Μελέτη για την Παλαιά Εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου (ΠΕΟΑΚ)


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Νέα Μητροπολιτική Αττική αναλαμβάνει τη μελέτη με τίτλο «Βελτίωση – Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση Ασφάλειας και Σήμανσης της ΠΕΟΑΚ από Ελευσίνα έως Μέγαρα» για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής.


Το έργο «Βελτίωση – Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση Ασφάλειας και Σήμανσης της ΠΕΟΑΚ από Ελευσίνα έως Μέγαρα» αφορά στην εκπόνηση συγκοινωνιακών μελετών, για την βελτίωση και την αναβάθμιση, κατά τμήματα υφιστάμενης οδού, καθώς και τη μελέτη σήμανσης και ασφάλειας του συνόλου της αρτηρίας.

Το συνολικό τμήμα που θα μελετηθεί αφορά τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού, από Ελευσίνα έως Μέγαρα, συνολικού μήκους περίπου 12,4 χλμ. Αφετηρία του υπό μελέτη οδικού τμήματος αποτελεί ο κόμβος Ευταξία της ΠΕΟΑΚ αμέσως μετά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, εν συνεχεία διατρέχει στην παραλιακή ζώνη τις περιοχές Λουτρόπυργος και Νεράκι, διασχίζει την Νέα Πέραμο όπου και μετονομάζεται σε 28ης Οκτωβρίου και καταλήγει στο νότιο άκρο της πόλης των Μεγάρων στην Ολυμπία οδό.

Ειδικότερα, η μελέτη περιλαμβάνει:

  • Συγκοινωνιακή μελέτη - Βελτίωση οδού
  • Μελέτη σήμανσης και ασφάλισης
  • Υδραυλική μελέτη – Όμβρια ύδατα
  • Ειδική Αρχιτεκτονική Μελέτη
  • Τοπογραφική μελέτη
  • Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη - Ηλεκτροφωτισμός
  • Περιβαλλοντική μελέτη – ΠΠΠΑ
  • ΣΑΥ ΦΑΥ
  • Τεύχη Δημοπράτησης

Η Παλαιά Εθνική οδός Αθηνών Κορίνθου κατασκευάστηκε πριν το 1945 και έκτοτε, η σήμανση και ο εξοπλισμός ασφαλείας έχουν επιδεχθεί επιμέρους βελτιώσεις, προσθήκες και παρεμβάσεις ενώ τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά και οι εφαρμοζόμενες τυπικές διατομές, δεν έχουν εκσυγχρονιστεί. Επιπλέον, στα εντός των αστικών περιοχών τμήματά της, η οδός καλείται να εξυπηρετήσει τις παρόδιες ιδιοκτησίες, την κυκλοφορία των πεζών, τη στάση επί της οδού και άλλες λειτουργίες για τις οποίες δεν είναι εξοπλισμένη ενώ τα όρια των παρόδιων ιδιοκτησιών, κολώνες ΟΚΩ, δέντρα που έχουν αναπτυχθεί άναρχα, τοίχοι και εμπόδια ασκούν ιδιαίτερη πίεση και περιορισμό του εύρους της οδού.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση της κυκλοφορίας της οδού λόγω της αστικοποίησης των παρόδιων περιοχών Νεράκι, Λουτρόπυργος και Νέα Πέραμος, και την επιλογή της από μεγάλο αριθμό οδηγών μεταξύ Μεγάρων και Ελευσίνας, δημιουργούν θέματα ασφάλειας και λειτουργικής εξυπηρέτησης, οδηγώντας σε πληθώρα ατυχημάτων. 

Επομένως, η ανάγκη εκσυγχρονισμού της οδού, η αναβάθμιση της ασφάλειας και ασφάλισης, η εφαρμογή των κατάλληλων τυπικών αστικών και υπεραστικών διατομών, η μελέτη της αποστράγγισης και αποχέτευσης ομβρίων που θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιπλημμυρική προστασία των όμορων περιοχών, καθώς τα δίκτυα αυτά δεν είναι ολοκληρωμένα, η μελέτη φωτισμού και κάθε στοιχείου που απαιτείται σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές αποτελούν άξονες υψίστης προτεραιότητας για την Περιφέρεια Αττικής.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΓΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
29 Σεπ 2022
Status
Πυλωνας
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
36 μήνες
Πρoγραμμα
Ίδιοι Πόροι Περιφέρειας Αττικής

0101
0101

Έργα υποδομής στην περιοχή «Μάτι» της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

0202
0101

Μελέτη Έργων Αποχέτευσης | Ερυθρές

0303
0101

Μελέτη για την Εθνική Οδό 91

0404
0101

Μελέτη για τον Δήμο Μαραθώνα

Νέα

17 Μαρ 2023
17 Μαρ 2023

Στη τελική ευθεία ο Παραλιακός Οδικός Άξονας Ωρωπού – Μαραθώνα  

Ένα εμβληματικό έργο ανάκαμψης & αναβάθμισης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Νέα

16 Δεκ 2022
16 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για το Θέατρο Πέτρας

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση των Υποδομών του Θεάτρου Πέτρας».

Νέα

1 Δεκ 2022
1 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για 108 Γέφυρες της Αττικής

Σημαντικά τα αποτελέσματα της μελέτης που προέκυψαν μετά την βασική επιθεώρηση 108 γεφυρών της Περιφέρειας Αττικής από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

Νέα

29 Ιουλ 2022
29 Ιουλ 2022

Workshops της Περιφέρειας Αττικής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική συμμετέχει στις θεματικές συναντήσεις με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου».