Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια


Ένας νέος θεσμός ξεκινάει στην Περιφέρεια Αττικής τον Σεπτέμβριο.


Μία ιδέα της Προέδρου του ΕΟΤ κυρίας Γκερέκου, παίρνει σάρκα και οστά με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής με σκοπό την ανάδειξη της σύνδεσης της Αττικής Γης και του πολιτιστικού στοιχείου με τα αγροδιατροφικά προϊόντα της Αττικής και τον τουρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και με φορέα υλοποίησης τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», δημιουργεί το 1ο  Φεστιβάλ Γαίας | Νέα Θεσμοφόρια που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν νέο, σύγχρονο και διαδραστικό θεσμό που θα συνδέσει το φυσικό περιβάλλον και τη Γη της Αττικής με την ιστορία και τον πολιτισμό και ταυτόχρονα την πορεία της Αττικής μέσα στο χρόνο με τη σύγχρονη ταυτότητα μίας δυναμικής, εξωστρεφούς μητροπολιτικής περιοχής.

Με νοηματικό σημείο εκκίνησης την αρχαία γιορτή των Θεσμοφοριών και το λαϊκό έθιμο των Πολυσπόριων της Ελευσίνας, το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια, έρχεται να οικοδομήσει ένα ουσιαστικό «πεδίο συνάντησης» μεταξύ της Αττικής γης και των προϊόντων της. Το φυσικό περιβάλλον, η οικολογία, η ιστορία και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μπορούν να αποτελέσουν, σε συνδυασμό με το σημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι, έναν δυναμικό, υπερτοπικό «πόλο» επισκεψιμότητας και ευρύτερα οικολογικού, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στις περιοχές όπου θα εξελιχθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.  Υπενθυμίζεται ότι η γιορτή των Θεσμοφοριών υμνεί τη γονιμότητα  της γης και της γυναίκας – δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στους γυναικείους συνεταιρισμούς– μια γιορτή  που συνδέει τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα με τον πολιτισμό και τον τουρισμό και θεσμοθετεί αυτή την ιδέα. 

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του Φεστιβάλ, η Περιφέρεια Αττικής στοχεύει να αναδείξει τη διασύνδεση της ιστορικής Αττικής Γης και του πολιτιστικού στοιχείου με την αγροδιατροφή και τον τουρισμό τα μοναδικά στοιχεία των αγροδιατροφικών προϊόντων της Αττικής σε σχέση με τις διεθνείς τάσεις της ευεξίας και υγείας, όπως και τις πολλαπλές επιλογές αξιοποίησής τους στην καθημερινή διατροφή του κοινού και στην πολιτιστική φυσιογνωμία της Αττικής ως τουριστικού προορισμού.

Επιπλέον, η Περιφέρεια Αττικής επιδιώκει να ενισχύσει την ένταξη των αγροδιατροφικών προϊόντων στις επιχειρήσεις της Αττικής, προωθώντας παράλληλα ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν.

Αντικείμενο του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, είναι η υλοποίηση ενός πλέγματος δράσεων που περιλαμβάνουν ειδικές θεματικές εκδηλώσεις ανάδειξης της Αττικής Γης και των αγροδιατροφικών προϊόντων της, δράσεις βιωματικής εκπαίδευσης περιβαλλοντικού και αγροδιατροφικού χαρακτήρα καθώς και δράσεις ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος της Αττικής. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα εξελιχθεί πρόγραμμα προβολής και επικοινωνίας τους με βασικό γνώμονα την εξωστρέφεια της Αττικής Γης και των προϊόντων της.  Στο παραπάνω πλαίσιο, το Φεστιβάλ Γαίας περιλαμβάνει: 

  • δράσεις και εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, 
  • δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα με επίκεντρο τη γη της Αττικής,
  • δράσεις ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και των μητροπολιτικών χώρων πρασίνου της Αττικής, δράσεις εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων με σύγχρονες τάσεις. 

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια εδώ

Στη φιλοσοφία του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής, με βάση την οποία έχει διαμορφωθεί το περιεχόμενο του προγράμματος, εντάσσεται η σύνθεση των στοιχείων της ιστορίας και του φυσικού περιβάλλοντος της Αττικής. Ο πολιτισμός και ο τουρισμός αποτελούν στοιχεία εξωστρέφειας κι αναγνωρισιμότητας με δυνατότητα διάχυσης σε πολλαπλές περιοχές της Αττικής, και ειδικότερα η σύνδεσή τους με τους μοναδικούς μητροπολιτικούς χώρους πρασίνου που διαθέτει εντός του αστικού ιστού (όπως το Πεδίον του Άρεως, το Πάρκο Τρίτση, το Αττικό Άλσος κ.α.). Επιπλέον, αναδεικνύεται η Αττική Γη και τα προϊόντα της (αγροδιατροφικά και άλλα) ως χαρακτηριστικό άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταυτότητα της, ξεκινώντας από την αρχαιότητα και φτάνοντας στη σημερινή δυναμική και εξωστρεφή εικόνα της.

Σύμπραξη δυνάμεων

Η διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια αποτελεί ένα πολυσύνθετο έργο που ανέλαβε να προωθήσει, να συντονίσει, να υποστηρίξει με πόρους και να υλοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής, με την τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» που έχει οριστεί και ως Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού της Περιφέρειας Αττικής (Attica DMMO).

Προκειμένου να αξιοποιηθεί η προοπτική και δυναμική του, το Φεστιβάλ Γαίας Αττικής | Νέα Θεσμοφόρια τίθεται υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, με στόχο τη βέλτιστη επίτευξη εξωστρέφειας κι επικοινωνίας των κεντρικών μηνυμάτων. 

Ειδικότερα, η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί τον βασικό συντελεστή για το σχεδιασμό, συντονισμό και υλοποίηση του έργου της διοργάνωσης του 1ου Φεστιβάλ Γαίας. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει – μεταξύ άλλων – στη χρηματοδότησή του, στην παροχή στρατηγικής κατεύθυνσης και στην εναρμόνιση με την ευρύτερη στρατηγική της Περιφέρειας για τη διαχείριση και προώθηση της Αττικής και των τουριστικών της προϊόντων και πιο συγκεκριμένα, τη διασύνδεση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Αττικής με την αγροδιατροφή.


Υπό την Αιγίδα

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) υποστηρίζει το όλο εγχείρημα του Φεστιβάλ Γαίας Αττικής και την προώθηση και διάδοσή του ως σημαντικού δρώμενου πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος και πόλου προσέλκυσης επισκεπτών από την Αττική, τη χώρα και το εξωτερικό ενώ ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «ΝΕΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ Α.Ε.» αναλαμβάνει ως δικαιούχος της Πράξης και φορέας υλοποίησης, την διοργάνωση και υλοποίηση του Φεστιβάλ ΓΑΙΑΣ.Χορηγοί ΕπικοινωνίαςΤο Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια διοργανώνεται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.» ως Φορέα Διαχείρισης & Προώθησης Προορισμού της Αττικής (Attica DMMO),  με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αττικής κι υλοποιείται υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).
Το  Φεστιβάλ Γαίας Αττικής 2023 – Νέα Θεσμοφόρια χρηματοδοτείται από το «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ».
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΠΑ Περιφέρειας Αττικής», με τίτλο «Εξωστρέφεια & Προώθηση Αγροδιατροφικών Προϊόντων της Αττικής σε Διεθνείς Εκθέσεις», ως υποέργο με τίτλο «Φεστιβάλ Γαίας 2023» και κωδικό Πράξης / MIS (ΟΠΣ): 5189324.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
4 Απρ 2022
Status
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
1 μήνας
Πρoγραμμα
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

0101
0101

Μητροπολιτικοί Χώροι Πρασίνου Αττικής

0202
0101

Αδριάνειο Υδραγωγείο

0303
0101

Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις

0404
0101

Μελέτη DMO / Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού

Τουρισμός - Εξωστρέφεια

14 Ιουν 2022
14 Ιουν 2022

Τριλογιά Αττικής

Επιχειρηματικότητα - Επενδύσεις

4 Απρ 2022
4 Απρ 2022

Κέντρο Δημιουργικής Οικονομίας & Πολιτισμού

Νέα

22 Φεβ 2022
22 Φεβ 2022

Αδριάνειο Υδραγωγείο

Σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση της «Προκαταρκτικής Μελέτης του Κεντρικού Άξονα του Αδριάνειου Υδραγωγείου» μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Αττικής.