#2 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο


Το Εργαστήριο υλοποίησε η «Νέα Μητροπολιτική Αττική Α.Ε.», Αναπτυξιακός Οργανισμός Περιφέρειας Αττικής και το Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center του Atlantic Council, σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova και την Ελένη Μυριβήλη, Chief Heat Officer Αθηνών του Arsht-Rock Resilience Center.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σημαντικά αποτελέσματα του Workshop της πρώτης ημέρας, δηλαδή προτάσεις παρεμβάσεων για μείωση των θερμοκρασιών μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών.

Στο Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού, όλοι οι παραβρισκόμενοι, φορείς και ενεργοί πολίτες από τους 8 Δήμους, από τους οποίους διέρχεται το Αδριάνειο Υδραγωγείο, κλήθηκαν να ψηφίσουν μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες θεωρούν ως σημαντικότερες στον αστικό χώρο της γειτονιάς τους. Η πλειονότητα έκρινε, ότι η κάλυψη μεγάλων περιοχών με μπετόν, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, ενώ η έλλειψη σκιασμένων τοποθεσιών σε πάρκα και πλατείες, και η έλλειψη δροσερών περιοχών με νερό, ακολούθησαν ως μείζονα ζητήματα.

Η Λουίζης Ριανκούρ ως Case Study

Εν συνεχεία, οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και η κάθε ομάδα κλήθηκε, ως case-study, να προτείνει τις βέλτιστες λύσεις επανα-σχεδιασμού της οδού Λουίζης Ριανκούρ, λαμβάνοντας υπόψιν και τη δυνατότητα αξιοποίησης του νερού του Αδριάνειου Υδραγωγείου, που διέρχεται υπόγεια της οδού, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας, να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί και να βελτιωθεί συνολικά η ζωή των κατοίκων.

Οι κύριες προτάσεις των ομάδων επικεντρώθηκαν σε:

  • Εντατικοποίηση του πρασίνου με δενδροφυτεύσεις, δημιουργία μικρο-δασών, πράσινων τοίχων, κοινοτικών κήπων χαμηλού κόστους, πράσινων αυλών και σκεπών, κ.ά.
  • Αξιοποίηση του νερού με δημιουργία σιντριβανιών, παιχνιδιών νερού, στοιχείων πόσιμου νερού κ.ά.
  • Αξιοποίηση κατάλληλων υλικών για δημιουργία υδατοπερατών επιφανειών
  • Δημιουργία εκπαιδευτικού πάρκου υδροκίνησης, αστικού λαχανόκηπου κ.ά.

Οι ιδέες, επεξεργάστηκαν και παρουσιάστηκαν, ως προτάσεις ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων σε εκπροσώπους ιδιωτικών και δημοσίων φορέων και ενεργούς πολίτες.

Οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν με προτάσεις και σχόλια, δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον ως προς την αξιοποίηση των δεδομένων αυτών και τις τεχνικές οδηγίες, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν και να δημοσιευθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο Myrtillo Café, μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Ειδικού Σκοπού (Ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας) της οποίας το 90% των εργαζομένων ανήκει στις ευάλωτες ομάδες (ΑμΕΑ), ενώ όλοι τους είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της.

Το Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διαβούλευσης για την ΟΧΕ του Αδριάνειου Υδραγωγείου ενώ και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων κάλυψε επιτελείο των Financial Times, προκειμένου να καταγράψει το έργο του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως case study αξιοποίησης ενός μνημείου για ένα σύγχρονο σκοπό.ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
7 Ιουλ 2022
SHARE

Νέα

12 Νοε 2022
12 Νοε 2022

Η Αττική ξανά στην Kορυφή των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «World’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

18 Οκτ 2022
18 Οκτ 2022

Η Αττική υποψήφια ως «World's Leading Sustainable Tourism Destination 2022»

Ακόμη μια υποψηφιότητα για την Αττική στον παγκόσμιο θεσμό των World Travel Awards.

Νέα

3 Οκτ 2022
3 Οκτ 2022

Η Αττική Ξανά στην Πρώτη Θέση των World Travel Awards

Την 1η θέση κατέκτησε η Αττική ως «Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022».

Νέα

29 Ιουλ 2022
29 Ιουλ 2022

Workshops της Περιφέρειας Αττικής για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική συμμετέχει στις θεματικές συναντήσεις με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου».

Νέα

21 Ιουλ 2022
21 Ιουλ 2022

Η Αττική υποψήφια ως Europe's Leading Sustainable Tourism Destination 2022

Για μία ακόμη χρονιά η Αττική διεκδικεί έναν από τους κορυφαίους τίτλους του μεγαλύτερου θεσμού της τουριστικής βιομηχανίας, των World Travel Awards.

Νέα

4 Ιουλ 2022
4 Ιουλ 2022

#1 Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού για το Αδριάνειο Υδραγωγείο

Η μείωση των θερμοκρασιών μέσω της χρήσης πρασίνου, του νερού και ειδικών υλικών, στο επίκεντρο του εργαστηρίου που οργάνωσε η Νέα Μητροπολιτική Αττική.

Νέα

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

Νέα

8 Ιουν 2022
8 Ιουν 2022

Τηλεδιάσκεψη για τον Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού Αττικής

Η διαμόρφωση του οδικού χάρτη για την ίδρυση DMO στην Αττική, από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Περιφέρειας Αττικής.

#DMO

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!