Πεδίον του Άρεως

Ένα μεγάλο πάρκο στην καρδιά της Αθήνας



To 1861, η Αθήνα αποκτά το δικό της Πεδίο του Άρεως, κατά το ρωμαϊκό Campus Martius και το γαλλικό Champ de Mars του Παρισιού, έναν από τους μεγαλύτερους κήπους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χώρος πρασίνου της Αθήνας μετά τον Εθνικό κήπο. Στα χρόνια του Όθωνα το Πεδίο του Άρεως αποτέλεσε τον κεντρικό χώρο αναψυχής των Αθηναίων. Τον Ιούλιο του 1887 με βασιλικό διάταγμα η έκταση του Πεδίου του Άρεως εντάχθηκε στο Σχέδιο Πόλεως και χαρακτηρίστηκε ως μη οικοδομήσιμος κοινόχρηστος χώρος διασφαλίζοντας το προφίλ του ως τόπο αναψυχής των κατοίκων της τότε Αθήνας ενώ το 1934 η Ελληνική Πολιτεία κήρυξε αναδασωτέα την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής, περιλαμβάνοντας την έκταση του Πεδίου του Άρεως και προωθώντας στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση κοινόχρηστου Άλσους.

Λίγοι γνωρίζουν ότι το 1934 το Άλσος του Πεδίου του Άρεως σχεδιάστηκε με σκοπό να τιμηθούν οι Ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, γι' αυτό και είναι διακοσμημένο με μαρμάρινες προτομές ηρώων της Επανάστασης του ’21 κατά μήκος της ομώνυμης οδού. Οι πρώτες εργασίες δενδροφύτευσης και ανάπλασης άρχισαν το 1935 και ολοκληρώθηκαν το 1949. Φυτεύτηκαν 46.000 δένδρα και θάμνοι και υλοποιήθηκαν διάφορα τεχνικά έργα όπως αρδευτικό δίκτυο, ηλεκτροφωτισμός, καθίσματα, σιντριβάνια, οίκημα γραφείου/διοίκησης, το αναψυκτήριο Green Park και το Περίπτερο Γαρδένια.

Το κτίριο του Green Park από το  1950 μέχρι και τη δεκαετία του 2000 ήταν ένας από τους ιστορικότερους καλλιτεχνικούς χώρους της πρωτεύουσας και σημείο αναφοράς των Αθηναίων. Το κτίριο έχει κηρυχθεί διατηρητέο και αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του Μεσοπολέμου με διακοσμητικά στοιχεία Art Nouveau.

Το Θέατρο Άλσος στη βορειοανατολική πλευρά του πάρκου κοντά στην Πλατεία Πρωτομαγιάς, αποτελεί τον δεύτερο ιστορικό καλλιτεχνικό πόλο του πάρκου που διατηρήθηκε μέχρι το 2002 φιλοξενώντας επιθεωρήσεις με γνωστούς Έλληνες ηθοποιούς, ενώ το αναψυκτήριο Γαρδένια μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000 έδινε τη δυνατότητα στους επισκέπτες του πάρκου να προμηθευτούν σνακ, αναψυκτικά, καφέ και άλλα ροφήματα κατά τη διάρκεια της βόλτας τους.

Το Πεδίον του Άρεως κατατάσσεται στα πάρκα περιπάτου και αποτελείται ουσιαστικά από ένα σύνολο χαράξεων με γεωμετρικές καμπύλες και κυρίως τόξα κύκλων που ορίζουν διαδρομές περιπάτου. Οι διαδρομές αυτές εκκινούν και καταλήγουν σε κυκλικά επισημασμένες διασταυρώσεις με μικρά θέματα. Τέτοιες διαδρομές είναι:

Τα Πλατάνια, μία διπλή δενδροστοιχία με κυκλικά καθιστικά γύρω από τον κορμό τους με ασφαλτοστρωμένο δάπεδο συνθέτουν το συγκεκριμένο τοπίο.

Ο Ροδώνας, μία σπειροειδή διαδρομή με τριανταφυλλιές.

Οι Αριές, μία κυκλική δενδροστοιχία από 15 δέντρα Αριές, ένα προστατευμένο «ξέφωτο» που προσφέρει αίσθηση γαλήνης και ιδιωτικότητας.

Η οδός Ηρώων, ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος με τις προτομές των αγωνιστών του 1821.

Η πλατεία Πρωτομαγιάς,  στην οροφή του υπόγειου χώρου στάθμευσης και του βυθισμένου τμήματος της οδού Μουστοξύδη που διαθέτει αναψυκτήριο και μικρό υπαίθριο θέατρο.

Η κεντρική πλατεία του πάρκου που αποτελεί το σημείο σύγκλισης όλων των αξόνων του πάρκου και το πρώην Θέατρο «Αλίκη». 

Η Νέα Μητροπολιτική Αττική εκπονεί μελέτη με τους αρμόδιους Φορείς  για την ανάδειξη και αναβάθμιση των Μητροπολιτικών Χώρων Πρασίνου της Αττικής που θα καταλήξει σε Ολοκληρωμένη Χωρική Στρατηγική των Μητροπολιτικών Χώρων Πρασίνου Αττικής,  στους οποίους ανήκει και το Πεδίο του Άρεως, ικανοποιώντας το όραμα της ανάπτυξης ενός δικτύου έξυπνων, βιώσιμων και φιλικών προς τους χρήστες χώρων πρασίνου, που συνδέονται με τις ανάγκες της κοινωνίας, ικανοποιούν και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επισκεπτών τους, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και αποτελούν πόλους έλξης υπερτοπικής εμβέλειας και Μητροπολιτικού χαρακτήρα στην Αττική.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
20 Μαϊ 2022
SHARE

Blog

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

Blog

23 Ιουν 2022
23 Ιουν 2022

Οικοδομώντας τις Μητροπολιτικές Περιοχές του μέλλοντος

Η προαγωγή της ανθεκτικότητας στις Μητροπολιτικές Περιοχές, βασικό ζητούμενο των σύγχρονων πόλεων.

Blog

9 Μαϊ 2022
9 Μαϊ 2022

Σπέτσες, το νησί των αρωμάτων

Ταξιδεύουμε στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Blog

21 Απρ 2022
21 Απρ 2022

Μικρές εξορμήσεις στην Αίγινα 

Έξι λόγοι που κάνουν την Αίγινα ένα δημοφιλή προορισμό για ολιγοήμερες αποδράσεις στα γαλάζια νερά του Αργοσαρωνικού.

Blog

11 Απρ 2022
11 Απρ 2022

Ένα λατομείο μεταμορφώνεται σε χώρο τέχνης

Για περισσότερο από 30 χρόνια, το Θέατρο Πέτρας αποτελεί σημείο αναφοράς στη Δυτική Αττική. 

Blog

21 Μαρ 2022
21 Μαρ 2022

Ύδρα | Ένδοξη & Αρχοντική 

Ας γνωρίσουμε ένα από τα εμβληματικότερα νησιά της Περιφέρειας Αττικής. 

Blog

14 Μαρ 2022
14 Μαρ 2022

Αδριάνειο Υδραγωγείο – Ένα τεχνικό επίτευγμα της Αρχαίας Αθήνας

Όσα δεν γνωρίζουμε για ένα υποδειγματικά ανθεκτικό έργο, που συνεχίζει να λειτουργεί 1880 χρόνια μετά την κατασκευή του.

Blog

4 Μαρ 2022
4 Μαρ 2022

Βέροια | Ένας «τόπος που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία»

Με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού με τον Δήμο Βέροιας γνωρίζουμε ένα τόπο που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!