Βέροια | Ένας «τόπος που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία»


Με αφορμή την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού με τον Δήμο Βέροιας γνωρίζουμε ένα τόπο που άλλαξε την παγκόσμια ιστορία.


Στη θέση της σημερινής Βεργίνας, στις υπώρειες των Πιερίων, βρισκόταν η πρώτη αρχαία πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, οι Αιγές. Είναι ο τόπος όπου βασίλεψε για τρεις και πλέον αιώνες η οικογένεια του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η μυθική, θρησκευτική, πολιτική και καλλιτεχνική κοιτίδα από την οποία ο ελληνικός πολιτισμός διαδόθηκε σε όλη την οικουμένη αλλάζοντας την ιστορία του κόσμου.

Η ανασκαφή του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου και των συνεργατών του έφερε στο φως τη μεγαλύτερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα στην Ελλάδα και μία από τις σημαντικότερες όλων των εποχών. Αξίζει να επισκεφθούμε το Μουσείο Βασιλικών Τάφων, όπου εκτίθενται τα σημαντικότερα κινητά ευρήματα και οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες που βρέθηκαν στους βασιλικούς τάφους.

Η Βέροια, ήταν στα χρόνια ακμής των αρχαίων Μακεδόνων η δεύτερη σημαντικότερη πόλη, μετά τις Αιγές, κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου και με τον ποταμό Τριπόταμο να τη διασχίζει. Σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη, η οποία, όμως, διατηρεί τις ιστορικές γειτονιές και πολλά από τα σπουδαία μνημεία της. Γνωρίζουμε την παραδοσιακή συνοικία της Κυριώτισσας, γεμάτη από βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, που εντυπωσιάζει με τα λαβυρινθώδη καλντερίμια και τα αρχοντικά. Επισκεπτόμαστε την παραδοσιακή συνοικία Παναγία Δεξιά με τα ιδιόμορφα σπίτια, και τους μικρούς ελικοειδείς δρόμους που αναπτύσσεται κατά μήκος του ποταμού Τριπόταμου, και δεν παραλείπουμε την παραδοσιακή εβραϊκή συνοικία Μπαρμπούτα όπου ξεχωρίζει το πέτρινο κτίριο της παλιάς Εβραϊκής Συναγωγής με πλούσιο και περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο.

Ο κεντρικός εμπορικός πεζόδρομος της Βέροιας, με τα πολυάριθμα καταστήματα και καφέ, παρουσιάζει έντονη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα. Η Βέροια είναι η μοναδική, στην Ελλάδα, φιλική προς τον πεζό πόλη, χωρίς φωτεινούς σηματοδότες, με προτεραιότητα στον πεζό και μία από τις λιγοστές πόλεις με ελεύθερο ασύρματο δίκτυο στο κέντρο της.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ
4 Μαρ 2022
TAGS
SHARE

Blog

24 Ιουν 2022
24 Ιουν 2022

Προστατευόμενες Περιοχές στα Νησιά της Αττικής

Οι περιοχές αυτές, συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των Νήσων της Αττικής.

#DMO

Blog

23 Ιουν 2022
23 Ιουν 2022

Οικοδομώντας τις Μητροπολιτικές Περιοχές του μέλλοντος

Η προαγωγή της ανθεκτικότητας στις Μητροπολιτικές Περιοχές, βασικό ζητούμενο των σύγχρονων πόλεων.

Blog

20 Μαϊ 2022
20 Μαϊ 2022

Γνωρίζουμε το Πεδίον του Άρεως

Ένα μοναδικό μητροπολιτικό πάρκο στην καρδιά της Αθήνας.

Blog

9 Μαϊ 2022
9 Μαϊ 2022

Σπέτσες, το νησί των αρωμάτων

Ταξιδεύουμε στα νησιά της Περιφέρειας Αττικής.

Blog

21 Απρ 2022
21 Απρ 2022

Μικρές εξορμήσεις στην Αίγινα 

Έξι λόγοι που κάνουν την Αίγινα ένα δημοφιλή προορισμό για ολιγοήμερες αποδράσεις στα γαλάζια νερά του Αργοσαρωνικού.

Blog

11 Απρ 2022
11 Απρ 2022

Ένα λατομείο μεταμορφώνεται σε χώρο τέχνης

Για περισσότερο από 30 χρόνια, το Θέατρο Πέτρας αποτελεί σημείο αναφοράς στη Δυτική Αττική. 

Blog

21 Μαρ 2022
21 Μαρ 2022

Ύδρα | Ένδοξη & Αρχοντική 

Ας γνωρίσουμε ένα από τα εμβληματικότερα νησιά της Περιφέρειας Αττικής. 

Blog

14 Μαρ 2022
14 Μαρ 2022

Αδριάνειο Υδραγωγείο – Ένα τεχνικό επίτευγμα της Αρχαίας Αθήνας

Όσα δεν γνωρίζουμε για ένα υποδειγματικά ανθεκτικό έργο, που συνεχίζει να λειτουργεί 1880 χρόνια μετά την κατασκευή του.

εγγραφη στο Newsletter

Συμπληρώστε το e-mail σας για να λαμβάνετε ενημερώσεις

Form newsletter

Quick Search

Αναζήτηστε παρακάτω!