Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για τα Νησιά της Αττικής


Τα Αποτελέσματα της Μελέτης για τα Νησιά της Περιφέρειας Αττικής Αναδεικνύουν Ευκαιρίες και Προοπτικές Ανάπτυξης.


Η μελέτη θα αποτελέσει τη βάση συνεργασίας με τους φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής για την προετοιμασία της ολοκληρωμένης πρότασης χωρικής στρατηγικής. 

Οι βασικές προκλήσεις & άξονες αναπτυξιακής στρατηγικής για την περιοχή παρέμβασης προκύπτουν από την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «νησιωτικότητας». Συγκεκριμένα είναι:

  1. Η αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου με βάση τη φέρουσα ικανότητα και τις νέες τεχνολογίες.
  2. Η ορθολογική διαχείριση και η επάρκεια των υδάτινων πόρων και της ηλεκτρικής ενέργειας για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες.
  3. Η προώθηση βιώσιμων και εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων.
  4. Η διατήρηση και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής  και επιμέρους στοιχείων της καθημερινότητας.
  5. Η άρση της γεωγραφικής απομόνωσης.
  6. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
  7. Η αντιμετώπιση των συγκρούσεων χρήσεων γης.
  8. Η διασύνδεση των παραγωγικών τομέων με ταυτόχρονη ενσωμάτωση της καινοτομίας και των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής.
  9. Η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής παρέμβασης για την ανάδειξή της σε κόμβο τουριστικής ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού (σκαφών αναψυχής, κρουαζιέρας, luxury yachting, καταδυτικού, θαλάσσιων αθλημάτων, αλιευτικού κ.λπ.) με σεβασμό στη φέρουσα ικανότητα.
  10.  Η αντιμετώπιση της έλλειψης χώρου, της μικρής κλίμακας και του κατακερματισμού που απαγορεύει τις εκτατικές εκμεταλλεύσεις, τις μεγάλες υποδομές και τις οικονομίες συγκέντρωσης / κλίμακας.

Κύρια στρατηγική κατεύθυνση για τα νησιά της Αττικής αποτελεί η ολιστική κοινωνικό-οικονομική ανάπτυξή τους, μέσα από τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στους κλάδους αιχμής: πρωτογενής παραγωγή, οικονομία της φιλοξενίας και συνοδευτικές υπηρεσίες, γαλάζια οικονομία.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
24 Απρ 2023
SHARE

Νέα

18 Δεκ 2023
18 Δεκ 2023

Αποτελέσματα Μελέτης Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό του ο σχεδιασμός Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη  

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες και βιωματικά εργαστήρια συνθέτουν τον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη 

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project, σε ένα μαγικό τοπίο μέσα στο αγαπημένο πάρκο της πόλης μας. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!