Αδριάνειο Υδραγωγείο | Σημαντικά Συμπεράσματα από την Προκαταρκτική Μελέτη


Τα αποτελέσματα της μελέτης ως εργαλείο διαμόρφωσης της στρατηγικής της ΟΧΕ Αδριάνειου Υδραγωγείου.


Η προκαταρκτική Μελέτη για το Αδριάνειο Υδραγωγείο που έχει ήδη ολοκληρωθεί, παρείχε τα στοιχεία που απαιτούνται ώστε να αναλυθεί η υφιστάμενη κατάσταση προκειμένου να αναδειχθεί η τεχνική και περιβαλλοντική αρτιότητα, η σημασία και η αξία που έχει διαχρονικά αυτό το εμβληματικό έργο.

Στην επόμενη φάση, η εν λόγω μελέτη θα αποτελέσει βασικό εργαλείο διαμόρφωσης της στρατηγικής της «Ολοκληρωμένης Χωρικής Παρέμβασης» του Αδριάνειου Υδραγωγείου, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και τις μελέτες που εκπονεί. Υπενθυμίζεται ότι, για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου, στο πλαίσιο του οποίου υλοποιήθηκε και η προκαταρκτική μελέτη, κρίθηκε αναγκαία η συγκρότηση ενός πλαισίου ευρύτερων συνεργειών και συνεργασιών που θα οδηγήσουν τόσο στην διαμόρφωση της στρατηγικής ανάδειξης όσο και στην επιτυχή υλοποίηση του έργου.  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ Η ΜΕΛΕΤΗ

Η Μελέτη ανέδειξε την τριπλή σημασία της αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου για την Αττική και την Μητροπολιτική Αθήνα.

  1. Εκλαμβάνεται ως έργο που συντελεί στη δημιουργία βιώσιμου συστήματος υποδομής για την Αθήνα.
  2. Είναι ένα έργο αναβάθμισης του δημόσιου χώρου και του πρασίνου. Ο άξονας του Αδριάνειου Υδραγωγείου μπορεί να αποτελέσει έναν μητροπολιτικό άξονα σύνδεσης μπλε και πράσινων διαδρομών στην Αθήνα βάσει του σχεδίου ανάπτυξης του «ΜΠΛΕ-ΠΡΑΣΙΝΟΥ» δικτύου πόλης.
  3. Είναι ένα έργο προβολής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομίας, ενός τεχνικού έργου υποδομής των ρωμαϊκών χρόνων το οποίο «επαναλειτουργεί» σε μια σύγχρονη πλέον πόλη.

Η Μελέτη θέτει τις βάσεις του σχεδιασμού μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής παρεμβάσεων

Η ολιστική αντίληψη παρεμβάσεων αντιμετωπίζει το χώρο και την πόλη ως μια ενιαία ενότητα αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις πολλαπλές προκλήσεις του σχεδιασμού σήμερα. Τα αναφερόμενα παρακάτω στοιχεία της Μελέτης θέτουν τις βάσεις μίας ολοκληρωμένης στρατηγικής αστικών παρεμβάσεων και το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη χωρική ανάπτυξη και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.


Η Μελέτη προτείνει 5 άξονες παρεμβάσεων που αποτελούν και γενικότερους στόχους στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου και βιώσιμου σχεδιασμού των σύγχρονων πόλεων.

1. Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Διαχείριση των Υδάτων

H βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, ο βιοφιλικός σχεδιασμός και η ενίσχυση των πράσινων υποδομών της πόλης βρίσκονται στο κέντρο της στρατηγικής για το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

2. Πολιτιστική Κληρονομία

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί το πρώτο μεγάλο υδροδοτικό έργο στην ιστορία της πόλης των Αθηναίων και τη μοναδική σήμερα περίπτωση πλήρους καταγεγραμμένης αρχαίας αθηναϊκής σήραγγας με έκταση και χαρακτήρα δικτύου.

3. Πράσινο και Κοινόχρηστοι Χώροι

Δημιουργείται ένα ευρύ δίκτυο κοινοχρήστων χώρων, με συνδετικό στοιχείο ένα σημαντικό αρχαίο τεχνικό έργο που συνδέεται με ένα πολύτιμο φυσικό στοιχείο, το νερό.

4. Βιώσιμη Κινητικότητα

Το Αδριάνειο μπορεί να αποτελέσει έναν άξονα βιώσιμης κινητικότητας για την Μητροπολιτική Αθήνα, εντάσσοντας στη λογική των παρεμβάσεων την ενίσχυση της προσβασιμότητας των πεζών, τη χρήση ποδηλάτου, Μέσων Σταθερής Τροχιάς καθώς και ηλεκτροκίνηση (smart mobility).

5. «Αδριάνεια» Γειτονιά: Χρήσεις και νέα τοπόσημα για την πόλη

Στόχος των έργων είναι σε όλες τις περιοχές που διασχίζει το υδραγωγείο να υπάρχει ένα πρότυπο πλαίσιο παρεμβάσεων από τη διαχείριση των υδάτων, τα θέματα πρασίνου, την εικόνα της πόλης μέχρι και τα ζητήματα κινητικότητας, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί μια «ανθεκτική» γειτονιά.

Η προκαταρκτική Μελέτη συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τις επόμενες φάσεις του έργου ώστε να αποτελέσει το Αδριάνειο Υδραγωγείο πόλο εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, στοχεύοντας στη μέγιστη δυνατή διάχυση των πολιτιστικών και τουριστικών ωφελειών στους πολίτες των 8 δήμων που διασχίζει αλλά και σε ολόκληρη την Αττική.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
15 Φεβ 2023
SHARE

Νέα

17 Μαρ 2023
17 Μαρ 2023

Στη τελική ευθεία ο Παραλιακός Οδικός Άξονας Ωρωπού – Μαραθώνα  

Ένα εμβληματικό έργο ανάκαμψης & αναβάθμισης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος της μελέτης για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Εθνική Οδό 91

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης με τίτλο «Επεμβάσεις βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε.Ο.91 στο τμήμα από Βάρκιζα έως Σούνιο».

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης για την ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

Νέα

15 Φεβ 2023
15 Φεβ 2023

Γαλάζια και Πράσινη Ζώνη Αδριάνειου Υδραγωγείου

Ολοκληρώθηκε ο Οδηγός Μετριασμού Θερμότητας για το Αδριάνειο Υδραγωγείο από το Atlantic Council.

Νέα

31 Ιαν 2023
31 Ιαν 2023

Εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού για τους DMΜOs

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, η παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMΜOs) από το Υπουργείο Τουρισμού.

Νέα

21 Δεκ 2022
21 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Βιοκλιματική – Αστική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου».

Νέα

16 Δεκ 2022
16 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για το Θέατρο Πέτρας

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση των Υποδομών του Θεάτρου Πέτρας».

Νέα

1 Δεκ 2022
1 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για 108 Γέφυρες της Αττικής

Σημαντικά τα αποτελέσματα της μελέτης που προέκυψαν μετά την βασική επιθεώρηση 108 γεφυρών της Περιφέρειας Αττικής από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!