Αδριάνειο Υδραγωγείο | Σημαντικά Συμπεράσματα από την Προκαταρκτική Μελέτη


Τα αποτελέσματα της μελέτης ως εργαλείο διαμόρφωσης της στρατηγικής της ΟΧΕ Αδριάνειου Υδραγωγείου.


Η προκαταρκτική Μελέτη για το Αδριάνειο Υδραγωγείο που έχει ήδη ολοκληρωθεί, παρείχε τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση προκειμένου να αναδειχθεί η τεχνική και περιβαλλοντική αρτιότητα, η σημασία και η αξία που έχει διαχρονικά αυτό το εμβληματικό έργο.

Στην επόμενη φάση, η εν λόγω μελέτη θα αποτελέσει βασικό εργαλείο διαμόρφωσης της στρατηγικής της «Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης» του Αδριάνειου Υδραγωγείου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τις μελέτες που εκπονεί. Υπενθυμίζεται ότι, για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε και η προκαταρκτική μελέτη, κρίθηκε αναγκαία η συγκρότηση ενός πλαισίου ευρύτερων συνεργειών και συνεργασιών που θα οδηγήσουν τόσο στην διαμόρφωση της στρατηγικής ανάδειξης όσο και στην επιτυχή υλοποίηση του έργου.  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Η ΜΕΛΕΤΗ

Η Μελέτη ανέδειξε την τριπλή σημασία της αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου για την Αττική και την Μητροπολιτική Αθήνα.

  1. Εκλαμβάνεται ως έργο που συντελεί στη δημιουργία βιώσιμου συστήματος υποδομής για την Αθήνα.
  2. Είναι ένα έργο αναβάθμισης του δημόσιου χώρου και του πρασίνου. Ο άξονας του Αδριάνειου Υδραγωγείου μπορεί να αποτελέσει έναν μητροπολιτικό άξονα σύνδεσης μπλε και πράσινων διαδρομών στην Αθήνα βάσει του σχεδίου ανάπτυξης του «ΜΠΛΕ-ΠΡΑΣΙΝΟΥ» δικτύου πόλης.
  3. Είναι ένα έργο προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας, ενός τεχνικού έργου υποδομής των ρωμαϊκών χρόνων το οποίο «επαναλειτουργεί» σε μια σύγχρονη πλέον πόλη.

Η Μελέτη θέτει τις βάσεις του σχεδιασμού μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής παρεμβάσεων

Η ολιστική αντίληψη παρεμβάσεων αντιμετωπίζει το χώρο και την πόλη ως μια ενιαία ενότητα αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις πολλαπλές προκλήσεις του σχεδιασμού σήμερα. Τα αναφερόμενα παρακάτω στοιχεία της Μελέτης θέτουν τις βάσεις μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής αστικών παρεμβάσεων και το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη χωρική ανάπτυξη και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Η Μελέτη προτείνει 5 άξονες παρεμβάσεων που αποτελούν και γενικότερους στόχους στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδιασμού των σύγχρονων πόλεων.

1. Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Διαχείριση των Υδάτων

H βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, ο βιοφιλικός σχεδιασμός και η ενίσχυση των πράσινων υποδομών της πόλης βρίσκονται στο κέντρο της στρατηγικής για το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

2. Πολιτιστική Κληρονομία

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί το πρώτο μεγάλο υδροδοτικό έργο στην ιστορία της πόλης των Αθηναίων και τη μοναδική σήμερα περίπτωση πλήρους καταγεγραμμένης αρχαίας αθηναϊκής σήραγγας με έκταση και χαρακτήρα δικτύου.

3. Πράσινο και Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημιουργείται ένα ευρύ δίκτυο κοινοχρήστων χώρων, με συνδετικό στοιχείο ένα σημαντικό αρχαίο τεχνικό έργο που συνδέεται με ένα πολύτιμο φυσικό στοιχείο, το νερό.

4. Βιώσιμη Κινητικότητα

Το Αδριάνειο μπορεί να αποτελέσει έναν άξονα βιώσιμης κινητικότητας για την Μητροπολιτική Αθήνα, εντάσσοντας στη λογική των παρεμβάσεων την ενίσχυση της προσβασιμότητας των πεζών, τη χρήση ποδηλάτου, Μέσων Σταθερής Τροχιάς καθώς και ηλεκτροκίνηση (smart mobility).

5. «Αδριάνεια» Γειτονιά: Χρήσεις και νέα τοπόσημα για την πόλη

Στόχος των έργων είναι σε όλες τις περιοχές που διασχίζει το υδραγωγείο να υπάρχει ένα πρότυπο πλαίσιο παρεμβάσεων από τη διαχείριση των υδάτων, τα θέματα πρασίνου, την εικόνα της πόλης μέχρι και τα ζητήματα κινητικότητας, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια «ανθεκτική» γειτονιά.

Η προκαταρκτική Μελέτη συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τις επόμενες φάσεις του έργου ώστε να αποτελέσει το Αδριάνειο Υδραγωγείο πόλο εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή διάχυση των πολιτιστικών και τουριστικών ωφελειών στους πολίτες των 8 δήμων που διασχίζει αλλά και σε ολόκληρη την Αττική.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
15 Φεβ 2023
SHARE

Νέα

18 Δεκ 2023
18 Δεκ 2023

Αποτελέσματα Μελέτης Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό του ο σχεδιασμός Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη  

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες και βιωματικά εργαστήρια συνθέτουν τον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη 

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project, σε ένα μαγικό τοπίο μέσα στο αγαπημένο πάρκο της πόλης μας. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!