Ευκαιρίες και Προοπτικές Ανάπτυξης για τα Νησιά της Περιφέρειας Αττικής θα αναδείξει η μελέτη της Νέα Μητροπολιτική Αττική


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», θα εκπονήσει μελέτη σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς για να καταγράψει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Περιφέρειας Αττικής, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών καθώς και τις προοπτικές και τις ευκαιρίες ανάπτυξης, ώστε να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη και ανάδειξη των νησιών της Αττικής ως «βιώσιμα φιλόξενα νησιά».

Μέσα σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, τα νησιά της Αττικής, καλούνται να ανταποκριθούν στην πρόκληση της αναπτυξιακής τους δυναμικής, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικούς παράγοντες όπως τη φυσική γεωμορφολογία τους (νησιωτικότητα)  καθώς και  τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο (οικονομική κρίση, COVID-19 και έκτακτα μέτρα, κλιματική αλλαγή κ.ά.). Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διαφοροποιούνται, λόγω κλίμακας και αναγκών, από τις αντίστοιχες του ηπειρωτικού τμήματος της Περιφέρειας Αττικής, ενώ αντίστοιχα διαφοροποιούνται και τα στοιχεία που δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για αυτά.

Η μελέτη που θα εκπονήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» και η ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα προκύψει στο πλαίσιο αυτής, θα έχουν στο επίκεντρό τους τη στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των προοπτικών και δυνατοτήτων των νησιών, την ανάδειξη της ταυτότητας τους και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του συνόλου της περιοχής. Τα παραπάνω αποτελούν προτεραιότητες για την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021 – 2027.

Αναλυτικότερα, το αντικείμενο της μελέτης αφορά στη διαμόρφωση της κεντρικής ιδέας για τη ολοκληρωμένη χωρική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει:

  • την ανάπτυξη υποδομών που εξυπηρετούν την ενίσχυση της βιώσιμης φιλοξενίας και την άρση της εδαφικής ασυνέχειας,
  • τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα της φιλοξενίας και των λοιπών συναφών δραστηριοτήτων και την ενίσχυση των «πράσινων νησιών»,
  • την προσαρμογή του τοπικού παραγωγικού συστήματος στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της βιώσιμης φιλοξενίας και της αξιοποίησης της συμπληρωματικότητας και των συνεργειών μεταξύ διαφορετικών δραστηριοτήτων,
  • την βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την άμβλυνση κοινωνικών προβλημάτων,
  • το καταλληλότερο μοντέλο διακυβέρνησης της συγκεκριμένης χωρικής επένδυσης.

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική, στο πλαίσιο της μελέτης, έχει ξεκινήσει συνεργασία με το «ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ» για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της και την καταγραφή των ουσιαστικών αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Αττικής για την προτεραιοποίηση των αναγκαίων δράσεων στη βάση μίας ολιστικής προσέγγισης.ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
30 Νοε 2021
SHARE

Νέα

18 Δεκ 2023
18 Δεκ 2023

Αποτελέσματα Μελέτης Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό του ο σχεδιασμός Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη  

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες και βιωματικά εργαστήρια συνθέτουν τον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη 

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project, σε ένα μαγικό τοπίο μέσα στο αγαπημένο πάρκο της πόλης μας. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!