Ευκαιρίες και Προοπτικές Ανάπτυξης για τα Νησιά της Περιφέρειας Αττικής θα αναδείξει η μελέτη της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική», θα εκπονήσει μελέτη σε συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς για να καταγράψει τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Περιφέρειας Αττικής, τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των τοπικών κοινωνιών καθώς και τις προοπτικές και τις ευκαιρίες ανάπτυξης, ώστε να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη και ανάδειξη των νησιών της Αττικής ως «βιώσιμα φιλόξενα νησιά».

Μέσα σε ένα απαιτητικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον, τα νησιά της Αττικής,  καλούνται να ανταποκριθούν στην πρόκληση της αναπτυξιακής τους δυναμικής, λαμβάνοντας υπόψη σημαντικούς παράγοντες όπως τη φυσική γεωμορφολογία τους (νησιωτικότητα)  καθώς και  τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο (οικονομική κρίση, COVID-19 και έκτακτα μέτρα, κλιματική αλλαγή κ.ά.). Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διαφοροποιούνται, λόγω κλίμακας και αναγκών, από τις αντίστοιχες του ηπειρωτικού τμήματος της Περιφέρειας Αττικής, ενώ αντίστοιχα διαφοροποιούνται και τα στοιχεία που δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για αυτά.

Η μελέτη που θα εκπονήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική» και η ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα προκύψει στο πλαίσιο αυτής, θα έχουν στο επίκεντρό τους τη στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των προοπτικών και δυνατοτήτων των νησιών, την ανάδειξη της ταυτότητας τους και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του συνόλου της περιοχής. Τα παραπάνω αποτελούν προτεραιότητες για την Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2021 – 2027.

Αναλυτικότερα, το αντικείμενο της μελέτης αφορά στη διαμόρφωση της κεντρικής ιδέας για τη ολοκληρωμένη χωρική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει:

  • την ανάπτυξη υποδομών που εξυπηρετούν την ενίσχυση της βιώσιμης φιλοξενίας, και την άρση της εδαφικής ασυνέχειας.
  • τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τομέα της φιλοξενίας και των λοιπών συναφών δραστηριοτήτων και την ενίσχυση των «πράσινων νησιών»
  • την προσαρμογή του τοπικού παραγωγικού συστήματος στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της βιώσιμης φιλοξενίας και της αξιοποίησης της συμπληρωματικότητας και των συνεργειών μεταξύ διαφορετικών δραστηριοτήτων
  • την βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την άμβλυνση κοινωνικών προβλημάτων
  • το καταλληλότερο μοντέλο διακυβέρνησης της συγκεκριμένης χωρικής επένδυσης

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική, στο πλαίσιο της μελέτης, έχει ξεκινήσει συνεργασία με το «ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ» για να διασφαλίσει την επιτυχή ολοκλήρωση της και την καταγραφή των ουσιαστικών αναγκών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν τα νησιά της Αττικής για την προτεραιοποίηση των αναγκαίων δράσεων στη βάση μίας ολιστικής προσέγγισης.ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
30 Νοε 2021
SHARE

Νέα

12 Νοε 2022
12 Νοε 2022

Η Αττική ξανά στην Kορυφή των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «World’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

18 Οκτ 2022
18 Οκτ 2022

Η Αττική υποψήφια ως «World's Leading Sustainable Tourism Destination 2022»

Ακόμη μια υποψηφιότητα για την Αττική στον παγκόσμιο θεσμό των World Travel Awards.

Νέα

3 Οκτ 2022
3 Οκτ 2022

Η Αττική Ξανά στην Πρώτη Θέση των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

29 Ιουλ 2022
29 Ιουλ 2022

Workshops της Περιφέρειας Αττικής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική συμμετέχει στις θεματικές συναντήσεις με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου».

Νέα

21 Ιουλ 2022
21 Ιουλ 2022

Η Αττική υποψήφια ως Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022

Για μία ακόμη χρονιά η Αττική διεκδικεί έναν από τους κορυφαίους τίτλους του μεγαλύτερου θεσμού της τουριστικής βιομηχανίας, των World Travel Awards.

Νέα

7 Ιουλ 2022
7 Ιουλ 2022

#2 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σημαντικά αποτελέσματα του Workshop της προηγούμενης ημέρας, δηλαδή προτάσεις παρεμβάσεων για μείωση των θερμοκρασιών.

Νέα

4 Ιουλ 2022
4 Ιουλ 2022

#1 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Η μείωση των θερμοκρασιών μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών, στο επίκεντρο του εργαστηρίου που οργάνωσε η Νέα Μητροπολιτική Αττική.

Νέα

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!