Με μια ηχηρή ‘Ωδή στη Γη’ άνοιξε η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

 

Ένα μαγευτικό συμφωνικό χορόδραμα, πλήθος κόσμου και ηχηρά μηνύματα οικολογικής ευαισθητοποίησης και αφύπνισης πρωταγωνίστησαν στα εγκαίνια του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.


Με περισσότερους από 70 συντελεστές, εξαιρετικές λυρικές φωνές, τον σολίστα Βασίλη Σαλέα, 2 ξεχωριστές χορωδίες, έναν ονειρικό χορό και ήχους αρχαίων ελληνικών οργάνων άνοιξε χθες, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, η αυλαία του πρωτότυπου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής που διοργανώνει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην αξία της φύσης και στην ανάδειξη της πολυτιμότητας της αττικής γης, υμνώντας το περιβάλλον και επιβεβαιώνοντας πως ο πολιτισμός μπορεί να ενώσει, να επικοινωνήσει και να ενεργοποιήσει.

Αντλώντας έμπνευση από τη γιορτή των αρχαίων Θεσμοφορίων, μια γιορτή της γονιμότητας και της καρποφορίας, το πρωτότυπο Συμφωνικό Οπτικοακουστικό Χορόδραμα «Θεσμοφορίων Χορός: Μια Ωδή στη Γη» παρουσιάστηκε σε πρωτότυπη εκτέλεση σε σύνθεση Γιώργου Βούκανου με τη Melody Chamber Orchestra και μαέστρο τον Γιώργο Αραβίδη.  Το έργο μετέφερε τους θεατές σ’ ένα αλληγορικό ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα συνδέοντας το μύθο με τη λαϊκή παράδοση. Το κοινό του Αττικού Άλσους απόλαυσε τους αυθεντικούς ήχους του κλαρίνου του Βασίλη Σαλέα και τις λυρικές φωνές της σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου και του τενόρου Σταύρου Σαλαμπασόπουλου, ενώ την εξαιρετική μουσική σύνθεση, πλαισιώσαν οι αφηγητές Δημήτρης Μαγγίνας και Χρύσα Ρώμα. Τα κείμενα και οι στίχοι της παράστασης ανήκουν στην Έφη Παναγοπούλου. Το συγκρότημα Αρχαίων Ελληνικών Οργάνων «Λύραυλος» μας μετέφερε διαχρονικούς ήχους με μουσικά όργανα από το παρελθόν και η χορωδία GraduArti κέντησε με γυναικείες φωνές τη βραδιά. Η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου επιμελήθηκε έναν ονειρικό χορό πάνω και γύρω από τη σκηνή, πλάθοντας ευλαβικά νέους στοχασμούς και ζωτικά μηνύματα. Το πολυθέαμα συμπληρωνόταν από εντυπωσιακές προβολές- video art του Γιάννη Σπηρούνη πάνω στον βράχο του Αττικού Άλσους μαγεύοντας τους θεατές. Επιστημονική σύμβουλος της εκδήλωσης ήταν η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου- Καμηλάκη σε σκηνοθετική επιμέλεια  της Άντζελας Γκερέκου (αφιλοκερδής συμβολή).

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης και η Πρόεδρος του Ε.Ο.Τ. Άντζελα Γκερέκου. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε και χειροκρότησε τους συντελεστές της Παράστασης με ενθουσιώδη τρόπο, μεταξύ των οποίων προσωπικότητες από τον χώρο της δημόσιας διοίκησης, της αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού και του ακαδημαϊκού κόσμου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, τόνισε τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας, της οργάνωσης και υλοποίησης ενός Φεστιβάλ που εστιάζει στις καίριες και επίκαιρες αρχές της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, στη βιωσιμότητα και στην αειφορία της Αττικής Γης. Ο ίδιος δήλωσε: «Μια πολύ ξεχωριστή βραδιά χτες στο Αττικό Άλσος που τόσο αγαπάμε. Ανοίξαμε την αυλαία του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής - Νέα Θεσμοφόρια, που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με τον ΕΟΤ. Αναδεικνύουμε την ιστορία, τις δυνατότητες, αλλά και τις προοπτικές της Αττικής γης. Με έμφαση στην εξωστρέφεια, συνδέουμε τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα με τον πολιτισμό και τον τουρισμό, αναδεικνύουμε τα προϊόντα, το δυναμικό και την πλούσια πολιτιστική παράδοση της Αττικής Γης. Το Φεστιβάλ αυτό, αποτελεί μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία και μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας των προϊόντων της Αττικής.»

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, δήλωσε: «Τα Νέα Θεσμοφόρια- Φεστιβάλ Γαίας Αττικής δεν δημιουργήθηκαν για να αποτελέσουν ένα ακόμη φεστιβάλ, μια ακόμη γιορτή. Στόχος τους είναι η αφύπνιση και η εγρήγορση όλων μας, Πολιτείας και πολιτών, προκειμένου να διαφυλάξουμε την Αττική Γη, τους καρπούς της και το πολιτιστικό της απόθεμα. Αυτά αποτελούν την βασική προϋπόθεση, το έδαφος, κυριολεκτικά, προκειμένου να αναπτυχθεί οποιαδήποτε αναπτυξιακή δράση με βιώσιμο πρόσημο. Θερμές ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη, στους ανθρώπους της Περιφέρειας και της «Νέα Μητροπολιτική Αττική», που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και υλοποίησαν υποδειγματικά αυτή την πρωτοβουλία του ΕΟΤ, στην Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, για την καθοριστική επιστημονική συμβολή της καθώς και στον Γιώργο Βούκανο και όλους τους καλλιτεχνικούς συντελεστές του χοροδράματος που παρακολουθήσαμε, Θεσμοφορίων Χορός, Μία Ωδή στη Γη.»ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
18 Σεπ 2023
SHARE

Νέα

18 Δεκ 2023
18 Δεκ 2023

Αποτελέσματα Μελέτης Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό του ο σχεδιασμός Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη  

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες και βιωματικά εργαστήρια συνθέτουν τον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη 

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project, σε ένα μαγικό τοπίο μέσα στο αγαπημένο πάρκο της πόλης μας. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!