Αποτελέσματα της πρώτης φάσης της Μελέτης 18 αναπλάσεων του Δήμου Σπετσών


Η Νέα Μητροπολιτική Αττική ολοκλήρωσε τη μελέτη αναπλάσεων στους πρώτους 6, από τους 18 κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Σπετσών.


Η Νέα Μητροπολιτική Αττική ολοκλήρωσε, την μελέτη αναπλάσεων στους πρώτους 6, από τους 18 κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Σπετσών, που έχει αναλάβει με την σχετική Προγραμματική Σύμβαση.

Η πράξη με τίτλο: «Μελέτη ανάδειξης και βιοκλιματικής αναβάθμισης κοινόχρηστων χώρων και δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου στην πλατεία Ωρολογίου Δήμου Σπετσών» προβλέπει τον σχεδιασμό μίας σειράς αναπλάσεων που θα αναβαθμίσει την εικόνα του νησιού. Τα σημεία παρέμβασης αν και συναντώνται διάσπαρτα στο οικιστικό σύνολο του νησιού, συγκροτούν από άποψη εγγύτητας και ποιοτικών χαρακτηριστικών επιμέρους πυρήνες που εν δυνάμει μπορούν να αποτελέσουν μία ενιαία θεματική διαδρομή για περίπατο τόσο για τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες του νησιού.

Η μελέτη περιλαμβάνει την πρόβλεψη πλακοστρώσεων, φυτεύσεων, διευθέτηση των θέσεων των κάδων απορριμμάτων του Δήμου όπως και τον απαραίτητο αστικό εξοπλισμό (κάδοι μικροαπορριμμάτων, φωτιστικά σώματα, καθιστικά, ποδηλατοστάτες κ.α.) ο οποίος έχει επιλεγεί κατάλληλα για να δώσει ενιαίο χαρακτήρα στην παρέμβαση, ενώ παράλληλα διαφοροποιεί κάθε χώρο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Όλος ο σχεδιασμός έχει στόχο τη βιοκλιματική αναβάθμιση του μικροκλίματος ενώ έχουν ληφθεί υπόψη οι κανόνες προσβασιμότητας για όλους.

Τα έξι σημεία που παραδόθηκαν στην πρώτη φάση υλοποίησης της μελέτης, είναι τα εξής:

  1. Υπαπαντή

Στην περιοχή της Υπαπαντής η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τόσο την ανάδειξη του περίβολου της εκκλησίας, όσο και τη διαμόρφωση μίας γειτονικής έκτασης που λειτουργεί σαν υπολειπόμενος χώρος από τις κατοικίες, όχι αμελητέας έκτασης.

  1. Πλατεία Ιατρείου

Σε απόσταση 80 μέτρων από την περιοχή της Υπαπαντής βρίσκεται η πλατεία Ιατρείου όπου η παρέμβαση έχει στόχο να δημιουργηθεί μία ενιαία διαμορφωμένη επιφάνεια ικανή να παραλάβει τον εορτασμό εκδηλώσεων.

  1. Εισόδια

Ακολούθως, μετά την πλατεία Ιατρείου συναντάμε την περιοχή παρέμβασης των Εισοδίων. Πρόκειται για ένα σημείο συμβολής δρόμων που αποτελεί πέρασμα για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου που απέχει μικρή απόσταση, και γι’ αυτό έχει προβλεφθεί η κερκιδωτή διαμόρφωση καθιστικών, προσαρμοσμένη στο πρανές από την πλευρά του δρόμου, για  την συνάθροιση και αναψυχή των μαθητών.

  1. Μαργαρίτα

Στη συνέχεια του περιπάτου στον οικισμό των Σπετσών βρίσκεται η περιοχή επέμβασης Μαργαρίτα. Η περιοχή δεν αποτελεί μέρος του κεντρικού οικιστικού ιστού και έχει μάλλον χαρακτήρα περιαστικό.

  1. Μιμόζα

Με κατεύθυνση νότια από την περιοχή της Μαργαρίτας, συναντούμε την περιοχή της Μιμόζας που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά γνωρίσματα με εκείνα της Μαργαρίτας. Βρίσκεται και εκείνη πιο απομακρυσμένη από το κύριο συνδετικό ιστό του οικισμού των Σπετσών, σε περιοχή περιαστικού χαρακτήρα όπου συνυπάρχουν η χρήση της κατοικίας, του τουρισμού αλλά και άλλες υπηρεσίες.

  1. Άγιοι Απόστολοι

Η τελευταία περιοχή επέμβασης είναι η πλατεία γύρω από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Σε αυτό το σημείο, ως βασική αρχή σχεδιασμού θεωρήθηκε η ικανοποίηση των αναγκών του ναού και των επισκεπτών του.

Για την καλύτερη κατανόηση των σημείων παρέμβασης ακολουθούν φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που δίνουν τη δυνατότητα να δούμε τρισδιάστατα τον χώρο, έτσι ώστε να μπορούμε να τον αντιληφθούμε καλύτερα.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
15 Ιουλ 2023
SHARE

Νέα

18 Δεκ 2023
18 Δεκ 2023

Αποτελέσματα Μελέτης Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού

Ολοκληρώθηκε στο σύνολό του ο σχεδιασμός Ποδηλατικής Διαδρομής επί της Ιεράς Οδού που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Νέα

4 Οκτ 2023
4 Οκτ 2023

Μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και αειφορίας στην Αττική Γη  

Επτά καινοτόμες δράσεις, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, γαστρονομικές εμπειρίες και βιωματικά εργαστήρια συνθέτουν τον απολογισμό του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

2 Οκτ 2023
2 Οκτ 2023

Εκπαιδευτικά Βιωματικά Εργαστήρια

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος των εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους στο Κέντρο της Γης, στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», για όλη την εβδομάδα 16 - 24/09 του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια.

Νέα

29 Σεπ 2023
29 Σεπ 2023

Παράδοση & Αττική Γη 

Μία γιορτή αφιερωμένη στην Αττική Γη, την λαϊκή μας παράδοση και τις γεύσεις του τόπου μας.

Νέα

27 Σεπ 2023
27 Σεπ 2023

Attica Molecular Mixology - Πρωτότυπα molecular cocktails για το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια 

Μια μοναδική βιωματική εμπειρία με πρωτότυπα molecular cocktails παρουσιάστηκε την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο MoMix Bar στον Κεραμεικό.

Νέα

25 Σεπ 2023
25 Σεπ 2023

Physis Gaia Project | Μία μαγική βραδιά στο πάρκο της πόλης

Μία μοναδική βραδιά ζήσαμε το Σάββατο στο Πεδίον του Άρεως, με το Physis Gaia Project, σε ένα μαγικό τοπίο μέσα στο αγαπημένο πάρκο της πόλης μας. Η Ευρυδίκη με την Άντα Αθανασοπούλου τραγούδησαν μοναδικά τραγούδια και ξεσήκωσαν το κοινό!

Νέα

21 Σεπ 2023
21 Σεπ 2023

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε το Ελληνικό Πρωινό της Αττικής στο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια

Το «Φεστιβάλ Γαίας Αττικής – Νέα Θεσμοφόρια» καλωσόρισε το καινοτόμο «Ελληνικό Πρωινό» σε μία ξεχωριστή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, στον Άλιμο.

Νέα

19 Σεπ 2023
19 Σεπ 2023

Ημερίδα Νέα Θεσμοφόρια

Το περιβάλλον, οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης και τα προϊόντα της Αττικής Γης τέθηκαν στο προσκήνιο μιας «γόνιμης» ημερίδας που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!