Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για το Θέατρο Πέτρας


Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση των Υποδομών του Θεάτρου Πέτρας».


Το Θέατρο Πέτρας, ένα ανοικτό θέατρο εγκατεστημένο σε ανενεργό λατομείο είναι πόλος έλξης με σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα. Η λειτουργία του ως θέατρο με επιτυχημένες διεθνείς και εγχώριες εκδηλώσεις, το κατέστησε εμβληματικό, όχι μόνο για τη Δυτική Αττική, αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης: «Παροχή υπηρεσιών ωρίμανσης μελετών για το έργο: Προγραμματική Σύμβαση για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών του Θεάτρου Πέτρας», η Νέα Μητροπολιτική Αττική ολοκλήρωσε την εκπόνηση της μελέτης που αφορά στην αποκατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών του θεάτρου Πέτρας.

Η Πρόταση του Οργανισμού

Κύριος γνώμονας της επέμβασης είναι η δημιουργία οπτικών φυγών προς τους βράχους των πρανών που “αγκαλιάζουν” το χώρο και δημιουργούν μια μοναδική και εξωπραγματική ατμόσφαιρα. Για το λόγο αυτό οι προτεινόμενες κατασκευές διατηρούν μια διαφάνεια που επιτρέπει πάντα να υπάρχει οπτική σύνδεση με το κύριο σημείο αναφοράς, τα πρανή του νταμαριού.

Παρουσιάζοντας τα σχέδια, είναι σημαντικό να αναφέρουμε τις βασικές παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψη στο σχεδιασμό όπως: «Το δυναμικό φυσικό περιβάλλον που δημιουργούν οι έντονες κλίσεις των πρανών του νταμαριού και η μονοσήμαντη σχέση με το κυρίως υπαίθριο θέατρο».

Παράλληλα, με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου και την χωροθέτηση των νέων κατασκευών, οργανώνεται η πορεία των θεατών προς τα δύο θέατρα.

«Τα υλικά υψηλής βιοκλιματικής επίδοσης»

Στη μελέτη που έγινε για το σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής του «Θεάτρου Πέτρας» χρησιμοποιήθηκαν υλικά τα οποία έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα ως αναφορά στον τρόπο παραγωγής, στον τρόπο εφαρμογής, αλλά και στη μετέπειτα λειτουργία τους και στο προσδόκιμό τους.

«Η διαφάνεια που δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα στο λατομείο»

Και στα τρία κτίρια, κυρίαρχο στοιχείο είναι η διαφάνεια, ώστε πάντα να υπάρχει η αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα στο λατομείο και όχι σε έναν κλειστό χώρο.

«Η προσβασιμότητα από Α.μεΑ.»

Δε θα μπορούσε να μη ληφθεί υπόψιν η προσβασιμότητα από Α.μεΑ. σε όλους τους χώρους της εγκατάστασης, με την κατάλληλη μέγιστη κλίση των επικλινών επιφανειών και την ύπαρξη ικανού αριθμού ανελκυστήρων για την πρόσβαση στον όροφο των νέων κατασκευών.

Πώς οργανώνεται η σύνθεση του συγκροτήματος – Κεντρική ιδέα

Το συγκρότημα έχει μελετηθεί ώστε να υποδέχεται τους θεατές σε μια περιοχή «εισόδου» και να οργανώνει την πρόσβασή τους προς τους χώρους των θεάτρων. Η πορεία που ακολουθείται μπορεί να είναι είτε δίπλα στα νέα κτίρια, γραμμικά, για γρήγορη πρόσβαση, είτε με μια διάθεση περιήγησης στον περιβάλλοντα χώρο, με εναλλαγές στις οπτικές φυγές και τον τρόπο αντίληψης του χώρου, με υπόβαθρο και σημείο αναφοράς πάντα τα επιβλητικά πρανή.

Η πύλη εισόδου από τον υπάρχοντα δρόμο εισόδου εξυπηρετεί τον κύριο όγκο θεατών και εργαζομένων. Τα οχήματα τροφοδοσίας ή εκτάκτου ανάγκης θα εισέρχονται και αυτά από το ίδιο σημείο, αλλά από άλλη πύλη και ξεχωριστή διαδρομή. Παράλληλα στο ίδιο σημείο, αλλά από ξεχωριστή είσοδο, θα φθάνουν οι πεζοί από χαμηλότερο σημείο στον δρόμο, μέσω νέας ραμπόσκαλας και ανελκυστήρα για Α.μεΑ. Για καλύτερη εξυπηρέτηση των Α.μεΑ., στο επίπεδο του δρόμου διαμορφώνεται διαπλάτυνση για αποβίβαση– επιβίβαση.


Οι δύο θεατρικές σκηνές Θ1 (μικρό μεταλλικό θέατρο) και Θ2 αποτελούν την καρδιά της εγκατάστασης.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
16 Δεκ 2022
SHARE

Νέα

17 Μαρ 2023
17 Μαρ 2023

Στη τελική ευθεία ο Παραλιακός Οδικός Άξονας Ωρωπού – Μαραθώνα  

Ένα εμβληματικό έργο ανάκαμψης & αναβάθμισης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος της μελέτης για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Εθνική Οδό 91

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης με τίτλο «Επεμβάσεις βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε.Ο.91 στο τμήμα από Βάρκιζα έως Σούνιο».

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης για την ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

Νέα

15 Φεβ 2023
15 Φεβ 2023

Γαλάζια και Πράσινη Ζώνη Αδριάνειου Υδραγωγείου

Ολοκληρώθηκε ο Οδηγός Μετριασμού Θερμότητας για το Αδριάνειο Υδραγωγείο από το Atlantic Council.

Νέα

15 Φεβ 2023
15 Φεβ 2023

Αδριάνειο Υδραγωγείο – Προκαταρκτική Μελέτη

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης ως εργαλείο διαμόρφωσης της στρατηγικής της ΟΧΕ Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Νέα

31 Ιαν 2023
31 Ιαν 2023

Εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού για τους DMΜOs

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, η παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMΜOs) από το Υπουργείο Τουρισμού.

Νέα

21 Δεκ 2022
21 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Βιοκλιματική – Αστική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου».

Νέα

1 Δεκ 2022
1 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για 108 Γέφυρες της Αττικής

Σημαντικά τα αποτελέσματα της μελέτης που προέκυψαν μετά την βασική επιθεώρηση 108 γεφυρών της Περιφέρειας Αττικής από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!