Νέα Συνεργασία για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Νέα Μητροπολιτική Αττική με τον Δήμο Βέροιας


Νέα Συνεργασία ξεκίνησε με τον Δήμο Βέροιας, μετά την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης που αφορά στη σύνταξη και ωρίμανση μελετών για το έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ».


Ο Δήμος Βέροιας συμπράττει με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό με το έργο αυτό να συνιστά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση στον οικισμό της Βεργίνας η οποία θα προσδώσει ενιαία χαρακτηριστικά στο Αστικό Οδικό Δίκτυο, σε ότι αφορά στη μορφή και τα υλικά των οδοστρωμάτων, τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων και του αστικού εξοπλισμού τους (έξυπνα παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, υποδομών infokiosk), τη χρήση κατάλληλου τύπου φωτιστικών σωμάτων και τη δενδροφύτευση κατάλληλου είδους φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή κλπ.

Η υιοθέτηση ενιαίων χαρακτηριστικών θα βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, ακολουθώντας τη διεθνή τάση για διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας τα 30km/h με ιδιαίτερο σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο δεδομένου ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ιστορικά τόπο, εμβληματικό για τη βόρεια Ελλάδα, ο οποίος κατοικείται εδώ και αιώνες και όπου το οικιστικό απόθεμα πολλών εποχών συνυπάρχει σε ένα αλληλένδετο πλέγμα.

Η παρέμβαση θα επιφέρει αναπτυξιακά οφέλη για την περιοχή, δεδομένου ότι η διαμόρφωση ανθρωποκεντρικού αστικού περιβάλλοντος και η χρήση του από τους επισκέπτες της περιοχής θα οδηγήσει σε ανάπτυξη ποικίλων χρήσεων γης (εστίαση, τουριστικά περίπτερα, διαδρομές περιπατητικές επίσκεψης των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων), ώστε να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους επισκέπτες.

Στο πλαίσιο της μελέτης ενδεικτικά θα εξεταστούν:

  • Η κυκλοφοριακή οργάνωση του οδικού δικτύου της Βεργίνας (μονοδρομήσεις, αντιδρομήσεις, διαμορφώσεις οδών ήπιας κυκλοφορίας κλπ.), που θα ευνοεί τις ήπιας μορφής αστικές μετακινήσεις σε όλο τον οικισμό και η διαμόρφωση 2 κυκλικών κόμβων στην είσοδο και έξοδο του οικισμού οι οποίοι πέρα από την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, θα οριοθετήσουν και τις προσβάσεις του οικισμού στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Μελίκης.
  • Η διαμόρφωση οδών ήπιας κυκλοφορίας κατάλληλου πλάτους οδοστρώματος (διεύρυνση πεζοδρομίων) και η αναθεώρηση του συνόλου της οριζόντιας και κυρίως της κατακόρυφης σήμανσης.
  • Η ανάπλαση του οδοστρώματος του εν λόγω οδικού δικτύου με «ψυχρά» υλικά» τα οποία θα συμβάλλουν στη διατήρηση της θερμοκρασίας και η διαμόρφωση κατάλληλου συστήματος απορροής όμβριων.

Επιπλέον, εξετάζεται η διαπλάτυνση πεζοδρομίων και ο γενικότερος ανασχεδιασμός της Αστικής Υποδομής με έμφαση στην εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ όπως και η βιοκλιματική διαμόρφωση τους με χρησιμοποίηση κατάλληλων υλικών, η εκτεταμένη φύτευση κατάλληλων δέντρων, συμβατών με την χλωρίδα της περιοχής, η τοποθέτηση φωτισμού κατά μήκος των οδικών αξόνων καθώς και η εκτεταμένη ανάπτυξη αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων) με έμφαση στη χρήση νέας τεχνολογίας (φόρτιση κινητών, Wi-Fi κλπ.).

Με την υπογραφή της σύμβασης ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Νέα Μητροπολιτική Αττική ενισχύει το ρόλο του ως σημείο αναφοράς για την προώθηση της ανάπτυξης και την βελτίωση της ποιότητας ζωής, όχι μόνο σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
4 Φεβ 2022
SHARE

Νέα

18 Δεκ 2023
18 Δεκ 2023

Αποτελέσματα Μελέτης Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό του ο σχεδιασμός Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη  

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες και βιωματικά εργαστήρια συνθέτουν τον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη 

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project, σε ένα μαγικό τοπίο μέσα στο αγαπημένο πάρκο της πόλης μας. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!