Νέα Μητροπολιτική Αττική Σήμερα


Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Αττικής υλοποιεί τον Επιχειρησιακό του Σχεδιασμό.


Διανύοντας το πρώτο χρόνο λειτουργίας η «Νέα Μητροπολιτική Αττική A.E.» έχει δρομολογήσει σημαντικές μελέτες έργων υπερτοπικής σημασίας με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση του αναπτυξιακού προφίλ της Αττικής, την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής και των νησιών της, ώστε να συμβάλλει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων και έργων, που υποστηρίζουν τους ευρύτερους αναπτυξιακούς στόχους και τις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα, αναπτύχθηκε σε επίπεδο στελέχωσης και οργανώθηκε σε ότι αφορά τις λειτουργίες και την υλικοτεχνική υποδομή.

Ειδικότερα, έχει δρομολογήσει δράσεις μελέτης και προετοιμασίας σημαντικών αναπτυξιακών έργων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, ενώ το τρέχον διάστημα ολοκληρώνει τις ενέργειες για περαιτέρω δράσεις, έργα και αναπτυξιακά προγράμματα, σε συνεργασία με φορείς και οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Αναπτυξιακός Μοχλός της τοπικής αυτοδιοίκησης & εργαλείο επίσπευσης πολιτικών

Η «Νέα Μητροπολιτική Αττική» προχωράει μεθοδικά και αποτελεσματικά σε σημαντικές δράσειςόπως η εκπόνηση μελετών και η υποστήριξη στο σχεδιασμό, την ωρίμανση, την επιτάχυνση και την υλοποίηση έργων, στο πλαίσιο του ρόλου της ως επιστημονικού και τεχνικού συμβούλου τόσο της Περιφέρειας Αττικής όσο και των Δήμων και ευρύτερα των φορέων της Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης, λειτουργώντας συνεργατικά, συνθετικά και στρατηγικά για την επίτευξη των στόχων τους.

Ηλεκτροκίνηση, Ενεργειακές Κοινότητες, Επιχειρηματικότητα, Παρατηρητήριο Απασχόλησης, Δομή Διαχείρισης Προορισμού: 6 μελέτες σε σημαντικούς Αναπτυξιακούς Πυλώνες της Αττικής

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός τοποθετεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την αξιοποίηση του εργαλείου των Ενεργειακών Κοινοτήτων για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, τη δημιουργία του Περιφερειακού Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας (Παρατηρητήριο Απασχόλησης), τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού & Δημιουργικής Οικονομίας καθώς και την ανάπτυξη μίας σύγχρονης Δομής Διαχείρισης Προορισμού (Destination Management Organization – DMO) με στόχο μια Περιφέρεια Αττικής πιο ανταγωνιστική, πιο πράσινη, πιο βιώσιμη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Αδριάνειο Υδραγωγείο: Προγραμματική Σύμβαση για την Προκαταρκτική Μελέτη και τη Διαμόρφωση Στρατηγικής

Με την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης για την παροχή υπηρεσίας «Προκαταρκτική Μελέτη του Κεντρικού Άξονα του Αδριάνειου Υδραγωγείου» μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Αναπτυξιακού Οργανισμού, η «Νέα Μητροπολιτική Αττική» θα εκπονήσει μελέτη για ένα μοναδικό έργο που συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, στοχεύοντας στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου, την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή παρέμβασης και την περιβαλλοντικά βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διεθνείς Συνεργασίες Αιχμής για την κλιματική αλλαγή στην Αττική

Επιπροσθέτως, η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Νέα Μητροπολιτική Αττική» και του Adrienne Arsht – Rockefeller Foundation Resilience Center στοχεύει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου σχεδιασμού για την προτεινόμενη Χωρική Επένδυση του Αδριάνειου Υδραγωγείου, με γνώμονα την κλιματική αλλαγή και πιο συγκεκριμένα την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας στην Αττική, επιχειρώντας να καταστήσει την συγκεκριμένη επένδυση, την πρώτη «πράσινη» και «κλιματικά ανθεκτική» ευρύτερη χωρική παρέμβαση στην Αττική.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Εκπόνηση Μελετών και Ωρίμανση Έργων

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Αναπτυξιακού Οργανισμού, που έχει ήδη δομηθεί και στελεχωθεί, προγραμματίζει μια σειρά παρεμβάσεων που αφορούν στην εκπόνηση μελετών και στην υποστήριξη διαδικασιών σχεδιασμού και ωρίμανσης έργων. Ειδικότερα, την τρέχουσα περίοδο, μια σειρά έργων και μελετών βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας σε συνεργασία με φορείς της Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Διοίκησης καθώς και με βασικούς συνεργάτες του Αναπτυξιακού Οργανισμού και σύντομα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα.

Μεταξύ άλλων, δρομολογείται η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και ερευνών για την «Επισκευή γέφυρας Α/Δ οδού Βρυούλων επί της Ε.Ο. Λαμίας, μεταξύ Αγίων Αναργύρων - Νέας Φιλαδέλφειας» που αποτελεί νευραλγικό έργο για την καθημερινότητα και ασφάλεια των πολιτών της Αττικής. Η Τεχνική Υπηρεσία του Αναπτυξιακού Οργανισμού αναπτύσσεται διαρκώς, σε επίπεδο υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού ώστε να ανταποκριθεί στο ρόλο της ως ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος για την Αυτοδιοίκηση, τη Δημόσια Διοίκηση και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για τον σκοπό της τακτικής ενημέρωσης, ο Οργανισμός θα συνεχίσει να αναρτά νέα και ανακοινώσεις που σχετίζονται με έργα, μελέτες και προγραμματικές συμφωνίες.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
10 Δεκ 2021
SHARE

Νέα

17 Μαρ 2023
17 Μαρ 2023

Στη τελική ευθεία ο Παραλιακός Οδικός Άξονας Ωρωπού – Μαραθώνα  

Ένα εμβληματικό έργο ανάκαμψης & αναβάθμισης της Βορειοανατολικής Αττικής.

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος της μελέτης για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Εθνική Οδό 91

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης με τίτλο «Επεμβάσεις βελτίωσης της Οδικής Ασφάλειας σε υπολειπόμενες θέσεις της Ε.Ο.91 στο τμήμα από Βάρκιζα έως Σούνιο».

Νέα

3 Μαρ 2023
3 Μαρ 2023

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για το Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης για την ανάπλαση των πεζοδρομίων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.

Νέα

15 Φεβ 2023
15 Φεβ 2023

Γαλάζια και Πράσινη Ζώνη Αδριάνειου Υδραγωγείου

Ολοκληρώθηκε ο Οδηγός Μετριασμού Θερμότητας για το Αδριάνειο Υδραγωγείο από το Atlantic Council.

Νέα

15 Φεβ 2023
15 Φεβ 2023

Αδριάνειο Υδραγωγείο – Προκαταρκτική Μελέτη

Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής μελέτης ως εργαλείο διαμόρφωσης της στρατηγικής της ΟΧΕ Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Νέα

31 Ιαν 2023
31 Ιαν 2023

Εκδήλωση του Υπουργείου Τουρισμού για τους DMΜOs

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Αττικής, η παρουσίαση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMΜOs) από το Υπουργείο Τουρισμού.

Νέα

21 Δεκ 2022
21 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου 

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Βιοκλιματική – Αστική Ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου».

Νέα

16 Δεκ 2022
16 Δεκ 2022

Ολοκληρώθηκε η Μελέτη για το Θέατρο Πέτρας

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης που αφορά στην Προγραμματική Σύμβαση για την «Αποκατάσταση και Αναβάθμιση των Υποδομών του Θεάτρου Πέτρας».

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!