Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Νέας Μητροπολιτικής Αττικής και Adrienne Arsht – Rockefeller Foundation Resilience Center


Μία συνεργασία με κύριο γνώμονα την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας στην Αττική στο πλαίσιο του έργου του Αδριάνειου Υδραγωγείου.


Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» και του Adrienne Arsht – Rockefeller Foundation Resilience Center έχει βασικό στόχο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου σχεδιασμού για την προτεινόμενη Χωρική Επένδυση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, με γνώμονα την κλιματική αλλαγή και πιο συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας στην Αττική, επιχειρώντας να καταστήσει την συγκεκριμένη επένδυση, την πρώτη «πράσινη» και «κλιματικά ανθεκτική» Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Αττικής.

Αξίζει να τονιστεί ότι, το Adrienne Arsht - Rockefeller Foundation Resilience Center, αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά Κέντρα του Atlantic Council, μίας αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» στον τομέα των διεθνών σχέσεων, που διαχειρίζεται δέκα περιφερειακά κέντρα και λειτουργικά προγράμματα σχετιζόμενα με τη διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομική ευημερία. Το Κέντρο Ανθεκτικότητας δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια με κύρια αποστολή του εκτός των άλλων, να βοηθήσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή έως το 2030. Το έργο του επικεντρώνεται σε άτομα, κοινότητες, κυβερνήσεις και άλλους θεσμικούς φορείς, υποστηρίζοντάς τους ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στους κινδύνους που προέρχονται από την κλιματική κρίση δίνοντας προτεραιότητα σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν από την αυξανόμενη ζέστη και τους καύσωνες.

Η συνεργασία είναι επιστέγασμα της κοινής αντίληψης των δύο φορέων να συμβάλλουν εκ του ρόλου τους στην αποτελεσματική διαχείριση και υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Η ΟΧΕ του Αδριάνειου Υδραγωγείου εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και της εξειδίκευσης του Στόχου Πολιτικής 5 «Μια Ευρώπη πιο κοντά στους Πολίτες» ενώ η ανάδειξη και αξιοποίηση του ως έργου περιβαλλοντικής ανάπτυξης και βελτίωσης του μικροκλίματος, καθώς και η αειφόρος ανάπτυξη στην περιοχή παρέμβασης αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Σε πρακτικό επίπεδο το Μνημόνιο συνεργασίας θα υλοποιηθεί σε πολλαπλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς αφορά σε αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που διαθέτει το Κέντρο Ανθεκτικότητας με τη σύσταση ειδικής ομάδας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που θα συμβάλλει στην δημιουργία της τελικής στρατηγικής με ρεαλιστικούς αλλά και φιλόδοξους στόχους και προδιαγραφές που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της αύξησης θερμοκρασίας. Κατά την εξέλιξη του έργου, η επιστημονική ομάδα θα παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των προδιαγραφών και θα παράγει εκθέσεις εξέλιξης και αποτελεσμάτων. Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα θα υποστηρίξει την παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής των οδηγιών κατά μήκος του άξονα του Αδριάνειου Υδραγωγείου αναπτύσσοντας σχέσεις συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα, τα τοπικά πανεπιστήμια και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επιπρόσθετα, θα  δημιουργηθούν πρότυπα με βάση τα πρόσφατα δεδομένα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και θα αποτυπωθούν βιώσιμες λύσεις ενίσχυσης της αστικής βιοποικιλότητας καθώς και άλλων πρόσθετων μέτρων μετριασμού της θερμότητας.

Τέλος, λόγω του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, θα δημιουργηθεί για το Αδριάνειο Υδραγωγείο μία ισχυρή επικοινωνιακή αφήγηση και δράσεις ενημέρωσης και προβολής του, ως έργου που στοχεύει να γίνει η πρώτη «πράσινη» και «κλιματικά ανθεκτική» Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Αττικής.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν η κυρία Kathy Baughman McLeod, Senior Vice President του Atlantic Council και Director του Κέντρου Ανθεκτικότητας Adrienne Arsht - Rockefeller Foundation και ο κύριος Ιωσήφ Πάρσαλης, Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» σε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης η κυρία Ελένη Μυριβήλη senior member του Κέντρου Ανθεκτικότητας και Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στον Δήμο Αθηναίων καθώς και συνεργάτες του Κέντρου Ανθεκτικότητας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού


Η συνεργασία του Αναπτυξιακού Οργανισμού με το Adrienne Arsht - Rockefeller Foundation Resilience Center, γίνεται το εφαλτήριο για μία ευρύτερη ένταξη της Αττικής στις πόλεις / περιφέρειες πρότυπα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που επιφέρει η ακραία αύξηση της θερμοκρασίας.

#Αδριάνειο_Υδραγωγείο


#Αδριάνειο_Υδραγωγείο

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
8 Δεκ 2021
SHARE

Νέα

18 Δεκ 2023
18 Δεκ 2023

Αποτελέσματα Μελέτης Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό του ο σχεδιασμός Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη  

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες και βιωματικά εργαστήρια συνθέτουν τον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη 

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project, σε ένα μαγικό τοπίο μέσα στο αγαπημένο πάρκο της πόλης μας. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!