1ο Φεστιβάλ ΓΑΙΑΣ | Νέα Θεσμοφόρια 


Ένας νέος, σύγχρονος και διαδραστικός θεσμός έρχεται τον Σεπτέμβριο στην Αττική


Το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια είναι ένα πολυσύνθετο έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» ως Φορέα Διαχείρισης & Προώθησης Προορισμού της Αττικής (Attica DMMO), πραγματώνοντας την πρόταση της Προέδρου του Ε.Ο.Τ. κ. Άντζελας Γκερέκου για μια διοργάνωση αφιερωμένη στον εορτασμό της Αττικής Γης – στην ιστορία, τον πολιτισμό, την φύση και τα μοναδικά προϊόντα της, σε συνεργασία με την Δρα Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν νέο, σύγχρονο και διαδραστικό θεσμό που θα συνδέσει το φυσικό περιβάλλον και τη Γη της Αττικής με την ιστορία και τον πολιτισμό και ταυτόχρονα θα συνδέσει την πορεία της Αττικής μέσα στο χρόνο με τη σύγχρονη ταυτότητα μίας δυναμικής, εξωστρεφούς μητροπολιτικής περιοχής.

Με νοηματικό σημείο εκκίνησης την αρχαία γιορτή των Θεσμοφοριών και το λαϊκό έθιμο των Πολυσπόριων της Ελευσίνας, το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια, έρχεται να οικοδομήσει ένα ουσιαστικό «πεδίο συνάντησης» μεταξύ της Αττικής γης και των προϊόντων της. Το φυσικό περιβάλλον, η οικολογία, η ιστορία και η  πλούσια πολιτιστική κληρονομιάς μπορούν να αποτελέσουν, σε συνδυασμό με το σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι, έναν δυναμικό, υπερτοπικό «πόλο» επισκεψιμότητας και ευρύτερα οικολογικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στις περιοχές όπου θα διοργανωθούν δράσεις και ειδικές εκδηλώσεις.

Μέσω του Φεστιβάλ, η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει στην ανάδειξη:

  • της διασύνδεσης της ιστορικής Αττικής Γης και του πολιτιστικού στοιχείου με την αγροδιατροφή και τον τουρισμό
  • των μοναδικών στοιχείων διαφοροποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων σύμφωνα με των διεθνών τάσεων ευεξίας & υγείας και προώθηση των πολλαπλών επιλογών αξιοποίησής τους στην διατροφική αλυσίδα του κοινού

καθώς και της προβολής της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του προορισμού της Αττικής.

Υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού

Αντικείμενο του Φεστιβάλ

Αντικείμενο του Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος δράσεων ανάδειξης της Αττικής Γης και των αγροδιατροφικών προϊόντων της, βιωματικής εκπαίδευσης και προβολής του πολιτιστικού αποθέματος της Αττικής. Το Φεστιβάλ Γαίας περιλαμβάνει:

  • δράσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα,
  • δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα με επίκεντρο τη γη της Αττικής,
  • δράσεις ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και των μητροπολιτικών χώρων πρασίνου της Αττικής καθώς και
  • δράσεις εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων με σύγχρονες τάσεις.

Οι δράσεις του Φεστιβάλ ΓΑΙΑΣ 2023 θα υλοποιηθούν σε διάφορες τοποθεσίες της Αττικής, από την Αθηναϊκή Ριβιέρα και το Κερατσίνι, μέχρι και το κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ ΓΑΙΑΣ ανέλαβε να υλοποιήσει, συντονίσει, προωθήσει η Περιφέρεια Αττικής με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», που έχει οριστεί και ως Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού της Περιφέρειας Αττικής (Attica DMMO). Στο πλαίσιο του έργου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής, έχει συγκροτηθεί Ομάδα Διαχείρισης Έργου (ΟΔΕ), που συμβάλλει στις ενέργειες σχεδιασμού, προγραμματισμού και παρακολούθησης της υλοποίησης του Φεστιβάλ ΓΑΙΑΣ 2023.

Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν περισσότερα νέα σχετικά με τη διοργάνωση, τις δράσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
31 Ιουλ 2023
SHARE

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής  | Νέα Θεσμοφόρια

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της αττικής γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Νέα

18 Σεπ 2023
18 Σεπ 2023

Mια ηχηρή ‘Ωδή στη Γη’ άνοιξε η αυλαία του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Ένα μαγευτικό συμφωνικό χορόδραμα, πλήθος κόσμου και ηχηρά μηνύματα οικολογικής ευαισθητοποίησης και αφύπνισης πρωταγωνίστησαν στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

31 Ιουλ 2023
31 Ιουλ 2023

Παρατηρητήριο Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Αττικής

Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια με έναν νέο τεχνοκρατικό μηχανισμό.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!