Γαλάζια και Πράσινη Ζώνη Αδριάνειου Υδραγωγείου | Οδηγός Μετριασμού Θερμότητας


Ολοκληρώθηκε ο Οδηγός Μετριασμού Θερμότητας για το Αδριάνειο Υδραγωγείο από το Atlantic Council.


Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Νέα Μητροπολιτική Αττική με τo Atlantic Council και το Adrienne Arsht – Rockefeller Foundation Resilience Center (Κέντρο Ανθεκτικότητας), με σκοπό την ανάπτυξη βιώσιμων προδιαγραφών και την εφαρμογή τους στο Αδριάνειο Υδραγωγείο, για τον έλεγχο της αύξησης της θερμοκρασίας, ολοκληρώθηκε μέσα σε λίγους μήνες η μελέτη για τις οδηγίες μετριασμού θερμότητας για την ζώνη του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Η Μελέτη έγινε από την ερευνητική ομάδα Alchemia Nova, με την επίβλεψη της Ελένης Μυριβήλη, Global Chief Heat Officer, UN-Habitat.

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο αποτελεί το μεγαλύτερο, μοναδικό στο είδος του στην Ευρώπη αειφόρο υπόγειο υδρομαστευτικό έργο. Έχει τη δυνατότητα να αποφέρει μία νέα πηγή νερού μεγάλης απόδοσης και στους οκτώ Δήμους (Αχαρνών, Κηφισιάς, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης – Ψυχικού και Αθηναίων).

Αυτή η νέα πηγή νερού πρόκειται να αποδοθεί στον αστικό χώρο για άρδευση και δροσισμό, με ένα καινούριο παράλληλο σύστημα, χωριστό από το υπάρχον σύστημα διακίνησης πόσιμου νερού της ΕΥΔΑΠ, και είναι η πρώτη φορά που μπορεί να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σύστημα στην Ελλάδα.

Παράλληλα με την Προκαταρκτική Μελέτη του Αδριάνειου Υδραγωγείου που υλοποιήθηκε από τη Νέα Μητροπολιτική Αττική, αλλά και τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από την ΕΥΔΑΠ, συντάχθηκε μία σειρά κατευθυντήριων οδηγιών για τον αστικό σχεδιασμό. Με αυτές τις οδηγίες επιδιώκεται ο μετριασμός της θερμότητας της πόλης μέσω της χρήσης στοιχείων νερού, της εισαγωγής πράσινου υψηλής βιοποικιλότητας που αποσκοπεί στη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος και τέλος μέσω του αστικού εξοπλισμού, όπως παιδικές χαρές, πλακοστρώσεις κα.

Στόχος του έργου είναι να καταρτίσει ένα πλαίσιο προδιαγραφών για τη δημιουργία βιώσιμων πάρκων, πλατειών, δρόμων, και γενικότερα δημόσιων χώρων που ανταποκρίνονται στην κλιματική κρίση η οποία οδηγεί σε συνεχείς και αυξανόμενες ανάγκες. Το πρώτο πεδίο υλοποίησης των οδηγιών περιλαμβάνει τη δημιουργία βιώσιμου δημόσιου χώρου στις αναπτυσσόμενες αστικές περιοχές στα όρια της περιοχής του Αδριάνειου, ενώ στο δεύτερο πεδίο περιλαμβάνονται λύσεις που είναι γενικότερα υλοποιήσιμες στην Αττική.

Ο τεχνικός οδηγός για μία δροσερή πόλη (Design Guidelines Booklet) χωρίζεται σε τρία κεφάλαια, που αφορούν τη στρατηγική μετατροπής των αστικών περιοχών στην περιοχή του Αδριάνειου Υδραγωγείου σε νέα, πράσινα, δροσερά, ανθεκτικά αστικά κέντρα. Τα κεφάλαια αυτά κατατάσσονται με βάση:

- τα υδάτινα στοιχεία,

- τα στοιχεία πρασίνου,

- τα στοιχεία αστικού σχεδιασμού.

Το τέταρτο κεφάλαιο εστιάζει στα μέτρα για τη μείωση των υψηλών θερμοκρασιών για την Αθήνα, τους αδριάνειους και λοιπούς δήμους της μητροπολιτικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διαμόρφωση του οδηγού, η Νέα Μητροπολιτική Αττική σε συνεργασία με το Atlantic Council είχε οργανώσει ένα διήμερο Εργαστήριο Συν-Σχεδιασμού, με συμμετέχοντες από το Υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΥΔΑΠ, τους Αδριάνειου Δήμους αλλά και φορείς που εμπλέκονται με το Αδριάνειο Υδραγωγείο.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
15 Φεβ 2023
SHARE

Νέα

17 Μαρ 2023
17 Μαρ 2023

Στη τελική ευθεία ο Παραλιακός Οδικός Άξονας Ωρωπού – Μαραθώνα  

Ένα εμβληματικό έργο ανάκαμψης & αναβάθμισης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος της μελέτης για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Εθνική Οδό 91

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης με τίτλο «Επεμβάσεις βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε.Ο.91 στο τμήμα από Βάρκιζα έως Σούνιο».

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης για την ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

Νέα

15 Φεβ 2023
15 Φεβ 2023

Αδριάνειο Υδραγωγείο – Προκαταρκτική Μελέτη

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης ως εργαλείο διαμόρφωσης της στρατηγικής της ΟΧΕ Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Νέα

31 Ιαν 2023
31 Ιαν 2023

Εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού για τους DMΜOs

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, η παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMΜOs) από το Υπουργείο Τουρισμού.

Νέα

21 Δεκ 2022
21 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Βιοκλιματική – Αστική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου».

Νέα

16 Δεκ 2022
16 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για το Θέατρο Πέτρας

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση των Υποδομών του Θεάτρου Πέτρας».

Νέα

1 Δεκ 2022
1 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για 108 Γέφυρες της Αττικής

Σημαντικά τα αποτελέσματα της μελέτης που προέκυψαν μετά την βασική επιθεώρηση 108 γεφυρών της Περιφέρειας Αττικής από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό.

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!