, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Ειδικού Σκοπού (Ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας). Λειτουργεί ως café - πολυχώρος Λόγου/Τέχνης, και αποτελεί μια καινοτόμο αυτοδύναμη εργασιακή και εκπαιδευτική μονάδα, όπου όλοι οι εργαζόμενοί της είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της. Το 90% των εργαζομένων στο Myrtillo ανήκει στις ευάλωτες ομάδες (άτομα με αναπηρίες).


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
4 Ιουλ 2022
SHARE

Νέα

17 Μαρ 2023
17 Μαρ 2023

Στη τελική ευθεία ο Παραλιακός Οδικός Άξονας Ωρωπού – Μαραθώνα  

Ένα εμβληματικό έργο ανάκαμψης & αναβάθμισης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος της μελέτης για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Εθνική Οδό 91

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης με τίτλο «Επεμβάσεις βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε.Ο.91 στο τμήμα από Βάρκιζα έως Σούνιο».

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης για την ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

Νέα

15 Φεβ 2023
15 Φεβ 2023

Γαλάζια και Πράσινη Ζώνη Αδριάνειου Υδραγωγείου

Ολοκληρώθηκε ο Οδηγός Μετριασμού Θερμότητας για το Αδριάνειο Υδραγωγείο από το Atlantic Council.

Νέα

15 Φεβ 2023
15 Φεβ 2023

Αδριάνειο Υδραγωγείο – Προκαταρκτική Μελέτη

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης ως εργαλείο διαμόρφωσης της στρατηγικής της ΟΧΕ Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Νέα

31 Ιαν 2023
31 Ιαν 2023

Εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού για τους DMΜOs

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, η παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMΜOs) από το Υπουργείο Τουρισμού.

Νέα

21 Δεκ 2022
21 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Βιοκλιματική – Αστική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου».

Νέα

16 Δεκ 2022
16 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για το Θέατρο Πέτρας

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση των Υποδομών του Θεάτρου Πέτρας».

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!