Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Νέας Μητροπολιτικής Αττικής και Adrienne Arsht – Rockefeller Foundation Resilience Center


Μία συνεργασία με κύριο γνώμονα την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας στην Αττική στο πλαίσιο του έργου του Αδριάνειου Υδραγωγείου.


Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική» και του AdrienneArsht – RockefellerFoundationResilienceCenter έχει βασικό στόχο την ανάπτυξη ενός καινοτόμου σχεδιασμού για την προτεινόμενη Χωρική Επένδυση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, με γνώμονα την κλιματική αλλαγή και πιο συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας στην Αττική, επιχειρώντας να καταστήσει την συγκεκριμένη επένδυση, την πρώτη «πράσινη» και «κλιματικά ανθεκτική» Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Αττικής.

Αξίζει να τονιστεί ότι, το AdrienneArsht - Rockefeller Foundation Resilience Center, αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά Κέντρα του Atlantic Council, μίας αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» στον τομέα των διεθνών σχέσεων, που διαχειρίζεται δέκα περιφερειακά κέντρα και λειτουργικά προγράμματα σχετιζόμενα με τη διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομική ευημερία. Το Κέντρο Ανθεκτικότητας δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια με κύρια αποστολή του εκτός των άλλων, να βοηθήσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που πλήττονται από την κλιματική αλλαγή έως το 2030. Το έργο του επικεντρώνεται σε άτομα, κοινότητες, κυβερνήσεις και άλλους θεσμικούς φορείς, υποστηρίζοντάς τους ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στους κινδύνους που προέρχονται από την κλιματική κρίση δίνοντας προτεραιότητα σε ευάλωτους πληθυσμούς που κινδυνεύουν από την αυξανόμενη ζέστη και τους καύσωνες.

Η συνεργασία είναι επιστέγασμα της κοινής αντίληψης των δύο φορέων να συμβάλλουν εκ του ρόλου τους στην αποτελεσματική διαχείριση και υλοποίηση του εν λόγω έργου.

Η ΟΧΕ του Αδριάνειου Υδραγωγείου εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 και της εξειδίκευσης του Στόχου Πολιτικής 5 «Μια Ευρώπη πιο κοντά στους Πολίτες» ενώ η ανάδειξη και αξιοποίηση του ως έργου περιβαλλοντικής ανάπτυξης και βελτίωσης του μικροκλίματος, καθώς και η αειφόρος ανάπτυξη στην περιοχή παρέμβασης αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Σε πρακτικό επίπεδο το Μνημόνιο συνεργασίας θα υλοποιηθεί σε πολλαπλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς αφορά σε αξιοποίηση της τεχνογνωσίας που διαθέτει το Κέντρο Ανθεκτικότητας με τη σύσταση ειδικής ομάδας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων που θα συμβάλλει στην δημιουργία της τελικής στρατηγικής με ρεαλιστικούς αλλά και φιλόδοξους στόχους και προδιαγραφές που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της αύξησης θερμοκρασίας. Κατά την εξέλιξη του έργου, η επιστημονική ομάδα θα παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των προδιαγραφών και θα παράγει εκθέσεις εξέλιξης και αποτελεσμάτων. Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα θα υποστηρίξει την παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής των οδηγιών κατά μήκος του άξονα του Αδριάνειου Υδραγωγείου αναπτύσσοντας σχέσεις συνεργασίας με την επιστημονική κοινότητα, τα τοπικά πανεπιστήμια και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Επιπρόσθετα, θα  δημιουργηθούν πρότυπα με βάση τα πρόσφατα δεδομένα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και θα αποτυπωθούν βιώσιμες λύσεις ενίσχυσης της αστικής βιοποικιλότητας καθώς και άλλων πρόσθετων μέτρων μετριασμού της θερμότητας.

Τέλος, λόγω του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, θα δημιουργηθεί για το Αδριάνειο Υδραγωγείο μία ισχυρή επικοινωνιακή αφήγηση και δράσεις ενημέρωσης και προβολής του, ως έργου που στοχεύει να γίνει η πρώτη «πράσινη» και «κλιματικά ανθεκτική» Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Αττικής.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν η κυρία Kathy Baughman McLeod, Senior Vice President του Atlantic Council και Director του Κέντρου Ανθεκτικότητας Adrienne Arsht - Rockefeller Foundation και ο κύριος Ιωσήφ Πάρσαλης, Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» σε ειδική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης η κυρία Ελένη Μυριβήλη senior member του Κέντρου Ανθεκτικότητας και Επικεφαλής Αντιμετώπισης Αστικής Υπερθέρμανσης στον Δήμο Αθηναίων καθώς και συνεργάτες του Κέντρου Ανθεκτικότητας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού


Η συνεργασία του Αναπτυξιακού Οργανισμού με το Adrienne Arsht - Rockefeller Foundation Resilience Center, γίνεται το εφαλτήριο για μία ευρύτερη ένταξη της Αττικής στις πόλεις / περιφέρειες πρότυπα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή και τις προκλήσεις που επιφέρει η ακραία αύξηση της θερμοκρασίας.

#Αδριάνειο_ΥδραγωγείοΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
8 Δεκ 2021
SHARE

Νέα

29 Ιουλ 2022
29 Ιουλ 2022

Workshops της Περιφέρειας Αττικής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική συμμετέχει στις θεματικές συναντήσεις με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου».

Νέα

21 Ιουλ 2022
21 Ιουλ 2022

Η Αττική υποψήφια ως Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022

Για μία ακόμη χρονιά η Αττική διεκδικεί έναν από τους κορυφαίους τίτλους του μεγαλύτερου θεσμού της τουριστικής βιομηχανίας, των World Travel Awards.

Νέα

7 Ιουλ 2022
7 Ιουλ 2022

#2 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σημαντικά αποτελέσματα του Workshop της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή προτάσεις παρεμβάσεων για μείωση των θερμοκρασιών.

Νέα

4 Ιουλ 2022
4 Ιουλ 2022

#1 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Η μείωση των θερμοκρασιών μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών, στο επίκεντρο του εργαστηρίου που οργάνωσε η Νέα Μητροπολιτική Αττική.

Νέα

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

Νέα

8 Ιουν 2022
8 Ιουν 2022

Τηλεδιάσκεψη για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού Αττικής

Η διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την ίδρυση DMO στην Αττική, από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Περιφέρειας Αττικής.

#DMO

Νέα

3 Ιουν 2022
3 Ιουν 2022

Green Agenda

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ευκαιρία δέσμευσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού για προώθηση της «Πράσινης» ανάπτυξης.

#WorldEnvironmentDay

Νέα

1 Ιουν 2022
1 Ιουν 2022

Συνεργασία με την ΜΚΟ “Όχι Παίζουμε - UrbanDig Project”

Μνημόνιο Συνεργασίας του Αναπτυξιακού Οργανισμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!