Σπέτσες, το νησί των αρωμάτων


Ταξιδεύουμε στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής. 


Ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού οι Σπέτσες πήρε το σημερινό του όνομα την εποχή της Ενετοκρατίας λόγω των πολλών μυρωδάτων λουλουδιών (isola di spezie, δηλαδή νησί των αρωμάτων).

Η γνωριμία με τις Σπέτσες ξεκινά από τη Ντάπια, το κύριο λιμάνι του νησιού, όπου βρίσκεται το παλαιό πυροβολείο. Είναι ένα ταξίδι στην ιστορία της Ελλάδας, σε χρόνια και μορφές ηρωικές όπως της Μπουμπουλίνας αλλά παράλληλα και ταξίδι στις παραδόσεις, τη γεύση, την όμορφη νησιωτική φύση.

Δίπλα στη Ντάπια, στην πλατεία Ποσειδωνίου ξεχωρίζει το ομώνυμο ιστορικό ξενοδοχείο κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα που φιλοξενεί διάσημους Έλληνες και ξένους πολιτικούς, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Ακολουθώντας τα πλακόστρωτα δρομάκια όπου η παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και τα νεοκλασικά αρχοντικά στην παραλία του Αγίου Νικολάου με τις βοτσαλωτές αυλές και τα πανέμορφα μπαλκόνια δίνουν το στίγμα του νησιού, θα οδηγηθείτε σε σπουδαία αξιοθέατα όπως το Μουσείο της Μπουμπουλίνας και το αρχοντικό Χατζηγιάννη-Μέξη, το Ίδρυμα της Αναργυρείου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών με το εντυπωσιακό υπαίθριο θέατρο κτισμένο στα πρότυπα αρχαίου θεάτρου, καθώς και το Δημαρχείο, την Καποδιστριακή Στέγη και το Μουσείο Σπετσών.

Εξερευνήστε τις Σπέτσες με άμαξα, ποδήλατο ή με τα πόδια, αφού απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ο γύρος του νησιού είναι μία μοναδική εμπειρία που δεν πρέπει να παραλείψετε, αφού θα σας φέρει σε επαφή με τις όμορφες παραλίες αλλά και σημεία όπου τα πεύκα σμίγουν με τη θάλασσα.

Στο νησί καθημερινά, κατά την τουριστική περίοδο, υπάρχουν τουριστικά σκάφη που κάνουν δρομολόγια για τις «πίσω» παραλίες του νησιού (Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή και Ζωγεριά) όπου υπάρχουν αρκετές μικρές ή μεγάλες σπηλιές με πιο γνωστή τη «Σπηλιά Μπεκίρη» που αποτέλεσε και το κινηματογραφικό σκηνικό της ελληνικής ταινίας «Τζένη Τζένη».

Στις Σπέτσες, όπως σχεδόν σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Αττικής,  η ύπαρξη σημαντικών ιστορικών και πολιτιστικών πόρων, περιοχών φυσικού κάλους, περιηγητικών διαδρομών, γαστρονομικής παράδοσης σε συνδυασμό με το εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον με τα χαρακτηριστικά της ανόθευτης από την παγκοσμιοποίηση νησιωτικότητας, αναδεικνύουν τον τουρισμό ως κεντρικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα επαγγέλματα που έχουν επιβιώσει στο χρόνο και αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Αυτά είναι: οι Βοτσαλάδες (την τέχνη ασκούσαν οι οικοδόμοι), οι Καραβομαραγκοί (κατασκευή, συντήρηση, επισκευή ξύλινων σκαφών) και οι Αμαξάδες. Μπορείτε να θαυμάσετε το αποτέλεσμα της τέχνης στο βοτσαλωτό στο γνωστό «βοτσαλωτό» της Ντάπιας,  στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στο προαύλιο του Δημαρχείου Σπετσών, στο προαύλιο του Μουσείου Σπετσών όπως και του Μουσείου Μπουμπουλίνας, καθώς και σε πολλά πλατύσκαλα σε εισόδους σπιτιών ή να επισκεφθείτε ένα από τα καρνάγια στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών και να συναντήσετε αυτούς που ασχολούνται μέχρι σήμερα με την κατασκευή, συντήρηση και επισκευή ξύλινων σκαφών κάθε τύπου (κούντουλες, τρεχαντήρια, καραβόσκαρα, βαρκαλάδες, λίμπερτι κ.α.). 

Εκδηλώσεις όπως η γιορτή του Αγίου Μάμα, η Αρμάτα που αφορά στον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας των Σπετσών κάθε Σεπτέμβρη, οι αθλητικές τις διοργανώσεις Spetses Mini Marathon, Spetsathlon και ο Διεθνής Αγώνας Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών Σπετσών (Spetses Classic Yacht Regatta) καθώς και ένα σύνολο πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκθέσεων είναι μικρές αφορμές για επίσκεψη στο νησί όλο το χρόνο.

Η μελέτη που θα εκπονήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική A.E.» και η ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα προκύψει στο πλαίσιο αυτής, θα έχουν στο επίκεντρό τους τη στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των προοπτικών και δυνατοτήτων των Σπετσών και των υπολοίπων νησιών της Περιφέρειας Αττικής, την ανάδειξη της ταυτότητας τους και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του συνόλου της περιοχής.


ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
9 Μαϊ 2022
SHARE

Blog

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

Blog

23 Ιουν 2022
23 Ιουν 2022

Οικοδομώντας τις Μητροπολιτικές Περιοχές του μέλλοντος

Η προαγωγή της ανθεκτικότητας στις Μητροπολιτικές Περιοχές, βασικό ζητούμενο των σύγχρονων πόλεων.

Blog

20 Μαϊ 2022
20 Μαϊ 2022

Γνωρίζουμε το Πεδίον του Άρεως

Ένα μοναδικό μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της Αθήνας.

Blog

21 Απρ 2022
21 Απρ 2022

Μικρές εξορμήσεις στην Αίγινα 

Έξι λόγοι που κάνουν την Αίγινα ένα δημοφιλή προορισμό για ολιγοήμερες αποδράσεις στα γαλάζια νερά του Αργοσαρωνικού.

Blog

11 Απρ 2022
11 Απρ 2022

Ένα λατομείο μεταμορφώνεται σε χώρο τέχνης

Για περισσότερο από 30 χρόνια, το Θέατρο Πέτρας αποτελεί σημείο αναφοράς στη Δυτική Αττική. 

Blog

21 Μαρ 2022
21 Μαρ 2022

Ύδρα | Ένδοξη & Αρχοντική 

Ας γνωρίσουμε ένα από τα εμβληματικότερα νησιά της Περιφέρειας Αττικής. 

Blog

14 Μαρ 2022
14 Μαρ 2022

Αδριάνειο Υδραγωγείο – Ένα τεχνικό επίτευγμα της Αρχαίας Αθήνας

Όσα δεν γνωρίζουμε για ένα υποδειγματικά ανθεκτικό έργο, που συνεχίζει να λειτουργεί 1880 χρόνια μετά την κατασκευή του.

Blog

4 Μαρ 2022
4 Μαρ 2022

Βέροια | Ένας «τόπος που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία»

Με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού με τον Δήμο Βέροιας γνωρίζουμε ένα τόπο που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία.

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!